Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

10711 - Άγιον Όρος: Κελλίον Αγίου Γεωργίου Φανερωμένου (φωτογραφίες)

Το ιστορικό Κελί του Αγίου Γεωργίου του Φανερωμένου βρίσκεται στην άνω Παντοκρατορινή Καψάλα του Αγίου Όρους. Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας φανερώθηκε στους ληστές για να τους εμποδίσει από την ληστεία που σκόπευαν να κάνουν στο Κελί. Την επωνυμία αυτή του Φανερωμένου την συναντάμε στο Αυτοκρατορικό συγκύλιο του Μανουήλ του Παλαιολόγου (14 αιώνας). Η Φανέρωση του Αγίου Γεωργίου, κατά τη προφορική και γραπτή παράδοση έγινε και στην περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως στον αρχιληστή Σταμάτη (1821). Κτήτορες του νεότερου ναού είναι οι Άγιοι Ασκητές Χατζηγιώργιδες. Οι Γέροντες Ευλόγιος, Παχώμιος και Γεώργιος γνώρισαν στο Κελί μεγάλες πνευματικές καταστάσεις. Μετά την κοίμηση του Γέροντος Γεωργίου (1982) το Κελί για είκοσι χρόνια ήταν ακατοίκητο. 
Τα κελιά δυστυχώς κατέρρευσαν, όμως με την βοήθεια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων αδελφών αναστηλώθηκε εκ θεμελίων στα τελευταία χρόνια η εκκλησία.

Για την υποστήριξη των ποικίλων οικοδομικών εργασιών και αναγκών της εκκλησίας και του κελιού παρασκευάζεται στο Κελί λιβάνι και πωλούνται CD και βιβλία. 


















Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.pemptousia.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/6/18, 12:41 μ.μ.

    Γράφτηκε ξανά, ότι η φράση "Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων αδελφών" είναι εντελώς λανθασμένη.
    Το σωστό είναι "Ελλαδιτών και Κυπρίων αδελφών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή