Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

10831 - Όρθρος Βαθύς - Το πώς ἡ φθορά τῇ ζωῇ νικᾶται (Ιερομόναχος Αναστάσιος)


        Το βιβλίο εκδόθηκε το 2016 από τις εκδόσεις «Ερμηνεία Άγιον Όρος» και αφιερώνεται «προσκυνητς και βαθυσεβάστως…» στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο, ο οποίος το έτος 2013 επισκέφτηκε το Ιερό Κελλί του Τιμίου Προδρόμου – Διονυσίου εκ Φουρνά στις Καρυές, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό ετών από την ένωση του Αγίου Όρους με την Ελλάδα. Προλογίζεται δε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευάγγελο [….Στά χέρια μου «Βαθύς ρθρος τό πώς φθορά τ ζω νικται», ο σελίδες του, τά νθη του, τά χρώματά του. Μέ τόν γιορείτη δημιουργό  τους νά μέ κπλήτει. Μέ τήν νόρασή του, με τόν οστρο
του, μέ τόν χρωστρά του. Ποιός τά σχημάτησε στήν ψυχή Σου μόψυχε, στήν καρδιά Σου, στό νο Σου;…]
Στις πρώτες σελίδες ο συγγραφέας μας μεταφέρει με τρόπο μυσταγωγικό στο Άγιον Όρος από το Κελλί του Τιμίου Προδρόμου στις Καρυές μέχρι τον Μυλοπόταμο και έξω από αυτό στο Παντείχιο της Πόλης, ενώ στη συνέχεια έως τη σελίδα 229, ο αναγνώστης μεταφέρεται σε έναν λειμώνα ανθέων και ύμνων.
Υπάρχουν πενήντα επτά θαυμάσια φιλοτεχνημένες ζωγραφιές με άνθη του Άθωνα τα οποία, όπως ο ίδιος λέγει, τον παρότρυνε να φιλοτεχνήσει ο Όσιος Γέροντας Παΐσιος.
Θεία μέθεξις επέρχεται από την ανάγνωση του βιβλίου του παπά Αναστάση. Αποσπάσματα ύμνων του Όρθρου από τη Μ. Τρίτη έως την Κυριακή των Αγίων Πάντων, εωθινά δοξαστικά, καταβασίες, δοξολογίες, μακαρισμοί, ψαλμοί, αποσπάσματα της Θείας Λειτουργίας. Ένα απαύγασμα θείων μελωδιών υπό τα χρώματα και τα εύοσμα αρώματα των ανθέων του Άθωνα.
Η εμφανώς επιμελημένη έκδοση του παπά Αναστάση σκοπό έχει να μας εισάγει σε βαθύτερες έννοιες της εν Αγίω Πνεύματι ζωής και μας καλεί να γίνουμε μύστες της πνευματικής ζωής μέσα από τα ιερά κείμενα της Εκκλησίας. Είναι προφανές ότι διαβάζοντας κανείς τον Βαθύ Όρθρο, μεταμορφώνεται η ψυχή του και του δίδεται η ευκαιρία περισσότερης μελέτης και πνευματικής αναζήτησης, με αποτέλεσμα την χαρά του Χριστού, τη γαλήνη και σωτηρία της ψυχής του αναγνώστη.
Αρχιμ. Ιεροθέου Χιώτη
Έτος Έκδοσης :  2016
Σελ. / Διαστ. : 240/ 12×17
ISBN :  9789608986442
Τιμή : 18Ε + εξοδα αποστολής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου