Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

8175 - Εικόνα της Γοργοϋπηκόου, του 10ου αιώνα, επέστρεψε μετά από 70 χρόνια


 Γράφτηκε από: Romfea.gr
Στο Μουσείο «Τσάρσκογιε Σελό» επέστρεψε μετά από 70 χρόνια, η εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου. Η Εικόνα της Παναγίας είχε εξαφανιστεί από τις συλλογή του Μουσείου, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και θεωρήθηκε ότι είχε χαθεί για πάντα.
Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια την θαυματουργή εικόνα, διέσωσε μια οικογένεια από την Γερμανία την οποία είχε κληρονομήσει από τον πατέρα τους. «Όταν είδαμε την επιγραφή στη πίσω πλευρά, για εμάς, σημαντικό ήταν να μάθουμε από πού είναι η εικόνα, και εν τέλει να επιστρέψει εκεί που ανήκει» ανέφερε ο Γαβριήλ Ντέμινγκ από την Γερμανία.

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η εικόνα αγιογραφήθηκε τον 10ο αιώνα στο Άγιον Όρος, και προσφέρθηκε ως δώρο στον Μέγα Δούκα Αλέξιο Αλεξάντροβιτς, αδελφό του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Γ΄.
Η εικόνα στο πίσω μέρος αναφέρει ότι προσφέρθηκε σε μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, από το Μοναστήρι (σημ. εννοεί Σκήτη)του Αγίου Ανδρέα στο Άγιον Όρος το 1875.
Ιούνιος 1867. Ο Μεγάλος Δούκας Αλέξιος Αλεξάνδροβιτς (καθιστός στο μέσον) στην Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, 
με την ευκαιρία της θεμελίωσης (16/6/1867), από τον ίδιο, του Κυριακού της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα
Ο Μεγάλος Δούκας Αλέξιος Αλεξάνδροβιτς ήταν αυτός που στις 16 Ιουνίου του 1867 έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Κυριακού της Βατοπαιδινής Ιεράς Σκήτης του Αγίου Ανδρέα, το οποίο, Κυριακό, εγκαινιάσθηκε στις 16 Ιουνίου του 1900 (βλέπε σχετικά)
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου