Τρίτη 28 Απριλίου 2015

6377 - Στο Άγιον Όρος μια τέχνη κυριαρχεί

Στο Άγιον Όρος δεν πας απλώς για να το δεις αλλά για να το ζήσεις. Έχει βέβαια έκτακτη φυσική ομορφιά και δίκαια ονομάζεται «Το Περιβόλι της Παναγιάς».
Ασφαλώς και ιστορία λαμπρή έχει. Μάλιστα λέγεται και “Κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού”. Φυσικά και έργα Τέχνης μπορείς να θαυμάσεις. Αμύθητοι είναι οι θησαυροί του. Το ιδανικό θα ήταν να πας στο Άγιο Όρος για πράγματα πέρα απ’ αυτά.
Στο Άγιον Όρος δεν είσαι επισκέπτης, είσαι Προσκυνητής. Σε κάθε σου βήμα νιώθεις την αύρα του Θεού που γαληνεύει την ψυχή και αναπροσανατολίζει τις επιλογές της.

Στο Άγιον Όρος ζεις μια άλλη ιστορία, την ιστορία των ψυχών που αγωνίζονται να επιτύχουν τη σωτηρία τους. Δίνουν αίμα, για να λάβουν πνεύμα, το Άγιον Πνεύμα. Ασκούνται με γονυκλισίες, προσευχές, με μικρές και μεγάλες ακολουθίες να ζήσουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
Στο Άγιον Όρος μια τέχνη κυριαρχεί: Πώς να αποκτήσουν αρετές και να φθάσουν στην αγιότητα. Γι’ αυτό οι καλύτερες αποσκευές για να ζήσεις το Άγιον Όρος είναι η αγαθή διάθεση και καρδιά, τα καθαρά μάτια και οι ισχυροί φακοί της πίστεως. Ανάλογα με τις αποσκευές είναι και τα βιώματα![...]
[…]Το Άγιον Όρος μας περιμένει να πάμε κυρίως σαν προσκυνητές. Το αγιασμένο βουνό όλο και κάποιον καρδιοσεισμό θα προκαλέσει, που θα αλλάξει τα δεδομένα της ζωής μας.
Ηλίας Σκόνδρας
Πάτρα, Αύγουστος 2009

Μέρος δημοσιεύματος στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 116, Οκτ.-Δεκ. 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου