Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

10634 - Ιερά Ιβηριτική Σκήτη Τιμίου Προδρόμου (επ᾽ ευκαιρία της εορτής των 3 Νεομαρτύρων)

Σήμερα (Δευτέρα 1/14 Μαΐου) εορτάστηκε στο Άγιο Όρος η Μνήμη των τριών Ιερομαρτύρων της Ιβηριτικής Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου.
Με αφορμή αυτή την εορτή δημοσιεύω, από το αρχείο της Αγιορειτικής Φωτοθήκης, δύο παλαιότερες φωτογραφίες της Σκήτης των Ιβήρων, από τον διάσημο φωτογράφο Ernest de Caranza, το 1853. Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται σε πρώτο πλάνο η καλύβη του Αγίου Νικολάου στη μορφή που είχε κατά τη ζωή των τριών Νεομαρτύρων.
Ακολουθούν τρεις αποτυπώσεις της Σκήτης σε χαλκογραφίες, από το αρχείο της Αγιορειτικής Πινακοθήκης, μεταξύ 1793 και πρώτου τετάρτου του 19ου αι.
Τέλος μπορείτε να διαβάσετε ένα κείμενο του Γέροντος Βασιλείου (από το βιβλίο «Κάλλος και ησυχία στην αγιορειτική πολιτεία») με τις αναμνήσεις του από τη Σκήτη, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, την περίοδο που ζούσε εκεί ο άγιος Παΐσιος.


Η ιβηριτική σκήτη του Προδρόμου. Το κυριακό
(Φωτ. Ernest de Caranza, 1853).

Η ιβηριτική σκήτη του Προδρόμου. Η καλύβη των τριών νεομαρτύρων Ευθυμίου, Ιγνατίου και Ακακίου
(Φωτ. Ernest de Caranza, 1853).

Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος - Η ιβηριτική σκήτη του Προδρόμου.
Χαλκογραφία, Άγιον Όρος, α´ τέταρτο 19ου αι.

Η ιβηριτική σκήτη του Προδρόμου. Λεπτομέρεια χαλκογραφίας, Βενετία 1793

Η ιβηριτική σκήτη του Προδρόμου. Λεπτομέρεια χαλκογραφίας, Βενετία, τέλη 18ου αι.

Ακολουθεί το κείμενο του Γέροντος Βασιλείου (από το βιβλίο «Κάλλος και ησυχία στην αγιορειτική πολιτεία) με τις αναμνήσεις του από τη σκήτη, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, την περίοδο που ζούσε εκεί ο άγιος Παΐσιος.








Ευχαριστώ τον μΝΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου