Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

4974 - Βυζαντιακά γράμματα της εν Άθω Ιεράς Μονής του Φιλοθέου. Αφιερωτήριον γράμμα Θεοδώρας Παλαιολογίνης της Φιλανθρωπηνής του έτους 6885 (1376)

ΜΙΧΑΗΛ ΓΟΥΛΑΣ, Μάιος 1925
Ήμέραν τινά εκ των της μακράς διαμονής μου εις τοv λιμένα του Μούδρου κατά την διάρκειαν των Βαλκανικών πολέμων, Φιλοθεΐτης καλόγηρος απεσταλμένος από την μονήν του εις εν εκ των εν Λήμνω μετοχιών η κτημάτων αυτής, με έπεσκέφθη επί του τορπιλλοβόλου «Κανάρης», το οποίον εκυβέρνων κατ' αμφότερους τους Βαλκανικούς πολέμους.
Κατά την συνομιλίαν μας περιστραφείσαν εις πληροφορίας, ας τω εζήτουν περί των σωζομένων εν τη Μονή βυζαντιακών μνημείων, μου επέδειξεν ο επισκέπτης μου γράμματά τινα εκ του αρχείου τής Μονής, τα όποια αγνοώ δια ποίον λόγον έφερε μέσα εις τήν καλογηρικήν του πήραν.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/6/14, 11:05 π.μ.

    Μήπως μπορεί κάποιος βυζαντινολόγος να μας διαφωτίσει,σχετικά με το που βρίσκεται το χωρίον Μερτζίτζικον ή Μπερτζίτζικον; Κάπου αναφέρεται στο κείμενο και ο Άγιος Γεώργιος (ναός;). Έχει ταυτιστεί σήμερα η τοποθεσία με συγκεκριμένη Μονή ή κοινότητα; Πάντως ο κάμπος των Σερρών, που παραπέμπει, δεν μας λέει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή