Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

11132 - Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ στον Λευκό Οίκο

Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο όπου είχαν συναντήσεις υψηλού επιπέδου για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Σάρα Μάκιν (Sarah Makin), καθώς επίσης και τις Λώρα Γκάμπριελ Κόαν (Laura Gabrielle Cowan) ειδική σύμβουλο του αντιπροέδρου Μάικλ Πενς (Michael Pence) και Ελένη Ρούμελ (Eleni Roumel), ανώτατη σύμβουλο του Αντιπροέδρου.
Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα σε μία επίσημη αίθουσα στο συγκρότημα
του γραφείου του Αντιπροέδρου, έγινε μακρά συζήτηση για θέματα που αφορούσαν τη θρησκευτική ελευθερία και την καταδίωξη των Χριστιανών.
Ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα στον Λευκό Οίκο, μίλησε για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας, διωγμού και κατατρεγμού των Χριστιανών. Μίλησε σε έκταση για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καθώς και τις βεβηλώσεις ναών που έχουν γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του από τους Τούρκους, οι οποίοι τους μετέτρεψαν σε στάβλους.
Ζήτησε δε όπως η Αμερική συνεχίσει να επαυξάνει τις προσπάθειές της για την προστασία των Χριστιανικών Πληθυσμών ανά τον Κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.
Αναφέρθηκε εκτεταμένα στο Αγιον Ορος, στην ιστορία, τον θησαυρό που διαφυλάττει, την αναζωογόνησή του με νέους Μοναχούς, για την παράδοση της φιλοξενίας -περίπου 300 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο- και την προσφορά του στον σημερινό Κόσμο. Πρόσθεσε πως η προσευχή των Μοναχών, οι οποίοι προέρχονται από πολλά μέρη του Κόσμου, συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της ειρήνης παγκοσμίως.
Εξήγησε για την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και το έργο της, τον αριθμό των Μοναχών οι οποίοι ανέρχονται σε πάνω από 120 και προέρχονται από δέκα χώρες του Κόσμου. Οι συνομιλήτριές του έμειναν κατάπληκτες όταν τους είπε ότι η Μονή φιλοξενεί κατ’ έτος περί τους πενήντα χιλιάδες επισκέπτες.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά της ώρας, οι προαναφερθείσες αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συνόδευσαν τον Γέροντα Εφραίμ και τη συνοδεία του στην Αριστερή Πτέρυγα του Λευκού Οίκου όπου βρίσκονται τα Γραφεία του Αμερικανού Προέδρου όπου και τον ξενάγησαν.
Βγήκαν στον κήπο της κατοικίας του Προέδρου, σε απόσταση αναπνοής από το Οβάλ Γραφείο, ξεναγήθηκαν σε διάφορες αίθουσες η κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ιστορία, κι όπως ελέχθη πρόκειται για τιμή που αποδίδεται σε επιλεγμένο αριθμό επισκεπτών.
Στη συνέχεια, ο Γέροντας Εφραίμ επισκέφθηκε το Καπιτώλιο όπου ξεναγήθηκε και όπου παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του στην Τραπεζαρία των Γερουσιαστών. Επειτα, αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου έφτασε το απόγευμα της Τρίτης.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ: https://www.ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου