Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

4083 - Οι Ρώσοι γιορτάζουν σήμερα τα Χριστούγεννα με τα Τίμια Δώρα της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου


Φωτογραφία: www.maranatha.org.ua

Σήμερα, 7 Ιανουαρίου, η ρωσική Ορθοδοξία γιορτάζει μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές γιορτές – τη Γέννηση του Χριστού. Μαζί με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τη γιορτάζουν η Σερβική, η Γεωργιανή, η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, καθώς επίσης και το Άγιο Όρος.

Οι Ρώσοι Ορθόδοξοι πιστοί θα πάρουν ένα ανεκτίμητο δώρο για τα Χριστούγεννα, που γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Από την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, το οποίο βρίσκεται στο Άγιο Όρος, θα αφιχθούν τα Δώρα των Μάγων. Η ιερή κιβωτός, για πρώτη φορά στην ιστορία της φύλαξής της στο Άγιον Όρος, θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας.
Τα Δώρα των Μάγων είναι ένα από τα λίγα κειμήλια, που συνδέονται με την επίγεια παρουσία του Χριστού και σχεδόν το μόνο που αφορά τη Γέννησή Του. Είναι γνωστό -από τα Ευαγγέλια -ότι, μαθαίνοντας για τη Γέννηση του Θείου Βρέφους, σοφοί από την Ανατολή - Μάγοι - προσέφεραν στην Παναγία ως δώρο για το νεογέννητο, χρυσό, λίβανο και σμύρνα. Κάθε ένα από τα δώρα φέρει ένα συμβολισμό. Ο χρυσός δωρίστηκε στον Χριστό ως βασιλέα, το λιβάνι αφορά τη θεϊκή του ιδιότητα και η σμύρνα αφορά την ταφή του ως ανθρώπου. Ο χρυσός έφθασε ως τις μέρες μας με τη μορφή 28 τετραγωνικών και τριγωνικών πλακιδίων, 5 έως 7 εκατοστών, με λεπτότατα διακοσμημένη χάραξη και το λιβάνι και η σμύρνα - με τη μορφή 70 σκουρόχρωμων σφαιριδίων που μοιάζουν με ελιές - διευκρινίζει ο εκπρόσωπος της Μονής του Αγίου Παύλου ιερομόναχος Ευθύμιος:
Σύμφωνα με τη μοναστική παράδοση, η Παναγία Θεοτόκος κράτησε σε όλη Της τη ζωή αυτά τα δώρα μαζί της. Στη συνέχεια, τα παρέδωσε σε δύο παρθένες μαζί με άλλα ιερά κειμήλια. Στο τέλος του 4ου αιώνα, ο αυτοκράτορας Αρκάδιος, μαθαίνοντας για τα κειμήλια, τα έφερε από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη και για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ιερά Δώρα των Μάγων βρισκόταν στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Στο Άγιον Όρος τα ιερά κατέληξαν μόνο στα τέλη του 15ου αιώνα. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τον Τούρκο Σουλτάνο Μωάμεθ Β, ή θετή μητέρα του αποφάσισε να τα μεταβιβάσει στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες διαφόρων χωρών έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στον Πρωτοεπιστάτη της Ιεράς Επιστασίας της Αθωνικής Πολιτείας με την παράκληση να επιτραπεί η μεταφορά των κειμηλίων στις δικές τους εκκλησίες. Η απάντηση όμως ήταν πάντα αρνητική. Το γεγονός, ότι τα ανεκτίμητα κειμήλια θα βρεθούν στη Ρωσία, αποτελεί έκφραση του μεγάλου σεβασμού που τρέφουν στο 'Αγιο 'Ορος για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Τα Δώρα των Μάγων θα φθάσουν στη Ρωσία το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου. Μετά από αυτό, τα ιερά θα κατευθυνθούν στην πατριαρχική Χριστουγεννιάτικη Ακολουθία στο Ναό του Χριστού Σωτήρος - στον κύριο καθεδρικό ναό της χώρας. Θα μπορέσουν να τα δουν, όχι μόνο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ρωσικής πρωτεύουσας - παρατηρεί ο ηγούμενος Παράμων:
Στη Μόσχα, τα Δώρα θα παραμείνουν από τις 7 ως τις 13 Ιανουαρίου και, στη συνέχεια, θα μεταφερθούν στην Αγία Πετρούπολη, στη Μονή Βοσνεσένσκι Νοβοντέβιτσι. Στη συνέχεια, τα Ιερά κειμήλια θα μεταφερθούν στο Μινσκ για προσκύνημα από τους πιστούς της Λευκορωσίας. Ο τελευταίος σταθμός των κειμηλίων στο πλαίσιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα είναι η μονή Πετσέρσκαγια Λαύρα του Κιέβου, στην Ουκρανία. Τα Δώρα θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο Άγιο Όρος.
Οι μοναχοί του 'Αθωνα ισχυρίζονται ότι τα δώρα των Μάγων είναι μια πηγή ίασης για πολλούς ανθρώπους. Οι επιστήμονες, εξάλλου, που έχουν επανειλημμένα μελετήσει το λεπτεπίλεπτο φιλιγκράν ανάγλυφο των χρυσών πλακιδίων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αρχαία περσική τεχνική, που εκτελέστηκε πάνω από 2.000 χρόνια πριν. Είναι επίσης γνωστό ότι τα κειμήλια συχνά αναδύουν ένα αιθέριο υπερκόσμιο άρωμα.
Μιλένα Φαουστόβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου