Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

10695 - Το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο 2018. (Αίτηση, όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής)

Η Αγιορειτική Εστία, διοργανώνει τον Δεκέμβριο του 2018 το Τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο.
Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της (2001-2015), οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία κάλυψαν μίαν ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως π. χ., η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα. 
Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές
ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες προσέθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας.
Στη συνέχεια της πορείας της υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων εργαστηρίων, διοργανώνοντας ήδη δύο στα δύο προηγούμενα χρόνια (2016-2017).
Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει και θα διευρύνει την προβληματική των ερευνών, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή/και παρουσιάσεων θα αφορά άμεσα το Άγιον Όρος (π.χ. ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική,  φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας όχι μόνο να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, αλλά και να γνωστοποιήσουν τα πρώτα ή εν εξελίξει στάδια ατομικών ή συλλογικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, παρουσιάζοντας συγχρόνως τα πρώτα (όχι κατ᾽ ανάγκην τελικά) ερευνητικά αποτελέσματα. 
Το Τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη.
Κάθε εισήγηση του Επιστημονικού Εργαστηρίου θα έχει διάρκεια 20 λεπτών και αμέσως μετά την παρουσίασή της θα ακολουθεί 10λεπτη συζήτηση για αυτήν. Το σύνολο των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο Πρόγραμμα δεν θα υπερβαίνει τις 15.
Οι τίτλοι των προτεινόμενων εισηγήσεων πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από περίληψη 300-600 λέξεων. Κατά την επιλογή των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο τελικό πρόγραμμα θα συνεκτιμηθούν, μεταξύ άλλων, το θεματικό εύρος των προτάσεων καθώς και η επεξεργασία και παρουσίαση πρωτότυπου υλικού καθώς και το αν αποτελούν παρουσίαση ενός ερευνητικού προγράμματος. Ιδιαίτερα θα ληφθούν υπόψιν ατομικές ή συλλογικές προτάσεις νέων επιστημόνων.
Ειδικά στο εφετινό επιστημονικό Εργαστήριο θα περιληφθούν, πειραματικά, μέχρι και επτά (7) ανακοινώσεις με την μορφή αναρτημένων πινακίδων (posters) από ισάριθμους νέους επιστήμονες (ή ομάδες), στους οποίους θα διατεθεί ειδικός χρόνος για 8λεπτη παρουσίαση αλλά και επιμέρους ad hoc συζήτηση του θέματος που διαπραγματεύονται. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν τον σχεδιασμό και υλοποίηση των πινακίδων, διαστάσεων 70×100 εκ. (κάθετος σχεδιασμός και σε υλικό τύπου k-fix πάχους 10mm), ενώ την ανάρτησή τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα αναλάβει η Οργανωτική Επιτροπή του εργαστηρίου. Οι πινακίδες θα πρέπει να παραδοθούν στην Οργανωτική Επιτροπή το πρωί της παραμονής της έναρξης του Εργαστηρίου. Σημειώνεται ότι κατά την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής θα πρέπει να δηλωθεί αν αφορά ανακοίνωση με τη μορφή αναρτημένης πινακίδας.
Για τη οργάνωση και διεξαγωγή των εργασιών του Τρίτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορειτικής Εστίας, με σχετική απόφασή του, συγκρότησε την Επιστημονική - Οργανωτική Επιτροπή του Τρίτου Εργαστηρίου η σύνθεση της οποίας έχει ως ακολούθως Επιστημονικής:
Πρόεδρος
Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως Πρόεδρος
Μέλη
Ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου
Γέρων Συμεών Διονυσιάτης
Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Αθανάσιος Σέμογλου, Αναπλ. Καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας & τέχνης / Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Στέφανος Διαμαντής, Δασολόγος - Φυτοπαθολόγος. Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών
Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτων
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής


Όλες οι εργασίες του 2ου Επιστημονικού Εργαστηρίου
 της Αγιορειτικής Εστίας (8-10/12/2017):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου