Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

6776 - «Συνομιλία με έναν Αββά του Άθω». Δημοσίευμα του 1983 στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, φωτογραφίζει τον Όσιο Παΐσιο, 11 χρόνια πριν την κοίμησή του

Το κείμενο που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 3, Φεβ.-Μάρ. 1983.
Αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί αναφέρεται σ’ έναν Αββά του Άθω, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αλλά σήμερα εύκολα διαπιστώνουμε πως πρόκειται για τον Όσιο Παΐσιο.
Είναι γραμμένο σε μια εποχή που ζούσε ο Όσιος και δεν είχε ξεκινήσει η βιομηχανία παραγωγής του «Είπε ο Παΐσιος», με αποτέλεσμα να μην αμφισβητείται η αυθεντικότητα του κειμένου και ν’ αποδίδεται με πιστότητα το ύφος του Οσίου. Απουσιάζουν όλα αυτά που αναφέρει 27 χρόνια αργότερα, σε άρθρο του με τίτλο «Ο προφητικός Γέροντας Παΐσιος», στο ίδιο περιοδικό (ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 120, Οκτ.-Δεκ. 2010), ο Αγιορείτης μοναχός Μωυσής:
…Δεν είναι ορθό να γενικεύονται, παραποιούνται, παραμορφώνονται και αλλοιώνονται οι σοφοί λόγοι του. Κάποια λόγια του προφητικά έχουν μεγεθυνθεί από ορισμένους, που αγαπούν τις υπερβολές και θέλουν να περάσουν δικά τους μηνύματα, χρησιμοποιώντας λόγια του αειμνήστου Γέροντος.

Υπάρχουν πάντοτε κάποιοι που αρέσκονται στον φανατισμό, τον ζηλωτισμό, τον τρομοκρατισμό και τον φοβερό εσχατολογισμό…
…Πρόσφατες αναφορές σε εμφανίσεις του, όπου είπε να συγκεντρωθούν τρόφιμα, φαίνεται δεν ευσταθούν, δεν έχουν βάση, αλλά είναι φαντασίες αδαών, αφελών και αγαθών…
Ακολουθεί το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ το 1983:Πηγή του κειμένου: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου