Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

4192 - Γέροντας Εφραίμ: «Η Ελλάδα είναι η πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας»Του Αιμίλιου Πολυγένη
Φωτο: Αθανάσιος Θανόπουλος
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στον χώρο τέχνης “Ελαιών Loft” πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου ομιλία με θέμα «Σύγχρονος άνθρωπος και πνευματική ζωή» του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ.
Στην ομιλία παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, βουλευτές κομμάτων, τοπικοί άρχοντες, κληρικοί, μοναχοί και πλήθος κόσμου.
Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου ξεκίνησε την ομιλία, κάνοντας μια σύντομη προσευχή.
«Όλοι εμείς που ζούμε στον σύγχρονο κόσμο όλα τα δικαιολογούμε και ο καθένας ζει κατά το δοκούν. Δεν ακολουθούμε την αληθινή πνευματική ζωή, και δεν μας αρέσει να ακολουθούμε τις εντολές της εκκλησίας», ανέφερε ο Γέροντας Εφραίμ στην αρχή της ομιλίας του.

Ο Γέροντας πολλές φορές αναφέρθηκε στην αγιαστική ζωή της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι «βλέπουμε πολλές φορές οτι δεν αποδεχόμαστε τα της εκκλησίας, όπως πολλοί δεν εξομολογούνται και συνεχώς το αναβάλλουν η δεν την πλησιάζουν».
Σε άλλο σημείο ο Γέροντας Εφραίμ, πρόσθεσε: «Αν τηρούμε τις εντολές του Θεού, έρχεται στην καρδιά μας η χάρις του Αγίου Πνεύματος. Μόνο τότε η ζωή μας έχει νόημα, γιατί η ψυχή τότε γεύεται τον Θεό».
Επίσης ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αναφέρθηκε στην πατερική θεολογία, υπογραμίζοντας πως αν ακολουθούμε τους Αγίους ακολουθούμε την ασφαλή οδό προς την σωτηρία.
Στη συνέχεια ο Γέροντας αναφέρθηκε στον Άγιο Πορφύριο τονίζοντας οτι «ο Άγιος Πορρφύριος έλεγε πάντοτε ότι μόνο μέσα στην Εκκλησία βρήκα την χάρη».
Μιλώντας για την σημερινή κατάσταση της κρίσης, ανέφερε ότι «σήμερα δεν προσεύχονται οι άνθρωποι και απουσιάζει το Άγιο Πνεύμα από την ζωή τους».
«Η Ελλάδα τραυματίστηκε από τον κουμουνισμό, αλλά δεν κυβερνήθηκε από αυτόν. Είμαστε η πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας, γι΄αυτό οι Έλληνες πρέπει πάντα να καυχώμεθα που είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γέροντας Εφραίμ.
Μετά το πέρας της ομιλίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και ο Γέροντας Εφραίμ έκοψαν την βασιλόπιτα και την μοίρασαν στο κόσμο.

Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.romfea.gr/epikairotita/21904-2014-01-23-19-19-34 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου