Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014

4877 - Αρχιμ. Γεώργιος Γρηγοριάτης: μία από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Αθωνικού Μοναχισμού με πολυεπίπεδη προσφορά.Εκοιμήθη εν Κυρίω ο προηγούμενος της Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης  π. Γεώργιος (Καψάνης). Ο μακαριστός Γέρων, δοκιμαζόμενος από πολλά προβλήματα υγείας, είχε παραιτηθεί προ ημερών από την ηγουμενία της Ιεράς Μονής στην θέση του οποίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος.
Ο γέρων Γεώργιος εποίμανε την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου για περισσότερα από 40 έτη.  Αναγνωρίστηκε ως μία από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Αθωνικού Μοναχισμού με πολυεπίπεδη προσφορά.

Ως λαϊκός ακόμη πρωτοστάτησε στη σύσταση του Ιδρύματος νέων “Ο Παντοκράτωρ” στο Παλαιό Φάληρο, με στόχο την πνευματική αφύπνιση και συγκρότηση των νέων.
Μεγάλη έφεση και διεισδυτικό πνεύμα επέδειξε ο Γέρων Γεώργιος στα θεολογικά γράμματα. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας και εργάστηκε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην έδρα της Ποιμαντικής και του Κανονικού Δικαίου. Ιδιαίτερα γνωστή υπήρξε η διδακτορική του διατριβή για την ποιμαντική των φυλακισμένων. Εκπόνησε επίσης διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο “Η ποιμαντική Διακονία κατά τους Ιερούς Κανόνας”, η οποία δεν υποβλήθηκε λόγω της εγκαταβίωσης του π. Γεωργίου στην Ι.Μ. Γρηγορίου του Αγίου Όρους και την από μέρους του ανάληψη της Ηγουμενίας της εκεί μοναστικής αδελφότητας.
Το πολύ σημαντικό αυτό έργο εκδόθηκε αργότερα μαζί με άλλα έργα του Γέροντος, τα οποία σηματοδότησαν μία σπουδαία συγγραφική πνευματική και θεολογική παραγωγή. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι:
Εμπειρίες της Χάριτος του Θεού
Η “Ιδεολογική” Ορθοδοξία των Αντιχαλκηδονίων
Η θέωσις ως σκοπός της ζωής του ανθρώπου
Η Κυριακή Προσευχή
Η Ορθόδοξος Πίστις μας και οι πλάνες των Ιεχωβιτών
Θέματα Εκκλησιολογίας και Ποιμαντικής
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Διδάσκαλος της Θεώσεως
Ο Σταυρός του Χριστού και η σημασία Του στη ζωή μας
Ορθοδοξία και Ουμανισμός – Ορθοδοξία και Παπισμός
Ορθόδοξος μοναχισμός και Άγιον Όρος.
Πριν από την εγκατάστασή του στο Άγιον Όρος, ο γέρων Γεώργιος ανέλαβε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αρμά κοντά στο Βασιλικό Χαλκίδας από όπου, μαζί με την αδελφότητα στην οποία προΐστατο, έλαβε πρόσκληση από τους γέροντες πατέρες της Ι.Μ. του Οσίου Γρηγορίου να αναλάβει την ηγουμενία και την επάνδρωσή της με τους νέους πατέρες.
Ο μακαριστός πατήρ, εκτός από την μοναστική, θεολογική και ποιμαντική του ακτινοβολία, πρωτοστάτησε και στο χώρο της εξωτερικής ιεραποστολής. Με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία, η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου για περισσότερα από τριάντα πέντε χρόνια συνέβαλε και συμβάλλει στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή με μέλη της αδελφότητάς της.
Μεγάλη επίσης ήταν η προσφορά του αειμνήστου Γέροντος Γεωργίου στους νέους της πατρίδας μας αλλά και πολλών από το εξωτερικό. Ο λόγος του ήταν πάντοτε ζωντανός, άμεσος, κατανοητός, αγγίζοντας τις καρδιές και της διάνοιες της νεολαίας. Είναι γνωστό σε πολλούς ότι προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες και στήριξη σε δύσκολες περιπτώσεις όπως σε άτομα εξαρτημένα ή με σοβαρά οικογενειακά και ψυχικά προβλήματα.
Ο Γέρων Γεώργιος αξιώθηκε τη μεγάλη ευλογία να αναχωρήσει την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας, την οποία τόσο αγάπησε και ολοθύμως υπηρέτησε.
Αιωνία του η μνήμη!
Ας έχουμε την ευχή του!

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/6/14, 3:58 μ.μ.

  Σεβάσμιε Γέροντα Γεώργιε. Αναπαύου εν ειρήνη. Απόλαυε τόν γλυκό παράδεισο πού τόσο επόθησες.Τώρα δέν θά ιερουργείς ένδακρυς εις τό θυσιαστήριο τής τού Γρηγορίου μάνδρας, αλλά θά ιερουργείς μετά παρρησίας εις τό ουράνιο θυσιαστήριο. Ευχου καί υπέρ ημών τών περιλλειπομένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος11/6/14, 11:45 μ.μ.

  Γεροντα Γεωργιε εκ βαθους καρδιας σε ευχαριστω για την πολυτιμη στιριξη σου, σε μενα και στην οικογενεια μου.Η απουσια σου με ποναει!Εσυ μου εμαθες την χαρμολυπη.ετσι νιωθω τουτη την ωρα λυπη που εφυγες απο αυτη την ζωη και χαρα που εισαι στην Βασιλεια των ουρανων! Διπλα στον Κυριο μας ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ που τοσο αγαπησες και υπηρετησες στην Παναγια μητερα μας!!σε ευχαριστω για ολα αυτα που προσεφερες σε μενα και στην οικογενεια μου αλλα και σε ολο τον κοσμο σε χιλιοευχαριστω και να μας προσεχεις ολους μας απο τον Παραδεισο ,καλη σου Αναπαυση και καλο σου Παραδεισο Σεβασμιε Γεροντα μας Γεωργιε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος12/6/14, 10:54 μ.μ.

  ''Τον Γέροντα μου αγαπώ σε όλους θα το φωνάζω Γέροντα Γεώργιε πάντα θα σε δοξάζω!"
  Πάντα ήσουν παρών στις κακουχίες της ταλαίπωρης ζωής μου...
  Επίσης ξέρω πως θα είσαι δίπλα μου και Από τον γλυκό Παράδεισο..
  Καλή σου ανάπαυση Γέροντα Γεώργιε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή