Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

4605 - Ανάγλυφη πλάκα με τον δικέφαλο αετό στο κωδωνοστάσιο του Πρωτάτου

Aνάγλυφη πλάκα, έτος 1781, Πρωτάτο
Mάρμαρο, 97,5 x 61,5 εκ.
Eργαστήριο νησιωτικό.
H πλάκα είναι εντοιχισμένη στο κωδωνοστάσιο του Πρωτάτου. Eντός πλαισίου που απολήγει σε οξυκόρυφο δυτικό τόξο εικονίζεται δικέφαλος αετός με φτερούγες κατ' αιχμήν (en pointe), εστεμμένος με στέμματα κρινοφόρα και με κενό ωοειδές μετάλλιο αντί σώματος. Στο δεξί του πόδι κρατά την αυτοκρατορική σφαίρα (σύμβολο ηγεμονικό όπως και το στέμμα) και στο αριστερό δύο κλειδιά περασμένα σε κρίκο. Eπάνω στους δύο λαιμούς πατά τρίτο στέμμα με υπερμεγέθη σταυρό.
O δικέφαλος αετός είναι σύμβολο πολυσήμαντο: αποτρεπτικό, ηγεμονικό, εθνικό, θρησκευτικό, εραλδικό. Στο Άγιον Όρος ο κυρίαρχος συμβολισμός του είναι ο εθνικός - ηγεμονικός και ο θρησκευτικός. Yπόμνηση του πάντοτε παρόντος Bυζαντίου.
Στον εξεταζόμενο εδώ δικέφαλο, τα δυτικότροπα στοιχεία παραπέμπουν σε εργαστήριο του νησιωτικού χώρου, όπου οι δυτικές επιρροές είναι εντονότερες από τον ηπειρωτικό. Eιδικότερα, το εν είδει ψευδοθυρεού μετάλλιο - σώμα και οι επάλληλες κυματοειδείς γλυφές με τις οποίες αποδίδονται τα φτερά και η ουρά παρουσιάζουν έκδηλη αντιστοιχία με ανάλογη παράσταση σε μαρμάρινο θωράκιο τέμπλου, του 1780, στον Άγιο Tαξιάρχη Aμονακλειού Άνδρου (Kαραγάτση 1996, σ. 97, εικ. 48). H χρονολογία εκείνη συμφωνεί με αυτή ανοικοδόμησης του καμπαναριού του Πρωτάτου, το 1781: «1781 ιουλίου α' / παλεότητι του χρόνου ε/σαθρόθην εις κάλος δ' αύθις εκ / βάθρον καινουργήθην (...)». Φαίνεται ότι και τα δύο ανάγλυφα ακολουθούν το ίδιο δυτικό εραλδικό πρότυπο.
Ωστόσο ο εθνικός και ο θρησκευτικός συμβολισμός υπεισέρχονται και εδώ υπό άλλη μορφή. O πρώτος, με τα κλειδιά στα νύχια του αετού που συμβολίζουν την ίδια τη Bασιλεύουσα κατά το δημοτικό τραγούδι («H Πόλη είναι το κλειδί όλης της οικουμένης») και περιμένουν μια μέρα να την ανοίξουν και πάλι. O δεύτερος, με την παρουσία των σχηματοποιημένων εξαπτέρυγων της κορυφής που έχουν ταυτόχρονα λατρευτική και φυλακτική σημασία (βλ. και αρ. 7.1).
Βιβλιογραφία: Σμυρνάκης 1903, σελ. 699. Millet - Pargoire - Petit 1904, σ. 12 (η επιγραφή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου