Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

10843 - Στο Αγιορείτικο Μοναστήρι των Στρατιωτικών, την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, Έφεδροι Αξιωματικοί

Του Ηλία Προύφα
Στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, η αλλιώς Αγιορείτικο Μοναστήρι των Στρατιωτικών, βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες, ο  Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Καρδίτσας, Εφ. Ταγματάρχη Ιωάννη Ντενισιώτη, με στελέχη και φίλους του Συνδέσμου.
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα Μοναστήρια του Αγίου Όρους, δίπλα στη θάλασσα, στη δυτική πλευρά του Άθωνα, το πρώτο μοναστήρι που αντικρίζει κανείς όταν εισέρχεται με το καράβι από την Ουρανούπολη.
Η Μονή κτίστηκε αρχικά στην περιοχή της Δάφνης από τον υποτακτικό του Αγίου Αθανασίου, Ευθύμιο Δοχειάρη και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Πειρατές όμως κατέστρεψαν το μοναστήρι, οπότε ξανακτίστηκε στον σημερινό χώρο όπου είναι η Ι. Μ. Δοχειαρίου.
Ύστερα από θαύμα των Αγίων Αρχαγγέλων, χάρη στο οποίο σώθηκε ένα παιδί, η Ι. Μονή Δοχειαρίου τιμάται στους Αγίους Αρχαγγέλους στις 8 Νοεμβρίου.
Στην Ι. Μ. Δοχειαρίου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της ''Γοργοϋπηκόου'' η οποία βρίσκεται έξω από την τράπεζα σε ιδιαίτερο παρεκκλήσι. Καθημερινά ιερομόναχος ψάλλει παράκληση προς την Θεοτόκο, μνημονεύοντας ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων, προς βοήθεια των πιστών.
Το Μοναστήρι των Στρατιωτικών
Όπως έχουμε ξαναγράψει, δικαίως η Ιερά Μονή του Δοχειαρίου έχει λάβει από το ένστολο προσωπικό και των τριών κλάδων των ΕΔ το προσονοίμιο ''Αγιορείτικο Μοναστήρι των Στρατιωτικών'' και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι, όπως και πιο πάνω αναφέραμε, είναι και προστάτες της Μονής. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Μοναστηριού εκατοντάδες στελέχη της ΠΑ συρρέουν από διάφορα μέρη της Ελλάδος στο Μοναστήρι της Δοχειαρίου. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου η οποία είναι μία από τις πιο γνωστές και θαυματουργές εικόνες Παναγίας του Αγίου Όρους και η οποία έχει θαυματουργήσει αρκετές φορές σε ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Νωπό είναι ακόμη στη μνήμη όλων των στρατιωτικών το θαύμα που συνέβη σε άρρωστο παιδί εν ενεργεία Συνταγματάρχη το οποίο σώθηκε χάρη στη θαυμαστή επέμβαση της Παναγίας Γοργοϋπηκόου και το οποίο διηγήθηκε ο ίδιος ο Συνταγματάρχης μπροστά στην εικόνα παρουσία εκατοντάδων πιστών. (Διαβάστε τη μαρτυρία ΕΔΩ )
Εκτός από τα γνωστά θαυμαστά γεγονότα υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά όπως το πρόσφατο περιστατικό με άρρωστο ανώτερο εν ενεργεία αξιωματικό του στρατού ξηράς ο οποίος σε σοβαρό πρόβλημα υγείας προσκυνώντας την εικόνα της Γοργοϋπηκόου στο Γυναικείο Μετόχι της Παναγίας Θεοσκεπάστου στο Σοχό Θεσσαλονίκης και λαμβάνοντας την ευλογία του Καθηγουμένου, ιάθηκε πλήρως από την πρώτη στιγμή και η εξέταση που είχε προγραμματιστεί την επομένη σε μεγάλο νοσοκομείο βγήκε εντελώς φυσιολογική.
Εδώ και 40 χρόνια την Ιερά Μονή διοικεί και ποιμαίνει πνευματικά μια ξεχωριστή φωτισμένη μορφή του Κοινοβιακού μας Μοναχισμού. Πρόκειται για το Πνευματικό παιδί των σύγχρονων Αγίων μας, Αμφιλόχιου Μακρή και Φιλόθεου Ζερβάκου, Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο.
Ξακουστός στο Πανελλήνιο για την απλότητα και την εντιμότητα του βίου και του χαρακτήρα του, αψεγάδιαστος και χωρίς να φοβάται τίποτα κατά το ''καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται'', ο Γέροντας όπως τον αποκαλούν με αγάπη όσοι τον γνωρίζουν, έχει γίνει γνωστός στους εκκλησιαστικούς και όχι μόνο κύκλους και για ένα άλλο λόγο, λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να σκέφτεται το οποιοδήποτε κόστος. Είτε πρόκειται για θρησκευτικά, είτε για Εθνικά θέματα ο Γέροντας Γρηγόριος έχει εμπεριστατωμένη άποψη την οποία καταθέτει δημόσια γραπτώς καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα.
Το Μοναστήρι της Ι. Μ Δοχειαρίου διατηρεί και γυναικείο μετόχι, αυτό της Παναγίας Θεοσκεπάστου στο Σοχό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου υπάρχει αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας συρρέουν αρκετοί πιστοί και κυρίως γυναίκες στρατιωτικοί οι οποίες δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος. Μάλιστα κάθε χρόνο για μία εβδομάδα από τις 6-7 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου μεταφέρεται και η εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από το Άγιο Όρος (Διαβάστε ΕΔΩ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ! Στους καταδρομείς της Ρεντίνας η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου).
Και οι δύο μονές είναι φιλόξενες και μπορεί να τις επισκεφθούν οι πιστοί κατόπιν συνεννοήσεως με την αδελφότητα.
Περισσότερες φωτογραφίες: https://kranosgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου