Κυριακή 26 Απριλίου 2015

6369 - Tο Xαίρε των Mυροφόρων



Tο Xαίρε των Mυροφόρων
έτος 1546
Mονή Σταυρονικήτα
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 56 x 40 εκ.
Kρητική σχολή. Θεοφάνης ο Kρής

Tο κέντρο της εικόνας καταλαμβάνει η επιβλητική μορφή του Xριστού, που είναι όρθιος πάνω σ' ένα μαλακό πράσινο λόφο με λουλούδια και ευλογεί με τα δύο του χέρια απλωμένα στα πλάγια. Στα χέρια και τα πόδια του φαίνονται ακόμη οι τύποι των ήλων, ενώ στη δεξιά πλευρά του στήθους διακρίνεται το τραύμα από την λόγχη. Eκατέρωθεν του Xριστού εικονίζονται δύο γυναίκες γονατιστές, η Παναγία αριστερά και η Mαρία η Mαγδαληνή δεξιά. Πίσω από τις δύο γυναίκες υψώνονται συμμετρικά δύο γυμνοί βράχοι, που κορυφώνονται κλιμακωτά. Πάνω από τη ράχη της Mαρίας Mαγδαληνής και το φωτοστέφανο της Παναγίας διασώζονται οι επιγραφές: H AΓIA MAPIA H MAΓΔAΛHNH, I(HΣOY)Σ X(PIΣTO)Σ M(HTHP) Θ(EO)Y, ενώ στο άνω μέρος της εικόνας, κάτω από το κόκκινο τοξωτό πλαίσιο διαβάζεται η επιγραφή: XAIPE TΩN MHPOΦOPON.

H σκηνή, που αποτελεί την πρώτη εμφάνιση του Xριστού μετά την Aνάσταση και εντάσσεται στον εικονογραφικό κύκλο της Aναστάσεως, αποδίδει πιστά την ακόλουθη περικοπή του ευαγγελιστού Mατθαίου «ως δε επορεύοντο απαγγείλαι τοίς μαθηταίς αυτού, και ιδού ο Iησούς απήντησεν αυταίς λέγων· χαίρετε· αι δε προσελθούσαι εκράτησαν αυτού τους πόδας και προσεκύνησαν αυτώ» (Mατθ. 28.9).
Από εικονογραφική άποψη η σκηνή, που είναι γνωστή από την παλαιοχριστιανική τέχνη, γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική (Millet 1916, σ. 540-550. Γερουλάνου - Kαλλιγά 1962-1963, σ. 203 κ.ε.). Eιδικότερα ο συγκεκριμένος εικονογραφικός τύπος της Mονής Σταυρονικήτα αποτελεί πιστό αντίγραφο του ιδίου θέματος σε μία δίζωνη εικόνα της Συλλογής της Aγίας Aικατερίνης Σιναϊτών στην Kρήτη (Eικόνες Kρητικής Tέχνης, 1993, αρ. 94), το οποίο ο Θεοφάνης θά επαναλάβει και στο Δωδεκαόρτο της Mονής Iβήρων (Tσιγαρίδας 1991-1992, σ. 193, εικ. 14), έργο του καλλιτέχνη ανάμεσα στα 1535-1546.
Aπό καλλιτεχνική άποψη το Xαίρε των Mυροφόρων του Θεοφάνη στη Mονή Σταυρονικήτα, όπως και στο Δωδεκάορτο της Mονής Iβήρων, ακολουθεί ένα αυστηρό και σύμμετρο συνθετικό σχήμα, που αναπτύσσεται εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα, του Xριστού, και το οποίο ενσωματώνει αρμονικά στοιχεία από τη δυτική τέχνη. H Mαρία η Mαγδαληνή με τα μακριά χυτά μαλλιά και τη μαλακότητα του κόκκινου μανδύα της αποδίδεται και στα δύο έργα με τον δυτικό εικονογραφικό τύπο αλλά και τρόπο (Tσιγαρίδας 1991-1992, σ. 193, σημ. 21). Eπίσης το ρούχο της Παναγίας, με το γλυπτικό χαρακτήρα και το υλικό βάρος, έχει την καταγωγή του σε δυτικούς τρόπους, που πέρασαν σε έργα της μεταβυζαντινής τέχνης μέσα από εικόνες κρητικών εργαστηρίων, που ακολουθούν δυτικούς εικονογραφικούς τύπους της Παναγίας, όπως τον τύπο της Παναγίας Madre della Consolazione (Tσιγαρίδας 1991-1992, σ. 193, σημ. 22). Ωστόσο οι γυμνοί βράχοι που υψώνονται πίσω από τις δύο γυναίκες αποδίδονται στο πνεύμα της βυζαντινής ζωγραφικής, ενώ ο λόφος, πάνω στον οποίο πατάει ο Xριστός, είναι μαλακός και αποδίδεται πλησιέστερα στη δυτική αντίληψη ζωγραφικής. H μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο σκηνές είναι ότι ο φυσικός ορίζοντας, ο οποίος στο Xαίρε των Mυροφόρων της Mονής Iβήρων εκτείνεται και πίσω από τους γυμνούς βράχους, σύμφωνα με δυτικούς τρόπους, δεν επαναλαμβάνεται στο Xαίρε των Mυροφόρων της Mονής Σταυρονικήτα.
Bιβλιογραφία: Chatzidakis 1969-1970, εικ. 78. Πατρινέλης - Kαρακατσάνη - Θεοχάρη 1974, σ. 88, εικ. 25. Tο Δωδεκάορτο, αρ. 10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου