Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

11196 - Δημήτρια 2018. Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον μοναχό Χριστοφόρο Ιβηρίτη


Στην τρίτη εβδομάδα εισέρχονται τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018», κατά την οποία θα κορυφωθούν οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας και κυρίως την 25η Οκτωβρίου το εσπέρας, όπου θα ψαλεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός, Πέμπτη 6:30μμ, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής της 16ης ημέρας ήταν ο Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με θέμα: "Το μήνυμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην εποχή μας".
Ο ομιλητής αρχικά στην ομιλία του αναφέρθηκε στα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τονίζοντας: “Η μορφή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού είναι ολοφώτεινη, η οποία έλαμψε ως άστρο κατά τη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όργωσε κυριολεκτικά όλη τη Δυτική Ελλάδα και τη Βόρειο Ήπειρο και αναζωπύρωσε το πνευματικό και εθνικό ήθος των Ελλήνων. Έλεγε χαρακτηριστικά «ότι η πατρίδα μου η ψεύτικη, η γήινη είναι από το Μέγα Δένδρο Αιτωλοακαρνανίας. Είμαι ένας άνθρωπος αμαρτωλός με πάθη και αδυναμίες, όμως είμαι δούλος του Κυρίου μου Ιησού Χριστού, αναξίως μεν αλλά με καταδέχεται χάρη της φιλευσπλαχνίας Του. Τον Χριστό μου παρακαλώ να με καθαρίσει από τα πάθη και τις αμαρτίες μου και να με ελευθερώσει από τους τρεις εχθρούς, τον κόσμο, τη σάρκα και τον πονηρό».
Στη συνέχεια ανέφερε: “Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος ζήλος και η μεγάλη αγάπη που είχε για τον αμαθή, αγράμματο και σκλαβωμένο λαό. Ήθελε μέσα απ’ την καρδιά του να τον διδάξει. Εμπνεύστηκε από τα λόγια του Απ. Παύλου, «Μηδείς το εαυτού ζητείτω, αλλά το του ετέρου έκαστος» (Β’ Κορ.). Αφού πήρε την ευλογία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ξεκίνησε την μεγάλη περιοδεία του, η οποία χωρίζεται σε τρεις φάσεις: 1η Κωνσταντινούπολη - Θράκη - Μακεδονία - Μεσολόγγι - Ναύπακτο - Αγρίνιο. 2η Νησιά Αιγαίου - Κυκλάδες. 3η Βόρεια Ήπειρος - Ήπειρος - Μακεδονία - Δυτική Μακεδονία - Βόρεια Μακεδονία - Αργυρόκαστρο - Τίρανα - Ζίτσα - Ζαγοροχώρια - Βόρεια Πελοπόννησο. Έδωσε όλο του τον εαυτό στην ιεραποστολή”.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο π. Χριστοφόρος είπε: “Φαινομενικά υποστήριζε την κοινωνική ηρεμία στις σχέσεις Ελλήνων - Τούρκων. Ουσιαστικά όμως, προετοίμαζε το λαό για τον μεγάλο ξεσηκωμό. Προσπαθούσε με αξιοθαύμαστη σύνεση να μην προκαλέσει με τα φλογερά κηρύγματά του τη γενική σφαγή των κατοίκων από τις υποψίες των Τούρκων για επαναστατικά κινήματα. Ο λόγος του ήταν ησύχιος, γαλήνιος, απλός, κατανοητός, αφυπνιστικός και ελεγκτικός. Ποτέ δεν επεδίωξε την προβολή του ή τη δημιουργία προσωποπαγούς έργου. Ο,τιδήποτε έκανε ήταν καρπός υπακοής στις εκκλησιαστικές αρχές, απόλυτα σύμφωνος με τους κανόνες της Εκκλησίας και κυρίως τεκμηριωμένος αγιογραφικά”.
Ο π. Χριστοφόρος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: “Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που μιλούσε στο πυκνό ακροατήριό του, υψώνοντας ένα μεγάλο σταυρό πίσω του, ο ίδιος δε, ανέβαινε σ’ ένα μικρό σκαμνί, το οποίο ήταν κατ’ αυτόν όχι μόνο άμβωνας αλλά και τάφος. Όλη του η ζωή του, λοιπόν, ήταν ένας εσταυρωμένος βίος, μία νεκρωμένη κατά την κοσμική-αμαρτωλή συμπεριφορά πολιτεία. Ο μεγάλος ιεραπόστολος και εθναπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός, θα παραμένει στο πέρασμα των χρόνων μία μοναδική χαρισματική προσωπικότητα, μία ακένωτη δεξαμενή πνευματικής σοφίας, ένας ανιδιοτελής εραστής της ελευθερίας, πνευματικής και εθνικής, που σφράγισε όλη την ανεκτίμητη προσφορά του στην ορθοδοξία και το έθνος μας με το αίμα του μαρτυρίου του”.

       Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στο οποίο ο π. Χριστοφόρος απάντησε στα ερωτήματα που του υπέβαλαν οι πιστοί.

       Η 16η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος, από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου Σιατίστης και έψαλε βυζαντινός χορός, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Θεοδώρου Πνευματικού.


Προηγούμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου