Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

5973 - Δυο αξιόλογοι Αγιορείτες, Ρώσοι Μοναχοί σε φωτογραφία του 1941Με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έλαβα και δημοσιεύω, την παρακάτω επιστολή:

Василий Кривошеин
Στην εξαιρετική πράγματι ανάρτηση του φωτογραφικού αρχείου της αποστολής του Γερμανού Βυζαντινολόγου  Φραντς Ντέλγκερ (5967 - Φωτογραφίες του Αγίου Όρους από Γερμανικό κλιμάκιο επιστημόνων που αποπειράθηκε το 1941 να λεηλατήσει τους θησαυρούς του.), υπάρχει μία φωτογραφία που απεικονίζει στα δεξιά το μοναχό Βασίλειο Κριβοσέϊν (γεν.1900 - κοιμ.1985), τότε γραμματέα της μονής Αγίου Παντελεήμονος Ρωσικού και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Βρυξελλών και Βελγίου του Πατριαρχείου Μόσχας. Λόγιος μοναχός, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Αγίας Πετρούπολης (ο πατέρας του Αλέξανδρος, ήταν υπουργός της κυβέρνησης του τσάρου Νικολάου Β΄). Διακόνησε τη μονή του και από τη θέση του αντιπροσώπου στην Ιερά Κοινότητα.  Εντρύφησε στα έργα νηπτικών πατέρων της Εκκλησίας και κατέλειπε ένα εξαιρετικό σύγγραμμα  για τον Άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο.
Στα αριστερά της ίδιας φωτογραφίας βρίσκεται ο επίσκοπος Κατάνης Κασσιανός Μπεζομπράζωφ, Πετρουπολίτης και αυτός (γεν. το 1892 και εκοιμήθη την 3η Φεβρουαρίου 1965, πριν από 50 ακριβώς έτη). Δίδαξε την Καινή Διαθήκη στη σχολή του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, και χειροτονήθηκε βοηθός επίσκοπος της υπό το μητροπολίτη Ευλόγιο δικαιοδοσίας των Ορθοδόξων ενοριών Ρωσικής παραδόσεως. Λόγω του πολέμου εγκλωβίστηκε στον Άθω από το 1939 έως το 1945, και παρέμεινε στη μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου παλαιότερα είχε λάβει και το μοναχικό σχήμα. Ήταν γνωστή  η αρετή του και η ασκητική του βιωτή.
Πάντα φίλος,
Νικόλαος ΙγνατιάδηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου