Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

11049 - Τιμήθηκε στο Δοχειαρίτικο Μετόχι στο Σοχό η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου (φωτογραφίες)


        Με επίκεντρο την Ιερά Γυναικεία Μονή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου  Αγίου Όρους, τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.
Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη σύμφωνα με το Αγιορείτικο Τυπικό προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, τον οποίο πλαισίωναν οι Καθηγουμένοι των Ιερών Μονών Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας-Πάρου Αρχιμ.
π. Χρυσόστομος Πήχος και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σοχού, Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Κοτσώνης, καθώς επίσης και πολλοί Ιερείς και Ιερομόναχοι, ενώ παρέστη και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής  Δοχειαρίου  Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Γρηγόριος, ο οποίος είναι και ο Πνευματικός της Μονής.
Πλήθη Πιστών και Ευλαβών Προσκυνητών από πολλά σημεία της Μακεδονίας και της Ελλάδος, συνέρευσαν και εφέτος εις την Γυναικεία Ιερά Μονή, για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, η οποία κάθε χρόνο σε αυτήν την μεγάλη εορτή εξέρχεται εκ της Κιβωτού της Ορθοδοξίας όπου και φυλάσσεται, ώστε με την παρουσία Της να ευλογεί την επαρχία μας και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα, ενώ εφέτος ετέθη και προς προσκύνηση η Δεξιά Χείρα του προσφάτως Ανακαταταχθέντος Οσίου Αμφιλοχίου του Πάτμιου.
Μεταξύ αυτών που παρέστησαν στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις ήταν, ο Διοικητής  της 1ης Στρατιάς,  Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως καθώς επίσης και αντιπροσωπίες μοναχών και μοναζουσών εκ των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως Λαγκαδά.
Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Λειτουργίας, προεξάρχοντος του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, και συνοδεία των κληρικών και του πλήθους των προσκυνητών πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος, πέριξ της Ιεράς Μονής, ενώ τέλος παρετέθη μοναστηριακό κέρασμα και πανηγυρική τράπεζα προς όλους τους παρευρισκομένους.
Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής εορτής, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι η Παναγία μας δίνει ζωή και μας μεταφέρει το μήνυμα εκείνο της Χαράς και της Καινής Κτίσεως, ενώ παράλληλα μας δίνει και την ευλογία ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί να γίνει ένας Θεοχώρητος Ναός.
Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Δοχειαρίου και Γέροντα της πανηγυρίζουσας Μονής Θεοσκεπάστου Σοχού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γρηγόριο, ο οποίος κάθε χρόνο κομίζει την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, προς Χάρη και Ευλογία της περιοχής μας, καθώς επίσης και την Ηγουμένη της Μονής, Ευσεβία μοναχή και την εκλεκτή της συνοδεία, οι οποίες και εφέτος όπως και πάντοτε με πολλή αγάπη φρόντισαν τα της πανηγύρεως, περιβάλλοντας με πολλή αγάπη και καλοσύνη, όλους όσους, αυτές τις ημέρες προσέρχονται για να προσευχηθούν ενώπιον της Θαυματουργό Εικόνος της Παναγίας.
Δείτε τις φωτογραφίες εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου