Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

6211 - Γρεβενά: Η ομιλία του π. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους



Την Κυριακή Δ’ Νηστειών (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) στις 6 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Γρεβενών, μετά τον κατανυκτικό Εσπερινό, πραγματοποίησε ομιλία ο π. Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους.
Δείτε την ομιλία του Γέροντα και τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Γρεβενών. «Μην νομίζετε πως οι Άγιοι είναι μόνο στην έρημο, είναι και στις ενορίες και στον κόσμο, είναι αυτοί που αγωνίζονται που κάνουν υπομονή, που αναστενάζουν για τις αμαρτίες τους, αυτοί που μετανοούν, αυτοί που εξομολογούνται, αυτοί που προσεύχονται» είπε η Γέροντας. Μίλησε ακόμη για τη δύναμη που παίρνει ο καλόγερος από την προσευχή και τη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία.
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του στις διαφορές Ορθοδόξων και Ρωμαικαθολικών. “Οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι Αγγλικανοί και οι Προτεστάντες δεν έχουν ταπείνωση” είπε. 
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του τόνισε πως «η Ελλάδα είναι η πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας» και συμπλήρωσε πως “δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το Άγιον Όρος, η μόνη μοναστική πολιτεία που βρίσκεται εν ενεργεία, είναι τμήμα του ελληνικού κράτους, αυτοδιοίκητο μεν αλλά τμήμα του ελληνικού κράτους.” Τόνισε ακόμη πως φέτος το Άγιο Όρος προσέφερε δύο Αγίους, τον Άγιο Πορφύριο και τον Άγιο Παϊσιο, που είναι η παρηγοριά μας, η ανάσα μας , η ελπίδα μας.
Είπε ακόμη πως η εκκλησία απαγορεύει την απολυτοποίηση των κοσμικών εργασιών. «Άνθρωπος που πέτυχε οικονομικά και κοινωνικά αλλά δεν είναι άνθρωπος του Θεού έκανε μια τρύπα στο νερό στη ζωή του» σχολίασε. Αποκάλυψε μάλιστα πως μόνο στο Βατοπέδι απαντούν ετησίως σε 30.000 επιστολές!


. . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου