Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

5876 - Το φαινόμενο «Εσφιγμένου» στο διαδίκτυο και στα μ.μ.ε. με τη ματιά του μέσου σκεπτόμενου πολίτη

Στις 29/11/2014 διοργανώθηκε ενημερωτική εσπερίδα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου με τίτλο «Το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Η περίπτωση της Μονής Εσφιγμένου» στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Ομιλητές ήταν ο πανοσιολογιώτατος π. Νικόδημος Λαυριώτης, Αγιορείτης, ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., και ο κ. Μιχάλης Γεωργιάδης, ιδιώτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ι.Μ. Εσφιγμένου κ. Ζαχαριάς Νικόλαος, ο μητροπολίτης Θερμοπυλών και καθηγούμενος της Ι.Μ. Παντέλης Ιωάννης, ο μητροπολίτης πρ. Ζακύνθου Χρυσόστομος και ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμένου αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος. 
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μιχ. Γεωργιάδη:

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ» ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Σεβασμιώτατοι, πανοσιολογιώτατοι, σεβαστοί πατέρες, φίλες και φίλοι,
Προσεγγίζοντας κανείς πνευματικά το Άγιον Όρος αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται για μοναστική κοινότητα ιδιαίτερης ευαισθησίας, συμβολής και ρόλου εντός των κόλπων της Εκκλησίας, τόπο όπου προσέρχονται ορθόδοξοι να μονάσουν και να αναζητήσουν την ενότητα με τον Θεό και τον άνθρωπο. Ακριβώς η ενότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αγίου Όρους και η ενότητά του ως μοναστικό σύνολο έχει σφυρηλατηθεί με υπερχιλιόχρονη έμπρακτη επιβεβαίωση.
Σκοπεύω να σας μεταφέρω τη ματιά του μέσου πολίτη, που ενημερώνεται και δέχεται ερεθίσματα μέσω διαδικτύου και τηλεόρασης και χρησιμοποιεί την κοινή λογική. Γνωστό είναι πλέον στο ευρύ κοινό πως η Μονή Εσφιγμένου βιώνει μία απαράδεκτη κατάσταση κατάληψης και επικοινωνιακής δυσφήμισης, σχετική με τον θρησκευτικό φανατισμό.
Καθένας μπορεί να ενημερωθεί πλήρως και να αντιληφθεί ακριβώς τι συμβαίνει σχετικά με τη μονή, ειδικά αναζητώντας στο διαδίκτυο τις δημοσιευμένες σχετικές πράξεις και αποφάσεις Αγίου Όρους, Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πολιτείας, οι οποίες ήδη υπερβαίνουν τις 30.
Ο μέσος πολίτης «σκοντάφτει» από καιρού εις καιρό σε δημοσιογραφικές ειδήσεις, σε πράξεις, ομιλίες και διακηρύξεις προσώπων, οι οποίες δείχνουν να σχετίζονται με το Άγιον Όρος, αλλά είναι απάδουσες προς τον ησυχαστικό χαρακτήρα του και στην πράξη αντιστρατεύονται την ενότητά του, καθώς και βασικές αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας και της ειρηνικής συνύπαρξης εντός της κοινωνίας.
Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους πρώτη επισήμανε δημοσίως ότι υφίσταται ορυμαγδός ψευδολογιών και ενορχηστρωμένη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων στα ΜΜΕ εκ μέρους συγκεκριμένης ομάδας. Το θέμα είναι εξειδικευμένο και σοβαρό από πολλές απόψεις. Η επίκληση μυθευμάτων εκ μέρους αυτόκλητων «ανταρτών», η εμμονική μισαλλοδοξία και η προφανής καταστρατήγηση της λογικής δίνουν στο θέμα έναν τόνο φαιδρότητας.
Οι εν θέματι «αντάρτες» είναι οι σχισματικοί καταληψίες της μονής  Εσφιγμένου, που δημοσίως σφετερίζονται το όνομα της μονής και τις ιδιότητες του Εσφιγμενίτη και Αγιορείτη. Ο δε ηγέτης τους και οι συν αυτώ έχουν διαμορφώσει ένα πλέγμα εξωφρενικών δημοσίων ισχυρισμών, που καταρρίπτονται αμέσως μετά από στοιχειώδη έρευνα. Στο διαδίκτυο ευχερώς βρίσκουμε την Πατριαρχική και Συνοδική απόφαση υπ’ αριθμόν 1.110/2002 βάσει της οποίας άπαντες οι εγκαταβιούντες στη μονή έχουν χαρακτηριστεί σχισματικοί και αποτελούντες απηγορευμένη ομάδα κατά τον ΚΧΑΟ και έχουν καθαιρεθεί, ενώ έχει διαταχθεί η απέλασή τους από το Άγιον Όρος βάσει της Φ.2/34/2401/2002 απόφασης της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους. Η Πατριαρχική και Συνοδική απόφαση ήρθε ως διαπίστωση της εθελούσιας και ολοκληρωτικής αυτοαποκοπής των καταληψιών της μονής από την κοινωνία με τους Αγιορείτες, από τη διοίκηση του Αγίου Όρους και από σύμπασα την ορθόδοξη Εκκλησία. Οι ίδιοι μάλιστα και οι οπαδοί τους, ενώ εμφανίζονται σαν τιμητές των ιερών κανόνων, φίλοι της ακριβείας και της δογματικής καθαρότητας, διακηρύττουν σε κάθε ευκαιρία πως σχετίζονται με συγκεκριμένη παράταξη παλιοημερολογιτών και καλούν τους πάντες να απενταχθούν από την Εκκλησία της Ελλάδος και να ενταχθούν στο θρησκευτικό σχήμα που αυτοί ανήκουν. 
Συγκεκριμένα σε ΜΜΕ και διαδίκτυο, ανακυκλώνεται περίπου η ίδια ευφάνταστη ιστορία:
Μία χούφτα μοναχών βρίσκονται εντός της Αγιορείτικης Μονής Εσφιγμένου και σηκώσαν παντιέρα. Αυτοί αποστρέφονται τους Αγιορείτες και ασχολούνται με κοσμικούς, προσκαλούν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους και περίπου διακηρύττουν πως μοιάζουν με το γνωστό «Γαλατικό χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ». Εμφανίζονται σαν πανταχόθεν στενάζοντες, δήθεν πανίσχυροι όντες και υπό την άμεσο προστασία της Παναγίας διατελούντες. Ισχυρίζονται δημοσίως πως δήθεν πολιορκούνται από τα ΜΑΤ και την αστυνομία, στερούνται από φάρμακα, γιατρούς, ρεύμα, τρόφιμα και καύσιμα, ότι οι σκοτεινές δυνάμεις της μασονίας μαζί με τον πάπα Ρώμης και τον Οικουμενικό Πατριάρχη βάλθηκαν να τους εξοντώσουν ή να τους φιμώσουν, ότι η νέα τάξη πραγμάτων τους καταδιώκει ένεκα πίστεως, ότι είναι πατερικότατοι ομολογητές και επαναστάτες με αιτία, ότι αποτελούν το τελευταίο προπύργιο της ορθοδοξίας, ότι απορρίπτουν πακτωλούς χρημάτων που δήθεν κόπτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να τους δώσει για να τους μολύνει, ότι δέχονται να πεθάνουν παρά να συνταχθούν με τους προδότες που τους καταδιώκουν κλπ.
Η ιστορία αυτή προήλθε από τεχνητή δημιουργία εντυπώσεων και συστηματική επανάληψή της στα ΜΜΕ από μέρους των σχισματικών καταληψιών της Μονής  Εσφιγμένου Αγίου Όρους. Αυτοί επέλεξαν την αυτοηρωοποίηση και την επικοινωνιακή αντεπίθεση, αντί της παραδοχής ημαρτημένων. Η ίδια προσηλυτιστική προσπάθεια γινόταν και γίνεται έως σήμερα εντός της κατειλημμένης Μονής προς τους επισκέπτες της, αλλά κυρίως μέσω διαδικτύου και κοσμικών εμφανίσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία και αίθουσες ανά την Ελλάδα, καθώς και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις σε πλατείες. Ο σχισματικός ρασοφόρος ηγέτης των καταληψιών και άλλοι λαϊκοί συνεργάτες του, επιδίδονται επί σειρά ετών, ήδη από το έτος 2002, σε σωρεία τηλεοπτικών εμφανίσεων, δημοσίων ομιλιών-διακηρύξεων και συνεντεύξεων ενώπιον κάθε επικοινωνιακού μέσου. Ο ιδιότυπος αυτός μαραθώνιος συνεργασίας με δημοσιογράφους, αυτοπροβολής, κατασπίλωσης του Αγίου Όρους, λεκτικών επιθέσεων κατά πάντων και αναζήτησης εξωαγιορειτικών στηριγμάτων συνεχίζεται αμείωτος έως σήμερα. Προσφάτως οι σχισματικοί καταληψίες έχουν στραφεί σε αθρόα χρήση του διαδικτύου, σε πληρωμένες διαφημίσεις σελίδας τους στο facebook, σε συχνές ομιλίες και τηλεφωνικές συνεντεύξεις του ηγέτη τους σε ραδιόφωνα. Έχουν επιτείνει μάλιστα τη ρητορική περί «διωκόμενων και αδικημένων» με προφανή στόχο έναντι του εξωαγιορείτικου κοινού τους την κίνηση συναισθημάτων συμπόνιας προς αυτούς και αγανάκτησης προς τους οιονεί διώκτες τους.
Εις βάρος τους υπάρχουν έως σήμερα περίπου 30 πράξεις και αποφάσεις, πολλές από τις οποίες είναι καταδίκες από την Ελληνική Δικαιοσύνη για βαρέα ποινικά και αστικά αδικήματα. Λόγω της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς τους, η οποία αποτυπώνεται και σε νέες εκκρεμείς δικογραφίες, αναμένονται περισσότερες καταδίκες τους. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων, επίθεση με σιδηρολοστούς, οικονομικές απάτες, κατάληψη κτηρίων, απείθεια προς τις αρχές, παραβάσεις του αρχαιολογικού νόμου κλπ.
Στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς την ύπαρξη πληθώρας ιστολογίων παλιοημερολογίτικου ενδιαφέροντος, τα οποία αναμεταδίδουν ομιλίες του ηγέτη των καταληψιών και κείμενα κάποιου ψευδώνυμου «Γραφείου τύπου ιστορικής μονής Εσφιγμένου». Τα ιστολόγια αυτά συνήθως χρησιμοποιούν στους τίτλους τους τις λέξεις Εσφιγμένου, Άγιο Όρος, ορθοδοξία, πατερική, άγιος Ιωάννης, επίθεση, αντεπίθεση, αγώνας κλπ, δημιουργώντας εκ πρώτης όψεως σύγχυση στους αναζητούντες ιστολόγια με ορθόδοξη θεματική.
Στο διαδίκτυο με λέξη-κλειδί «Εσφιγμένου» συναντά κανείς διάφορα παράδοξα. Αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα:
1ον) σύντομο βίντεο που ένας Εσφιγμενίτης μοναχός σπάζει μία ξύλινη πόρτα με σφυρί, στο οποίο βίντεο προδήλως έχει γίνει εκ των υστέρων επεξεργασία με προσθήκη φωνής κάποιου που ισχυρίζεται πως απειλείται. Πρόκειται για το άνοιγμα μίας πόρτας κατειλημμένου κτηρίου στις Καρυές από τους νόμιμους διαχειριστές του, πράγμα που οι καταληψίες αξιοποιούν εντυπωσιοθηρικά.
2ον) φωτογραφίες τραυματισμένων μοναχών της κανονικής εσφιγμενιτικής αδελφότητας, που υπέστησαν ξυλοδαρμό εντός Καρυών με σιδηρολοστούς στις 20/12/2006 από καταληψίες της μονής τους. Εδώ συναντάται εξόφθαλμη και επιτηδευμένη διαστρέβλωση εκ μέρους των καταληψιών και ορισμένων οπαδών τους, διότι σε ιστολόγια και σελίδες οπαδών της κατάληψης αντιστρέφεται η πραγματικότητα και ψευδώς αναφέρονται τα εικονιζόμενα θύματα σαν να είναι δήθεν μέλη των καταληψιών. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από τα εντυπωσιοθηρικώς προβαλλόμενα.
3ον) Φωτογραφίες ρασοφόρου καταληψία να εκτοξεύει βόμβα μολότωφ εναντίον Αστυνομικών και δικαστικού επιμελητή στις Καρυές Αγίου Όρους, στις 29/7/2013. Σε σχόλια χρηστών του διαδικτύου, οπαδών της κατάληψης, οι φωτογραφίες ονομάζονται πλαστές με αστεία επιχειρήματα. Βεβαίως η συγκεκριμένη επίθεση με εκρηκτικά είναι πολλαπλώς τεκμηριωμένη με πλειάδα εγγράφων και μαρτυριών.
4ον) Τουλάχιστον 100 βίντεο στο youtube, όπου μιλά σε κανάλια ή σε συγκεντρώσεις εκτός Αγίου Όρους ο επικεφαλής των καταληψιών. Ισχυρίζεται αναπόδεικτα πως είναι ο «Εσφιγμενίτης ηγούμενος», ότι η ομάδα του είναι «διωκόμενοι», «γέροντες», «ομολογητές πίστεως», «αρνούμενοι ασύλληπτα ποσά αμαρτωλών ευρωπαϊκών επιδοτήσεων», ότι «οι Αγιορείτες ξεπουλάν το Άγιον Όρος στον πάπα Ρώμης και επιδιώκουν την κατάργηση του αβάτου, ακόμη και την ίδρυση μονών ετεροδόξων εντός Αγίου Όρους» κλπ.
5ον) οι καταληψίες κάνουν εσχάτως ευρεία χρήση στο διαδίκτυο νεόκοπης και φουτουριστικής εικόνας με την Παναγία να σκέπει φωτογραφία της υπό κατάληψη μονής Εσφιγμένου, σε προφανή αντιδιαστολή με την παραδοσιακή ορθόδοξη εικόνα που η Παναγία εικονίζεται να ευλογεί όλο το Περιβόλι της με τα 20 μοναστήρια του.
Παραθέτουμε κατόπιν είτε από τον ηγέτη των σχισματικών καταληψιών είτε από τους οπαδούς του, αφ’ ενός διάσπαρτα τραγελαφικά δείγματα δημοσίου λόγου και σκέψης, αφ’ ετέρου δημοσίως διατυπωμένες απειλές, όπως τα αλιεύσαμε σε ειδησεογραφικά ή παλιοημερολογίτικα ιστολόγια, στο facebook και στο youtube. Ζητούμε την κατανόησή σας για τις παρατιθέμενες εκφράσεις.
1ον) Πολλοί οπαδοί των καταληψιών συχνά εκφράζονται με αγανάκτηση για το δήθεν «διωγμό» και μετέρχονται προσωπικών επιθέσεων, ηθικών μειώσεων, διαπομπεύσεων, ύβρεων, λοιδοριών, αδιάκριτων υπερβολών σε σημείο μισανθρωπίας για όσους τυχόν γράφουν ένα σχόλιο ή κείμενο που διαφωνεί προς τις απόψεις τους. Υποστηρικτές της κανονικότητας σχετικά με τη Μονή Εσφιγμένου χαρακτηρίζονται συχνά ως «οικουμενιστές», «τρισάθλιοι μασόνοι», «παραδομένοι στον αντίχριστο», «δόλιοι προδότες», «φιλάργυροι και διατεταγμένοι υπηρέτες», «μίσθαρνα όργανα της νέας τάξης πραγμάτων» κλπ, για τα οποία έχουμε και ιδία πείρα.
2ον) οι οπαδοί των καταληψιών παραθέτουν σε σελίδες τους πλειάδα τηλεφωνικών αριθμών βουλευτών και υπουργών, καλώντας τους οπαδούς τους να τηλεφωνήσουν, ζητώντας σαν ρουσφέτι τη μη υλοποίηση όσων η Δικαιοσύνη επιτάσσει. Παράλληλα κάνουν λόγο για «ανάγκη επέμβασης του πρωθυπουργού», ώστε να δοθεί «πολιτική λύση» στο πρόβλημα, δηλαδή ζητούν εξωθεσμική «άφεση αμαρτιών» τους, χωρίς να αλλάξουν στάση.
3ον) ο ηγέτης των καταληψιών ανεβοκατεβάζει διαρκώς τον αριθμό των καταληψιών, πότε 105, πότε 125, 130, 110, 150, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπερβαίνουν τους 40-45, πράγμα που πολλοί γνωρίζουμε και ιδίοις όμμασι. Ομοίως, ανεβοκατεβάζει διαρκώς τον αριθμό των γερόντων που δήθεν «πέθαναν αδιάγνωστοι από γιατρούς, λόγω του απάνθρωπου διωγμού και της στέρησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», πότε 6, πότε 29, πότε 20, πότε 10, πότε 16.
4ον) ο επικεφαλής των καταληψιών σε δημόσια ομιλία του στον Οργ. Λιμένος Πειραιώς, στις 11/1/2014, ονόμασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο «αρχηγό των Γκρίζων Λύκων», ενώ για να υποστηρίξει πως η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους έχει άδικο και ο ίδιος δίκιο, επικαλέστηκε την... ισχύ της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, που απέδιδε στη Μεγάλη Βουλγαρία τη Μακεδονία.
5ον) ο ίδιος και πάλι, σε δημόσια ομιλία του στις 30/3/2014 σε πολυτελές ξενοδοχείο Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως είναι «υποχρεωτικό να τσιπαριστούν όλα τα νεογέννητα Ελληνόπουλα από το Μάιο 2014». Στην ίδια ομιλία ονόμασε «σχολείο του διαβόλου» την τηλεόραση και «πανεπιστήμιο του διαβόλου» το διαδίκτυο, αυτά που τόσο έντονα χρησιμοποιεί ο ίδιος και οι οπαδοί του. Το καλοκαίρι 2013 ο ίδιος και οπαδοί του διέδιδαν πως επρόκειτο να έρθει ο πάπας Ρώμης στο Άγιον Όρος τον Σεπτέμβριο 2013 για να το «αλώσει». Δεν ζητήθηκε καμμία συγγνώμη από τους ψευδολόγους για την δημόσια διασπορά ανυπόστατων φημών.
6ον) Είναι συχνή η εκτόξευση αήθως χαρακτηρισμών περί αργυρώνητων αστυνομικών και απειλών χρήσης βίας εκ μέρους των καταληψιών της μονής εις βάρος των κανονικών Εσφιγμενιτών, της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, της Αστυνομίας, των Δικαστικών κλπ, είτε με δημόσιες ομιλίες είτε με γραπτά κείμενά τους.
Π.χ. σε τηλεφωνική συνέντευξη του ηγέτη των καταληψιών εντός Ιουνίου 2014, αυτός απείλησε πολλαπλώς την Αστυνομία, την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και την Ελληνική Δικαιοσύνη λέγοντας:
-«αν τους ρίξουμε κανένα πετρέλαιο ή καμμιά βενζίνη… και τους βάλουμε φωτιά, θα είμαστε εγκληματική οργάνωση!»
-«Μην τολμήσουν και κάνουν κάτι είτε εναντίον της Μονής… είτε κάτι εναντίον κτίσματος της Μονής… θα γίνει το “έλα να δεις”»
Σε άλλη τηλεφωνική του συνέντευξη εντός Νοεμβρίου 2014 ανέφερε επί λέξει:
«θα βρούνε μόνο ερείπια και πτώματα», «Θέλουνε να ’χουμε νεκρούς, μάρτυρες, φασαρίες; Είμαστε διατεθειμένοι!», «Ας ξέρουνε καλά ότι η αγανάκτηση όταν είναι για θέματα πίστεως, φτάνει στα άκρα! Ας μαζευτούνε λίγο, για να μην κάνω κάνα ντου στις Καρυές με καμμιά πενηνταριά μοναχούς και δεν θα αφήσω τίποτα όρθιο!».
Σε γραπτό κείμενο των καταληψιών που διοχέτευσαν σε πλειάδα ιστοσελίδων, απειλούν την κανονική εσφιγμενιτική αδελφότητα ως εξής: «Μηνύσατε, παρακαλούμε, στους θλιβερούς ψευδοεσφιγμενίτας ότι τους ευχαριστούμε για τους κόπους των να μας κτίσουν νέο αντιπροσωπείο, όμως επειδή ήτο έργο παρακοής και το έκαναν στο θέλημά των χωρίς ευλογία του αγίου καθηγουμένου, εντός ολίγου θα το στερηθούν κάποιαν ωραία νυκτερινήν ώρα».
7ον) η Εκκλησία καθυβρίζεται από τους καταληψίες και τους οπαδούς τους σαν «λυκοσπηλιά», «μασονική στοά», «εκκλησία του διαβόλου», «παρασυναγωγή του σατανά», «μαντρί του αντιχρίστου», ως «στερούμενη αγιαστικής χάρης» κλπ. Τα αγιορείτικα μοναστήρια κατηγορούνται πως «αλώθηκαν από τους Εβραίους και από το χρήμα». Πλείστοι ορθόδοξοι επίσκοποι, ιδίως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ονομάζονται «μασόνοι», «λυκοποιμένες», «αιρετικοί», «αιρεσιάρχες», «καθηρημένοι», «καταραμένοι», «αφορισμένοι» κλπ. Τον Πατριάρχη ονόμασαν εσχάτως «Τουρκόσπορο υβριστή των αγωνιστών του ‘21» ακόμη και «νεοταξίτη πράκτορα του Φαναρίου που αγωνιά να μας φραγκέψη και που απεμπολεί τα ιερά και τα όσια του έθνους μας». Νεοφανείς άγιοι, όπως ο όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, ο όσιος Γεώργιος Καρσλίδης, ο πνευματοφόρος γέρων Παϊσιος Αγιορείτης κλπ ονομάζονται σε ομιλίες και παλιοημερολογίτικα περιοδικά «μάγοι», «ψευτοάγιοι», «οικουμενιστές», «πλανεμένοι», «εγωιστές», «καταραμένοι» κλπ.
8ον) Οι καταληψίες και οι οπαδοί τους συχνά αποδίδουν την εισέτι μη εκκένωση της κατειλημμένης Μονής σε βοήθεια της Παναγίας! Σε περίπτωση εκκένωσης της κατειλημμένης Μονής, οι καταληψίες διατυμπανίζουν πως «ο Θεός θα στείλει δεινά στην Ελλάδα», «θα γίνει η πλήρης άλωση του Αγίου Όρους», «θα πέσει το τελευταίο προπύργιο της ορθοδοξίας» κλπ.
9ον) ο ηγέτης της κατάληψης προσφωνείται στο διαδίκτυο και σε ομιλίες του από τους οπαδούς του, με τραγελαφικούς χαρακτηρισμούς, όπως «νέος Παπαφλέσσας», «ομολογητής πίστεως», «τελευταίος ορθόδοξος ηγούμενος», «φάρος ορθοδοξίας», «διωκόμενος άγιος αγωνιστής», «μαχητής της ορθοδοξίας», «φλογερός γέροντας», ακόμη και… «ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ»!
Αυταπόδεικτο θεωρούμε πως το όλο φαινόμενο από πλευράς των σχισματικών καταληψιών στερείται σοβαρότητας και λογικής. Διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο της ακραίας ρητορικής, της στενόμυαλης συλλογιστικής και της θεατρικής αυτοηρωοποίησης, της ούτως ειπείν «εσφιγμενοφρένειας», φθίνει ραγδαία και σύντομα φτάνει στο τέλος του. Η υποστήριξη προς τους καταληψίες από το κοινό που είχαν αποκτήσει, με εκατοντάδες ώρες εμπρός στις κάμερες και τα μικρόφωνα, όχι μόνο παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση, αλλά και δίνει τη θέση της σε αγανάκτηση. Ο κόσμος πονάει το Άγιον Όρος και δεν θέλει να το πληγώνει κανείς, πολλώ δε μάλλον οποιοιδήποτε ψευδοήρωες. Οι καταληψίες αποκαλύφθηκαν μόνοι τους με τη στάση τους, γι’ αυτό και ουσιαστικά «εξαφανίστηκαν από προσώπου τηλεόρασης».
Παρατηρούμε πως οι σχισματικοί καταληψίες εκπέμπουν διαρκή ταραχή και πολεμική, πράγματα που τα ονομάζουν «αγώνα», ενώ εμφανώς διακατέχονται από φοβικές αντιδράσεις και αρνητισμό, ακόμη και στις εκκλήσεις για συνεννόηση με τους κανονικούς Εσφιγμενίτες και την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, ώστε να οικονομηθεί η στάση τους και να επανέλθουν τουλάχιστον σε κανονική πορεία εντός της Εκκλησίας. Νομίζουμε ότι οι καταληψίες και οι οπαδοί τους, που ανεξέταστα πείθονται από μυθεύματα, «ζήλον Θεού έχουσιν, αλλ’ ου κατ’ επίγνωσιν», όπως αναφέρει ο απόστολος Παύλος στην Προς Ρωμαίους. Απεναντίας, έχουμε τη βεβαιότητα πως η σεμνή, αφανής και αταλάντευτη πορεία της κανονικής Εσφιγμενιτικής αδελφότητας στα στέρεα εδάφη της νομιμότητας και της εκκλησιαστικής κανονικότητας είναι η μόνη ενδεδειγμένη, σταθερά επόμενη του ήθους και του μεγαλείου ψυχής του μακαριστού Εσφιγμενίτη καθηγουμένου Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου.
Πέραν των ομιλιών και συνεντεύξεων, οι καταληψίες πρωταγωνιστούν κατά καιρούς σε τηλεοπτικές εκπομπές προβολής τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε
-την εκπομπή-αφιέρωμα «Πρωταγωνιστές» του δημοσιογράφου και πολιτικού Σταύρου Θεοδωράκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA
-την εκπομπή «Αποτυπώματα» του δημοσιογράφου Αντώνη Παπαδόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER
Στις εκπομπές αυτές οι καταληψίες κραυγαλέα αυτοπροδίδονται πως στην κατειλημμένη μονή έχουν πάμπολλα τρόφιμα, υλικά αγαθά και εγκαταστάσεις. Επίσης επιδεικνύουν δημοσίως και ανερυθριάστως τον τρόπο παράνομης εισόδου και εξόδου τους από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους κατά τις νυχτερινές ώρες, μεταφέροντας οπαδούς τους, προϊόντα και αντικείμενα με οχήματα. Αυτό γίνεται συστηματικά από τη θέση «Καραούλι» κοντά στον οικισμό Νέων Ρόδων Ιερισσού. Σημειωτέον πως άπαντες οι αρμόδιοι, ειδικά η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και η Αστυνομία είναι ενήμερες για τις παράνομες μεταφορές προσώπων και αγαθών από τη συγκεκριμένη θέση, η οποία παραμένει δίχως σταθερή αστυνομική επιτήρηση. Ενδιαφέρον είναι πως για τη μετάβαση διά ξηράς στην κατειλημμένη μονή, οι λαθροεισερχόμενοι περνούν σε απόσταση μόλις 100μ από το αστυνομικό φυλάκιο Χιλανδαρίου και σε οπτική επαφή με αυτό. 
Ομοίως γνωστή στους αρμοδίους είναι η συστηματική διά θαλάσσης ανεξέλεγκτη κίνησή τους προς και από το Άγιον Όρος με ταχύπλοα σκάφη, που χρησιμοποιούν παρανόμως. Άλλο γνωστό στους αρμοδίους και στους επισκέπτες της Μονής θέμα είναι πως οι καταληψίες χρησιμοποιούν πλειάδα οχημάτων, όπως φορτηγά, ημιφορτηγά, αγροτικά, 4Χ4, καρότσες κλπ, ακόμη και εκσκαπτικό μηχάνημα, τα οποία ανήκουν είτε στην Μονή Εσφιγμένου (την οποία αυτοί δεν εκπροσωπούν) είτε ατομικά σε κάποιους από αυτούς. Κανένα από τα οχήματα αυτά δεν κινείται νομίμως στο Άγιον Όρος, πολλά δεν έχουν καν πινακίδες και είναι ανασφάλιστα, συχνά δε τα οδηγούν άτομα που δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης!
Ο Καταστατικός Χάρτης Αγίου Όρους προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα περί εγκαταβίωσης και εισόδου στο Άγιον Όρος, περί κειμηλίων και απονομής δικαιοσύνης σε αυτό. Έχει μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα αφού έχει συμπεριληφθεί στο Ελληνικό Σύνταγμα, στο άρ. 105. Επίσης, σε ισχύ είναι η Κανονιστική Διάταξη «περί εισόδου και κυκλοφορίας οχημάτων εν Αγίω Όρει», όπως και η όμοια «περί προσεγγίσεως πλωτών σκαφών εις την χερσόνησον Αγίου Όρους», ΦΕΚ 557Β/2006. Σε αυτές καθορίζονται οι αρμόδιοι έλεγχοι και απαιτήσεις για λόγους ασφαλείας, περιφρούρησης του ησυχαστικού χαρακτήρα του τόπου, συμμόρφωσης με τα ισχύοντα εντός Ελλάδος κλπ σχετικά με τις άδειες για κίνηση οχημάτων, εισαγωγή γεωργικών και λοιπών μηχανημάτων, καθώς και για προσέγγιση πλωτών, κατόπιν αίτησης των ιερών σκηνωμάτων. Οι καταληψίες πόρρω απέχουν αυτών. Με την επίκληση του «πυροτεχνήματος» ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μασόνος, αιρετικός, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων κλπ θεωρούν εαυτούς εξαιρεθέντες από κάθε σχετική κανονιστική πρόνοια και ευθύνη. Αναρωτιόμαστε πόσο απίθανο είναι να συμβεί τροχαίο ή ναυτικό ατύχημα στο Άγιον Όρος από οχήματα ή πλωτά που κινούνται παρανόμως από τους καταληψίες, λόγω ακριβώς μη τήρησης αναγκαίων προβλεπομένων κανόνων. Από ποιους θα ζητηθούν τότε ευθύνες; Πρέπει να γίνει το κακό για να επιληφθούν οι αρμόδιοι; 
Στις 7/6/2012 διαβάσαμε στο διαδίκτυο για λαθραία είσοδο με ταχύπλοο σκάφος στο Άγιον Όρος, στην κατειλημμένη Μονή Εσφιγμένου, του πολιτικού αρχηγού κ. Πάνου Καμμένου, δίχως διαμονητήριο, δίχως άδεια Λιμενικής Αρχής κλπ. Σε επιστολή Αγιορειτών προς τα πολιτικά κόμματα διαβάσαμε:
«Το Άγιον Όρος νιώθει προσβεβλημένο για δύο λόγους. Αφ’ ενός γιατί ο κ. Καμμένος ήρθε σε ρήξη με το Πατριαρχείο, το οποίο και δεν αναγνωρίζει τους ζηλωτές, και αφ’ ετέρου γιατί παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη, το άρθρο 176 του οποίου ορίζει ρητά και κατηγορηματικά πως οποιοσδήποτε θέλει να μπει στην αθωνική πολιτεία οφείλει να ενημερώσει τα αρμόδια όργανά της. Ο κ. Καμμένος αγνόησε όχι μόνον τις πνευματικές ποινές της Εκκλησίας, αλλά και αμετάκλητες αποφάσεις του Κράτους, του Αγίου Όρους και της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το πλέον τραγικό όλων είναι το γεγονός της αναχωρήσεως του κ. Καμμένου από την Μονή Εσφιγμένου χωρίς τον επιβεβλημένο τελωνειακό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδείξει ότι δεν έγινε συνεργός ηθελημένα ή αθέλητα σε τυχόν απομάκρυνση κειμηλίων από το Άγιον Όρος, μιας και οι καταληψίες της μονής Εσφιγμένου περίεργα και ύποπτα δεν επιτρέπουν κατ’ εξακολούθηση στο Κράτος να ελέγξει τα κειμήλια.» 
Κατά καιρούς βλέπουμε στο διαδίκτυο τους καταληψίες να επιδεικνύουν την κρύπτη και τα κειμήλια της μονής σε τηλεοπτικά κανάλια, να ξεφυλλίζουν βυζαντινά χειρόγραφα, να φωτογραφίζονται κρατώντας χρυσά δισκοπότηρα κλπ. Εντούτοις δεν επιτρέπουν ποτέ να τα δει και να τα ελέγξει η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πράγμα για το οποίο έχουν καταδίκη από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Σημειώνουμε πως οι καταληψίες δρουν σαν κράτος εν κράτει, καθώς απαγορεύουν την είσοδο στη Μονή σε κάθε δημόσια αρχή της Ελληνικής Πολιτείας, όπως στην Εσφιγμενιτική αδελφότητα, στη Διοίκηση Αγίου Όρους, στην Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στα Υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κλπ. Πόσο απίθανο είναι να έχουν εξαχθεί ή να έχουν αλλοιωθεί κειμήλια, δεδομένης της ασυδοσίας τους; Σημειωτέον πως στο παρελθόν έχουν απελαθεί από το Άγιον Όρος ρασοφόροι, που συνελήφθησαν να μεταφέρουν παρανόμως κατά την έξοδό τους αγιορείτικα κειμήλια, ας ανατρέξει κανείς π.χ. στη θιγόμενη μονή Δοχειαρίου ή στα έγγραφα της Διοίκησης Αγίου Όρους υπ’ αριθμούς Φ.31/3/11815/89, Φ.31/3/11823/89 και 1514/89.
Κατά καιρούς διαβάζουμε για ενδιαφέρον της Interpol για τα κρούσματα κλοπών βυζαντινών εικόνων και εκκλησιαστικών έργων τέχνης σε χωριά της Ηπείρου. Άλλοτε διαβάζουμε για σποραδικές επιστροφές κειμηλίων και έργων τέχνης που βρέθηκαν σε μουσεία ανά τον κόσμο από τα Κατεχόμενα της Κύπρου. Στις 25/09/2014 διαβάσαμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Σαμαράς παρέδωσε με επίσημη τελετή και παρουσία δημοσιογράφων ένα βυζαντινό χειρόγραφο, που επέστρεψε στην χώρα μας από το μουσείο Paul Getty, στον καθηγούμενο Πέτρο της Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους. Προς τι οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της περίπτωσης ΕΝΟΣ χειρογράφου, ενώ την ίδια στιγμή αφήνονται στα χέρια καταδικασμένων και υποδίκων για κακουργήματα, καθώς και άλλων αγνώστων, ΟΛΑ τα κειμήλια της Μονής Εσφιγμένου, μπροστά στα οποία το εν λόγω ωχριά; Περισσότερα από 370 χειρόγραφα και παλαίτυπα, ψηφιδωτές εικόνες, σταυροί, εκκλησιαστικά σκεύη, άγια λείψανα κλπ περιλαμβάνονται στην κειμηλιοθήκη της μονής. Η Κυβέρνηση έχει ειδοποιηθεί σχετικά, από την νόμιμη αδελφότητα της μονής Εσφιγμένου, από την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά κωφεύει. Υπενθυμίζουμε πως το Άγιον Όρος έχει περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οπότε κάθε αλλοίωση και απομείωσή του έχει και διακρατικές επιπτώσεις. 
Στο διαδίκτυο διαβάζουμε για διάφορες συλλήψεις και απελάσεις σχισματικών ρασοφόρων από την Αστυνομία ή το Λιμενικό, οι οποίοι είναι μέλη των καταληψιών της Μονής. Για παράδειγμα
-Στις 4/5/2010: Συνελήφθη από άνδρες του Λιμενικού Σταθμού Δάφνης, ο Αλβανός υπήκοος Ν.Μ. από το Ελβασάν και απελάθηκε από την εδαφική περιοχή του Αγίου Όρους. Παρουσιαζόταν επί έτη σαν «ιερομόναχος» και είναι μέλος των σχισματικών καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου. Παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγάλης Παναγίας, προκειμένου να ασκηθεί κατ’ αυτού Διοικητική Απέλαση από τη χώρα, λόγω παράνομης παραμονής.
-Στις 10/3/2011: Άνδρες της δύναμης του Λιμενικού Σώματος Αγίου Όρους συνέλαβαν στο λιμάνι της Δάφνης έναν εκ των επικεφαλής των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου. Ο εν λόγω ρασοφόρος, ονόματι Γ.Γ.Π., οδηγήθηκε συνοδεία λιμενικών στην Ουρανούπολη.
Σημειωτέον πως άπαντες οι απελαθέντες ή υπό απέλαση κατοικούν ανενόχλητοι εντός του κατειλημμένου κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος της Μονής, ενώ ο προαναφερθείς Γ.Γ.Π. είναι εκ των ηγετών της κατάληψης και παρουσιάζεται στο διαδίκτυο ως υπεύθυνος δρομολόγησης των επισκεπτών στη Μονή, αλλά και ως υπεύθυνος συλλογής δωρεών… Το κινητό του είναι αναρτημένο σε ιστοσελίδες και περιοδικά των καταληψιών για συνεννόηση περί μετάβασης στη μονή και για ταχυδρομικές επιταγές, δωρεές κλπ. 
Στο διαδίκτυο διαβάζουμε για κραυγαλέες πράξεις βίας εκ μέρους των καταληψιών:
-στις 5/11/2005 σχισματικός καταληψίας πυροβολεί δύο φορές εναντίον μελών της κανονικής εσφιγμενιτικής αδελφότητας στις Καρυές
-στις 24/11/2005 σχισματικοί καταληψίες επιτίθενται με κάρβουνα εναντίον Εσφιγμενιτών στις Καρυές.
-στις 8/12/2005, ημέρα συνέντευξης τύπου της αδελφότητας στην ΕΣΗΕΑ, ο μακαριστός καθηγούμενος της μονής αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος δέχεται κατά πρόσωπο εμπτυσμούς και αναισθητικό σπρέι πιπεριού από 4 κουκουλοφόρους που του δηλώνουν με συνθήματα πως πρόσκεινται στους καταληψίες, σε κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου.
-στις 20/12/2006 σχισματικοί καταληψίες επιτίθενται με σιδηρολοστούς και πυροσβεστήρα εναντίον μελών της κανονικής αδελφότητας της Μονής στις Καρυές, με αποτέλεσμα 4 Εσφιγμενίτες μοναχοί να νοσηλευτούν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.
-Το Σεπτέμβριο 2008 σχισματικοί καταληψίες προβαίνουν σε αποκλεισμό, απειλές και τραμπουκισμούς εναντίον του μακαριστού καθηγουμένου Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου και μελών της αδελφότητας στο Κάθισμα Αγίου Τρύφωνος.
-στις 29/7/2013 σχισματικός καταληψίας εκσφενδονίζει 3 βόμβες μολότωφ και 1 εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον Αστυνομικών και δικαστικού επιμελητή στις Καρυές.
Στα εγχειρήματα των καταληψιών περιλαμβάνονται τα εξής:
1) Οι καταληψίες εξέθεσαν σε διαδίκτυο και κανάλια την εικόνα ανήμπορων γερόντων, που δήθεν «υποφέρουν πολιορκία χωρίς τρόφιμα και φάρμακα από απάνθρωπους διώκτες». Τα «διαδικτυακώς επιδεικνυόμενα» γεροντάκια έχουν προ πολλού αποδημήσει εις Κύριον (η πλειοψηφία τους ήδη πριν από το 2005, πότε ανέλαβε η νέα αδελφότητα), αλλά η ηγετική ομάδα των καταληψιών εξακολουθεί έως σήμερα να εκμεταλλεύεται εντυπωσιοθηρικά την εικόνα τους. Στο Άγιον Όρος κανείς δεν  διώκει οποιονδήποτε, όπως πιθανότατα οι παρανομούντες σχισματικοί καταληψίες της μονής Εσφιγμένου θα ήθελαν, ώστε να φανούν πειστικοί.
2) Οι καταληψίες διαδίδουν πως «δεν δέχονται χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης που προορίζονται για την μονή Εσφιγμένου». Ο ηγέτης τους δημοσίως δηλώνει κατά καιρούς πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει επιδοτήσεις 1 ή 1,5 ή 3 ή 4,5 ή 20 εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ για τη μονή Εσφιγμένου», πράγμα που βεβαίως δεν ευσταθεί. Πολύ περισσότερο, οι καταληψίες ουδέποτε εκπροσωπούσαν νομίμως τη Μονή Εσφιγμένου, ώστε να έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις στο όνομά της. 
Εντοπίζει εύκολα καθένας σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν οι καταληψίες και ομόφρονές τους, την ύπαρξη καταχωρήσεών τους για βοήθεια σε χρήματα και υλικά μέσα. Αναγράφουν π.χ: «Όσοι θέλουν να αποστείλουν επιστολάς, δέματα, ταχυδρ. επιταγήν κλπ εις τους διωκομένους πατέρας της Μονής Εσφιγμένου η ταχ. Διεύθυνσις είναι: Αρχιμ. Μεθόδιος– Τ.Θ. …, Ιερισσός Χαλκιδικής». Σε ιστοσελίδες παλιοημερολογιτών υπάρχει ανάλογη καταχώρηση που παραπέμπει σε συγκεκριμένο λογαριασμό στην Εθνική τράπεζα. Παρόμοια υπάρχουν και στα αγγλικά για δωρεές μέσω πιστωτικών καρτών με χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών PAYPAL. Παρόμοια έκκληση έχουν και στο FACEBOOK. Κωμική αυτοαναίρεση του ηγέτη των καταληψιών είναι πως ο ίδιος έχει εκφωνήσει δεκάδες ομιλίες κατά της χρήσης καρτών με γραμμωτό κώδικα και κατά του ηλεκτρονικού φακελώματος, λόγω του 666. Οι καταληψίες πωλούν εντός της κατειλημμένης μονής χωρίς νόμιμα παραστατικά, χωρίς τιμολόγια προμηθευτών, χωρίς άδεια πώλησης ή έλεγχο από το Υγειονομικό και χωρίς την προβλεπόμενη αναφορά προέλευσης τρόφιμα, όπως συσκευασμένα μέλια, λάδια, ελιές, κρασιά, τσίπουρα, σοκολάτες, νηστίσιμη μερέντα (!), τυριά, βούτυρα, γιαούρτια και άλλα, όπως μαύρα λάβαρα, μπλουζάκια και μπουφάν με το σύνθημα «ορθοδοξία ή θάνατος». 
Με βαθειά περίσκεψη και προσευχή οι Αγιορείτες και οι καλοπροαίρετοι παρακολουθούν τον εκτραχηλισμό των καταληψιών της μονής Εσφιγμένου, που διολισθαίνουν διαρκώς σε νέα ατοπήματα, βλάπτοντας πρώτ’ απ’ όλα εαυτούς και αμαυρώνοντας τον ορθόδοξο μοναχισμό, το Άγιον Όρος και την Ελλάδα. Ομοίως βαθειά περίσκεψη και προσευχή συνέχει πολλούς για τη βεβήλωση που υφίσταται από σχισματικούς ψευδοϊερείς η αγία τράπεζα επί της οποίας λειτουργούσε σειρά όλη αγίων πατέρων, μεταξύ των οποίων ο ονομαστός άγιος Γρηγόριος Παλαμάς. 
Τα άτομα που βρίσκονται πίσω από όλα τα ανωτέρω λυπηρά, εξωθεσμικά, αντιεκκλησιαστικά και παράνομα, ιδίως η ηγετική ομάδα αυτών, καπηλεύονται το όνομα της Μονής  Εσφιγμένου. Αυτοί ντύθηκαν το τιμημένο ράσο αυθαίρετα, χωρίς η Εκκλησία να τους το αποδώσει. Είναι άνθρωποι που οι πράξεις τους και η θρασεία, υποκριτική, ναρκισσιστική, συνάμα και βίαιη, συμπεριφορά τους αποδεικνύει πως δεν αγαπούν το Άγιον Όρος, ούτε τον ορθόδοξο μοναχισμό, εμπράκτως ούτε την Ελλάδα. Εγκλωβίστηκαν στις έμμονες ιδέες τους, χλεύασαν επί δεκαετίες την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και επιδόθηκαν σε χρονοτριβή έναντι των Αγιορειτών, ώστε να προλάβουν να αποκτήσουν εξωαγιορείτικα ερείσματα για την εντός Αγίου Όρους αντιεκκλησιαστική και παράνομη θέση τους. Απέδειξαν πως αρέσκονται σε θεώρηση της ορθοδοξίας με οπαδικούς-ποδοσφαιρικούς όρους, με αναζήτηση κοσμικών συμμαχιών, στενόμυαλα και εγωκεντρικά. Η έως πρότινος παροιμιώδης ατιμωρησία τους από πλευράς Πολιτείας, αντί να τους δώσει χρόνο προς μετάνοια, γίνεται πηγή περαιτέρω ασυδοσίας και προσωπικής εκτροπής, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Συνήθισαν να είναι ασύδοτοι, αγανακτούν και συνεγείρουν κοσμικούς στην παραμικρή υπόνοια πως ο νόμος πλέον εφαρμόζεται εξίσου και γι’ αυτούς, φέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά, θεωρούν πως φταιν όλοι πλην εαυτών. 
Βασική συνδρομή στην παραβατική συμπεριφορά των καταληψιών προσέφερε διά των παραλείψεων οργάνων της η ίδια η Ελληνική Πολιτεία. Η μη υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων του –κατά τα άλλα– αυτοδιοίκητου Αγίου Όρους και της Ελληνικής Δικαιοσύνης συνιστούν ευκαιρία περαιτέρω ασυδοσίας, αμετανοησίας και σκλήρυνσης της στάσης των καταληψιών. 
Γιατί το κράτος αμελεί να πράξει τα δέοντα για όσους δεν σέβονται τους νόμους; Δεν είναι απόδειξη κακής λειτουργίας της Πολιτείας και ασέβειας προς τους νομιμόφρονες πολίτες της η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων; Πώς ανέχεται η Πολιτεία να εξευτελίζεται από μία δράκα φανατικών και να αυτοαναιρείται από την αργοπορία εφαρμογής όσων η ίδια επιτάσσει; Έχουμε συντεταγμένη Πολιτεία, έχουμε κράτος δικαίου; Εφαρμόζονται οι νόμοι και η τάξη; Γίνεται σεβαστό το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους και των αποφάσεων των οργάνων του; Εάν επιτρέπεται οποιοιδήποτε, οσοιδήποτε και οποτεδήποτε να εισέρχονται, να εγκαταβιώνουν και να εξέρχονται του Αγίου Όρους ανεξέλεγκτοι ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτοδιοίκησης και θεσμικών οργάνων σε αυτό; Για το Άγιον Όρος δόθηκαν αιματηροί και πολύμοχθοι αγώνες για να ενταχθεί στον εθνικό κορμό και να μην καταστεί κηδεμονευόμενο «διεθνές έδαφος». Ενδιαφέρεται όντως ή πάντοτε η Πολιτεία για τα πολιτισμικά μνημεία, κινητά και ακίνητα, που βρίσκονται στην επικράτειά της; Γιατί ανέχεται η Πολιτεία ιδιώτες να απαγορεύουν σε δημοσίους λειτουργούς να εισέλθουν σε έδαφός της και μάλιστα στην έδρα ενός ΝΠΔΔ; 
Στην πράξη το κεντρικό κτήριο της μονής Εσφιγμένου έχει μετατραπεί σε «μαύρη τρύπα νομιμότητας», τόπο ανεξέλεγκτο από τις ελληνικές αρχές και τόπο διαμονής γνωστών καταδίκων και άλλων αγνώστων ατόμων, ενώ βρίσκεται σε άθλια κατάσταση από πλευράς συντήρησης. Η ίδια η υπόσταση αιωνόβιων πολιτισμικών, εθνικών και εκκλησιαστικών θησαυρών, κινητών και κτηριακών, τίθεται εν αμφιβόλω. 
Εάν μία άλλη αγιορείτικη Μονή στο μέλλον κηρύξει απόσχιση από τις αγιορείτικες αρχές, π.χ. αναγνωρίζοντας ως προϊσταμένη αρχή της ένα άλλο Πατριαρχείο αντί του Οικουμενικού, και η αδελφότητά της αυτοεγκλειστεί στα τείχη της Μονής επικαλούμενη κάποια ιδεολογία και αρχίσει παρόμοια επικοινωνιακή εκστρατεία στα ΜΜΕ, η Πολιτεία τι θα πράξει; Θα μιμηθεί την κωλυσιεργία που επέδειξε στην περίπτωση της Μονής Εσφιγμένου ή θα εφαρμόσει αμέσως τη νομιμότητα; 
Το εσφιγμενιτικό πρόβλημα κατάληψης σκανδαλίζει τον απλό πολίτη, που αρνείται να αποδεχτεί την έλλειψη ισονομίας και σκανδαλίζει τον απλό χριστιανό, που δυσκολεύεται να κάνει την διάκριση μεταξύ Εκκλησίας και σχίσματος. Περαιτέρω, η κατάληψη της μονής Εσφιγμένου από σχισματικούς ενισχύει τον παλιοημερολογιτισμό και ο παλιοημερολογιτισμός δρα σαν καλά μεταμφιεσμένο καρκίνωμα που υποσκάπτει την Εκκλησία. 
Επιστημονικώς τεκμηριώνεται πως ανά την υφήλιο οι κλειστές ιδεολογικές ομάδες φανατικών
1ον) προπαγανδίζουν απλοϊκά δίπολα, όπως «είμαστε θύματα, είναι θύτες», «είμαστε αγνοί αγωνιστές, είναι δόλιοι διώκτες», «έχουμε την αλήθεια, έχουν το ψέμα»
2ον) επενδύουν στην επίκληση των συναισθημάτων για να έλξουν πειθήνιους υποστηρικτές 
3ον) συντηρούν ακραία προσωπολατρεία
4ον) καθοδηγούν τους οπαδούς τους μην έχουν άλλες πηγές πληροφόρησης πέραν όσων υπαγορεύει ο «ηγέτης», απορρίπτοντας οτιδήποτε εκτός ομάδος σαν «αιρετικό, επιζήμιο και ικανό να εξοργίσει τον ηγέτη».
Οι φανατικοί υποκαθιστούν τη λογική με την τυφλή υπακοή. Ο θρησκευτικός φανατισμός οδηγεί τα θύματά του να αποδέχονται και να επικροτούν ακόμη και παρανομία ή αντικοινωνικές συμπεριφορές, αρκεί να εκπορεύονται από τους εισηγητές του φανατισμού τους
Είναι γνωστό πως ο μέσος Έλληνας σέβεται το ράσο και θέλει να το υπερασπίζεται. Δυστυχώς, το τιμημένο ράσο φέρουν και άτομα εκτός κοινωνίας με την Εκκλησία, όπως διάφοροι αχειροτόνητοι, σχισματικοί και παρασυνάγωγοι, τους οποίους δύσκολα διακρίνουν οι πιστοί, ενίοτε ακόμη και οι ιερείς. Γνωρίζουμε ιερείς που υποστηρίζουν ηθικά τους σχισματικούς καταληψίες της μονής Εσφιγμένου ή αναγνωρίζουν ιερατική υπόσταση σε παλιοημερολογίτες. Υπάρχουν ιερείς που οργανώνουν εκδρομές ενοριτών τους επισκεπτόμενοι από άγνοια και παλιοημερολογίτικα ιδρύματα (π.χ. οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκόβρυσης ή αγίου Κυπριανού Φυλής).
Υπενθυμίζουμε σχετικές θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος:
1ον) «τα λεγόμενα «μυστήρια» των Παλαιοημερολογιτών θεωρούνται ως μη γενόμενα και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται εξ υπαρχής», Αποφάσεις 1372/530/3-6-59 και 1605/30ΝΚ/830/23-5-2001 Ι. Συνόδου
2ον) «η επίσκεψη παλαιοημερολογίτικων (λεγομένων) "προσκυνημάτων" απαγορεύεται», Απόφαση 6599/142/13-1-1971 Ι. Συνόδου
3ον) «τα μυστήρια αντικανονικών ιερέων είναι άκυρα», Απόφαση
3883/1705ΝΚ/1808/10-8-76 Ι. Συνόδου
4ον) «τα μυστήρια Καθηρημένων είναι άκυρα», Απόφαση 2078/950/22-5-78 Ι. Συνόδου 
Πώς ακριβώς είναι «πολιορκημένοι και διωκόμενοι» οι καταληψίες της μονής Εσφιγμένου, ενώ δεν υλοποιείται κανείς αστυνομικός περιορισμός ή έλεγχος στην κίνησή τους από και προς το Άγιον Όρος; Σημειώνουμε πως οι ίδιοι επιλέγουν πολλάκις να βρίσκονται σε κοσμικές αίθουσες για ομιλίες ή σε τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά στούντιο για εκπομπές. Επιπρόσθετα διατηρούν εντός ή πέριξ της κατειλημμένης μονής πληρέστατο φαρμακείο, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, αρτοποιείο, σιδηρουργείο, εγκατάσταση γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος, οινοποιείο, αποστακτήριο τσίπουρου, κηροπλαστείο, εργαστήριο και αποθήκες οικοδομικών υλικών, αμπελοκαλλιέργεια, εκτροφείο αγριόχοιρων, μελισσουργική εγκατάσταση, σταθερά τηλέφωνα και τηλεομοιότυπο, σύνδεση στο διαδίκτυο, πλειάδα κινητών τηλεφώνων κλπ.
Πώς «εστερημένοι όντες» εξασφαλίζουν χρήματα για ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗ για να κινούν την πλειάδα οχημάτων και πλωτών που χρησιμοποιούν, καθώς και τη γεννήτρια ρεύματος εντός της μονής; Με ποια νόμιμα παραστατικά γίνεται η προμήθειά τους σε πετρέλαιο και βενζίνη;
Ποιο συνολικό χρηματικό ποσόν και ποιες ποσότητες και είδη άλλων υλικών μέσων συγκεντρώνουν ανά μήνα οι σχισματικοί καταληψίες της μονής Εσφιγμένου; Εύλογο θεωρούμε να κάνουν δημοσίως τακτικό οικονομικό απολογισμό τόσο των προσπαθειών τους, όσο και των κόπων των υποστηρικτών τους, αφού δημοσίως επιλέγουν να ζητούν τις αντίστοιχες βοήθειες και χρήματα.
Ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι πόσες ακόμη αλλοιώσεις τοιχογραφιών, κτισμάτων, δασών και παραδοσιακών καλντεριμιών θα ανεχθούν να συμβούν πέριξ της μονής Εσφιγμένου, η οποία βρίσκεται σε χέρια παρανομούντων και αποδεδειγμένα μη αρμοδίων για τη συντήρηση, τεκμηρίωση και διαφύλαξη της αγιορείτικης κληρονομιάς. 
Ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι πως έρχεται σύντομα η μέρα της οριστικής επίλυσης του προβλήματος και τότε θα φανούν διάπλατα οι πληγές που η μακρά ασυδοσία άφησε στη μονή. 
Η ιερά μονή Εσφιγμένου ήδη από το έτος 2005 έχει κανονική αδελφότητα, ηγούμενο και διοίκηση, που αναμένει καρτερικά την οριστική λύση της κατάληψης για να ανακτήσει το καθολικό της, τα κτήρια, το αρχείο και τα κειμήλιά της. Πλέον η μονή Εσφιγμένου πορεύεται εν ηρεμία στο χρόνο. Η τρωθείσα ενότητα του Αγίου Όρους έχει αποκατασταθεί και το Άγιον Όρος ευελπιστεί στο σεβασμό εφεξής των συνταγματικών αρχών και του καθεστώτος αυτοδιοίκησής του από την Πολιτεία, η οποία καλείται να εξέλθει οριστικά από την συνένοχη αδράνεια και να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Αγιορειτών και της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ήδη υπάρχουν θετικά δείγματα από πλευράς Πολιτείας, προπομποί της οριστικής διευθέτησης του θέματος. Ποτέ δεν είναι αργά για μετάνοια, ας ακολουθήσουν οι καταληψίες και όλοι μας την Κυριακή εντολή! Το Άγιον Όρος, παρά τις πληγές που δέχεται, είναι πάντα έτοιμο να αγκαλιάσει κάθε μετανοούντα που το πλήγωσε! 
Κατακλείοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Πατέρες της Μονής  Εσφιγμένου και τους Φίλους της Μονής για την τιμητική πρόσκληση που μου απηύθυναν.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος18/1/15, 3:46 μ.μ.

  Συμπέρασμα: Ο μέσος σκεπτόμενος πολίτης βλέπει πολύ τηλεόραση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος20/1/15, 7:18 μ.μ.

  Δεν μας λέτε πιο πρακτικά πράγματα;
  Τις συντάξεις των Εσφιγμενιτών ποιος τις βάζει στην τσέπη;
  Έχουν βιβλιάρια για την ιατρική περίθαλψη τους;
  Έχουν ηλεκτρικό ρεύμα;
  Μας λέτε δηλαδή, ότι και οι Άγιοι Αγιορείτες οσιομάρτυρες, επειδή έκοψαν το μνημόσυνο του Λατινόφρονα Πατριάρχη Βέκκου, ήταν σχισματικοί χωρίς μυστήρια;
  Είστε αξιολύπητοι! Ντροπή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή