Τρίτη 15 Μαΐου 2018

10641 - Η αμαρτία μέσα από απορίες και ερωτήματα (Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Ποια η σχέση του ανθρώπου με την Θεό;
Ο Θεός Δημιούργησε τον άνθρωπο να είναι ελεύθερος, απλός και να αγαπά. Με αυτές τις προδιαγραφές έπλασε τον άνθρωπο και τον έκανε να ζει μέσα στον παράδεισο, δηλαδή να έχει επικοινωνία μαζί Του. Ο άνθρωπος τρέφεται με την επικοινωνία του με τον Θεό, παίρνει ζωή, χαίρεται. Η διακοπή αυτής της σχέσης οδηγεί σε πνευματικό μαρασμό τον άνθρωπο, λυπάται, σκοτεινιάζει η ζωή του. Γεννιέται η αμαρτία...

Ποια η σχέση του ανθρώπου με την αμαρτία;
Η αμαρτία γεννήθηκε με την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό. Εξαιτίας της αμαρτίας γεννήθηκε ο θάνατος, μετατρέποντας τον άνθρωπο από αθάνατο σε θνητό, «ἵνα μὴ τὸ κακὸν ἀθάνατον γένηται». Η αμαρτία έφερε το σκοτάδι στην ζωή του ανθρώπου, γιατί τον απομάκρυνε από το φως, που είναι ο Θεός.

Άρα ο άνθρωπος γεννιέται στο σκοτάδι;
Το προπατορικό αμάρτημα είναι η κληρονομιά, που φέρει ο άνθρωπος από  την γέννησή του. Γεννιέται πλέον μέσα στην αμαρτία, το σκοτάδι. Με το άγιο Βάπτισμα σβήνει το προπατορικό αμάρτημα και γεμίζει φως, φωτίζεται ο άνθρωπος.

Ποια η διαφορά της αμαρτίας προ του Βαπτίσματος και μετά από αυτό στον άνθρωπο;
Προ του Βαπτίσματος γεννιέται ακούσια ο άνθρωπος μέσα στην αμαρτία. Η αμαρτωλή φύση του είναι η αιτία, που κάθε νέος άνθρωπος, που έρχεται στον κόσμο, φέρει μαζί του και την αμαρτία. Έχει αλλοιωθεί. Το άγιο Βάπτισμα εξαλείφει την αμαρτία και αναγεννά την ανθρώπινη φύση. Κάθε πτώση είναι πλέον εκούσια. Έχει ο ίδιος ο άνθρωπος την επιλογή να ζει στο σκοτάδι ή στο φως, να αμαρτάνει ή να προσπαθεί να επανορθώσει. 

Μπορούμε να ξεφύγουμε από την αμαρτία και το σκοτάδι της;
Ο άνθρωπος είναι από τον Θεό πλασμένος να ζει χωρίς αμαρτία, χωρίς σκοτάδι στην ζωή του. Αν και οι επιλογές του τον οδηγούν στην αλλοίωση της φύσης του, δηλαδή στο να ζει μονίμως στην αμαρτία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επανέλθει στην πρώτη κατάσταση. Ενώ στην αρχή ήταν μέτοχος της επικοινωνίας με τον Θεό και γευόταν τους καρπούς της, πλέον μετατράπηκε σε αγωνιστή, ο οποίος αγωνίζεται και προσπαθεί να αποκτήσει με κόπο αυτούς τους καρπούς.

Φαίνεται πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξεφύγουμε από την αμαρτία;
Δύσκολο όντως είναι, όχι όμως ακατόρθωτο. Διάθεση για προσπάθεια χρειάζεται. Τα παραδείγματα των Αγίων αποτελούν απόδειξη ότι ο αγώνας έχει αποτέλεσμα. Κορυφαία, όμως, απόδειξη αποτελεί η αγάπη του Θεού, ο Οποίος ως στοργικός Πατέρας περιμένει καθέναν από εμάς, κάθε άσωτο υιό Του, να επιστρέψει.
Είθε να αξιωθούμε αυτής της επιστροφής προς την ουράνια αγκαλιά του Πατέρα μας, αυτήν που μόνο συγχωρεί, ξεκουράζει και φωτίζει την ζωή μας! Η επιλογή δική μας.

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος 
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου