Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

11232 - Δεν θα πανηγυρίσει φέτος η Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους. Η ανακοίνωση που εξέδωσε

Πανήγυρις 2014
Πανήγυρις 2016
Πανήγυρις 2015

 Η ανακοίνωση του μοναστηριού:




18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/10/18, 7:23 μ.μ.

    Οι Δοχειαριτες είναι μέσα στην αγιορείτικη παράδοση. Έτσι εκαναν από αρχαίους χρόνους οι Μονες. Δεν πάμε καλα καθόλου. Δηλαδή θα κοιμούνται στα κρεββάτια τους και δεν θα κάνουν ακολουθίες ? Ή δεν θα τιμήσουν τους Αγίους? Πάνω από τους Ταξιάρχες είναι ο γέροντάς τους ? Ημαρτον Θεε μου …… Ημαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/10/18, 8:51 μ.μ.

    Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑΦΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΑΡΚΕΤΑ ΙΔΙΟΡΥΘΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε μόναστηρι έχει την ανάγκη να κλειστεί στο κάστρο του και να προσευχηθεί με ηρεμία .σίγουρα η προσευχεσασ να σκεπάσουν και εμάς αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως εννοούν ότι απλά δεν θα γίνει Ιερά πανήγυρης με πολύ κόσμο κι ότι απλά θα γίνουν οι ακολουθίες μεταξύ τους χωρίς προσκεκλημένους;Δεν πιστεύω να μην γίνει λειτουργία για την εορτή των Αγίων Ταξιαρχών. Ασφαλώς και κανένας άνθρωπος δεν είναι πιο πάνω από τους Αγίους Ταξιάρχες. Μπορεί να έχουν πένθος οι αδελφοί αλλά δεν πιστεύω να μην κάνουν Θεία λειτουργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/10/18, 2:15 μ.μ.

    Εφόσον είστε άσχετοι και ανίκανοι να διαβάσετε και να κατανοήσετε το τι γράφει η ανακοίνωση , καλό είναι να ρωτάτε να μαθαίνετε και όχι να γράφεται σαχλαμάρες και ανακρίβιες για την Ιερά Μονή και τους Σεβαστούς Πατέρες . Εσείς όταν πεθάνει κάποιος οικείος σας έχετε όρεξη για χαρές και πανηγύρια ???
    Κώστας Καρακώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγη ευγένεια δεν βλάπτει κ. Καρακώστα. Εσείς εύχομαι να είστε πάντα σχετικός και ικανός στην ζωή σας με την χάρη του Κυρίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/11/18, 2:57 μ.μ.

      ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΓΑΛΟΥΧΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ. ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος31/10/18, 3:27 μ.μ.

    Οι ακολουθίες γίνονται κανονικά ούτως ή άλλως μέσα στη Μονή Δοχειαρίου.
    Σίγουρα θα γίνει εκεί και η εορτή των Ταξιαρχών, όπως και όλες οι άλλες λειτουργίες.
    Έχουν δικαίωμα οι μοναχοί εκεί να εορτάσουν μόνοι τους. Είναι μέρες περισυλλογής για εκείνους.
    Στο Άγιο Όρος υπάρχουν άλλες 19 μονές.
    Εάν είστε επισκέπτες/προσκυνητές εκείνη την περίοδο, είναι καλύτερα να κατευθυνθείτε κάπου αλλού.
    Θα αποζημιωθείτε αρκούντως, το ίδιο όπου και να πάτε στο Άγιο Όρος.
    Σεβαστείτε την ησυχία που χρειάζεται αυτές τις μέρες η μονή Δοχειαρίου.
    Έτσι η Παναγία θα είναι βοηθός σας και ο Χριστός θα κατευθύνει τα διαβήματα σας.
    Ευχόμαστε να έχετε άξιο προσκύνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/11/18, 3:03 μ.μ.

      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΘΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΑΔΕΛΦΕ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΑΚΡΥΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΛΕΝΕ ΔΑΚΡΥΣΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΘΕΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΚΛΑΨΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΕ ΑΓΩΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣΕ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ.

      Διαγραφή
    2. Άλλο δάκρυσε και άλλο πένθος. "Ουκ είμεθα ώσπερ οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα"! Ή ζωή συνεχίζεται. Ο ίδιος ο Κύριος δεν είπε στον Πέτρο που Τού ζήτησε άδεια να φύγει για να πενθήσει την πεθερά του "άφες τους νεκρούς, θάψαι τούς εαυτών νεκρούς";; Είναι Πρωτάκουστο αυτό για Μονή,και μάλιστα αγιορείτικη.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος31/10/18, 6:35 μ.μ.

    ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥΣ, ΟΜΩΣ Η ΓΕΡΟΝΤΙΑ ΠΗΡΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΔΟΧΕΙΑΡΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ... ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΤΖΙΔΕΣ ....
    ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΑ ΕΒΑΨΑΝ ΜΑΥΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΡΑΣ ΤΟΥΣ.... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. ΤΟ "ΠΕΝΘΟΣ" ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΨΥΧΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΟΥΝ (ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ...).
    ΑΣ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΝ ΧΩΡΑ ΖΩΝΤΩΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΙΤΕΣ» ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος31/10/18, 11:31 μ.μ.

    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΞΕΡΩ. ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟ. ΚΑΙ ΌΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ. ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 1970. ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΒΑΖΑΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ. ΚΑΤΑΝΟΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ. ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/11/18, 3:17 μ.μ.

      Δεν είναι σωστή η σύγκριση του έτους 1970 με τα σημερινά δεδομένα.
      Και εμείς όταν πήγαμε στο Βατοπέδι για πρώτη φορά το έτος 1984, είδαμε στο βιβλίο επισκεπτών ότι οι προηγούμενοι (τρία άτομα) ήλθαν μια βδομάδα πριν από εμάς.
      Σήμερα υπάρχουν εκεί περί τους διακόσιους επισκέπτες καθημερινά και στις πανηγύρεις γύρω στους χίλιους.
      Ναι είναι σπίτι δικό τους.
      Και εμείς κάνουμε το ίδιο. Κάθε φορά που έχουμε επισκέπτες στο σπίτι μας, φροντίζουμε εκ των προτέρων για το πότε θα έλθουν...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/11/18, 8:51 μ.μ.

      Η ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ? ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΓΡΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΙΟ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΚΑΡΟΥΛΙΑ Η ΣΕ ΕΡΗΜΗΤΗΡΙΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΠΟΤΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΥΤΗΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος1/11/18, 12:05 μ.μ.

    Μάλλον, κάποια από τα σχόλια των αδελφών, έχουν (εμμέσως) ως στόχο τον κεκοιμημένο Γέροντα Γρηγόριο, να πούμε ότι την ανακοίνωση δεν την έβγαλε ο ίδιος αλλά τα περιλειπόμενα (και περίλυπα) τέκνα του.
    Είναι όντως μια "περίεργη" ανακοίνωση. Ακόμη και η μαύρη κορδέλα στο χαρτί (για όσους την είδαν φωτογραφημένη) είναι ξένη με τα μοναχικές συνήθειες. Ενδεχομένως ούτε ο ίδιος ο Γέροντας θα συμφωνούσε. Μπορεί μάλιστα να τους ζητούσε να χτυπήσουν χαρμοσυνότερα τις καμπάνες αυτή την φορά στο πανηγύρι. Ωστόσο, οι πατέρες είναι θλιμμένοι και αποφάσισαν να εκφράσουν την θλίψη τους και με αυτόν τον τρόπο, μας αρέσει δεν μας αρέσει.
    Δεν είναι ανάγκη να τα ψειρίζουμε όλα. Υποθέτω ότι αν φτάσει στην αυλή τους κάποιος προσκυνητής εκείνη την ημέρα, θα τον καλοδεχτούν και θα τον φιλοξενήσουν. Προφανώς θέλουν να αποφύγουν τον εσμό των περίεργων και των πανηγυρτζίδων (όπως προανέφερε κάποιος άλλος αδελφός σε σχόλιό του) οι οποίοι (λίγο ο νόστιμος ροφός, λίγο η περιέργεια) θα καταφθάσουν μπουλουκιδόν εκείνη την ημέρα στην Ιερά Μονή.
    Όσον αφορά τα πρίν το 1970 ας μην τα συζητάμε καλύτερα, γιατί θα μας πονέσουν όλους. Τότε δεν υπήρχαν δρόμοι στο Όρος (ούτε και Εγνατίες στην υπόλοιπη Ελλάδα) και οι προσκυνητές ήταν όντως προσκυνητές μου με πολύ κόπο επισκέπτονταν τις Μονές. Τώρα με τις ευκολίες ο κάθε πικραμένος τρέχει κάθε Σαββατοκύριακο στο Όρος για να "φορτώσει μπαταρίες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/11/18, 8:54 μ.μ.

      Ο ΑΠΟΘΑΝΩΝ ΔΕΔΙΚΑΙΩΤΑΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ. ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος3/11/18, 6:55 μ.μ.

    Είναι απλά τα πράγματα, δεν θέλουν προσκυνητές γιατί κοιμήθηκε ο Γέροντας Γρηγόριος.Θα κάνουν κανονικά όλες τις Ακολουθίες μόνοι τους όπως κάθε χρόνο.Που είναι το κακό;ποιός είπε οτι δεν θα τιμήσουν τους Ταξιάρχες;Αυτοί κάθε μερά τους τιμούν και προσεύχονται για όλο τον κόσμο, μην λέμε ότι θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή