Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

2917 - Νέο βιβλίο του πανοσιολογιωτάτου Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους«NEAI HΓΙΑΣΜΕΝΑΙ ΜΟΡΦΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ:
Ο π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΤΑΣ (1941-4.1.2000)
και Η ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΗ (1943-6.12.2012)»

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ-ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗ:
Μια αξιοθαύμαστη ιερωμένη μορφή, πολυσύνθετη και ακτινοβόλα - της οποίας η εκπληκτική πνευματική δραστηριότητα ξεπέρασε τα όρια της Αχαϊκής πρωτεύουσας, εις την οποία έζησε και εκοιμήθη εν Κυρίω - καθαγιάζει ακόμα και στις μέρες μας την Πάτρα και όχι μόνο, καταδεικνύοντας περίτρανα ότι και στις δύσκολες αντιπνευματικές εποχές των τελευταίων χρόνων δεν έλειψαν οι αγιασμένες μορφές, οι αγιασμένοι λευίτες, εργάτες στον αμπελώνα του Κυρίου.
Ο λόγος για τον μακαριστό π. Νικόλαο Α. Πέττα, τον «Δίκαιο Σημειοφόρο» όπως τον ονομάζουν όσοι τον γνώρισαν και έγιναν μάρτυρες του ενάρετου βίου του, της πνευματοφόρου διαδρομής του, καθώς και του προορατικού του χαρίσματος.
Ο π. Νικόλαος-όπως γράφει στον πρόλογο του σήμερον παρουσιαζομένου βιβλίου ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης – «εις την ζωήν του ηκολούθησε την αληθή οδόν, την οδόν της αρετής, της ταπεινώσεως, της αγάπης προς τον Θεόν και τον πλησίον. Ο ένθεος αυτού αγών ήτο μυστικός, όπως ακριβώς απορρέει από την ορθόδοξον πατερικότητα».
Σκιαγραφώντας - με την ταπεινή μας πέννα - την αγιασμένη μορφή του μακαριστού π. Νικολάου Πέττα, κρίνεται σκόπιμο να προστρέξουμε σε δημοσιευμένα άρθρα πολλών κληρικών και λαϊκών, μοναχών και μοναζουσών, καθώς και συναδέλφων του εκπαιδευτικών από την περιφέρεια της Μητρόπολης Πατρών, της Φωκίδος και αλλού.
Πολλά από αυτά τα άρθρα βρίσκονται δημοσιευμένα σε διάφορα εκκλησιαστικά και άλλα έντυπα, συμπεριλαμβάνονται δε και στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο υπό του Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου, το οποίο αξίζει να μελετήσουμε για να γνωρίσουμε την ηγιασμένη πορεία του μακαριστού π. Νικολάου εν ζωή, αλλά και την μετά θάνατον παρουσία του σε διάφορες περιστάσεις, ακόμα και για την κοίμηση της πρεσβυτέρας του.
Ο μακαριστός π. Νικόλαος Πέττας γεννήθηκε στην πόλη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου την Πάτρα από γονείς Eπτανησίους. Απέκτησε σπουδαία μόρφωση από θετικές και θεωρητικές επιστήμες και τέσσερα ανώτατα πτυχία. Αρχικά εργάστηκε ως καθηγητής στα ΤΕΣ μηχανολόγος. Αργότερα όμως, με την προτροπή πολλών Αγιορειτών πατέρων καθώς και του πνευματικού του, επείσθη να ακολουθήσει την Θεία προσταγή. Στις 8 Απριλίου 1979 χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ στις 15 Απριλίου του ίδιου έτους ιερέας, από τον αοίδιμο μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο Βαληνδρά.
Μαζί με την άξια πρεσβυτέρα του Ανθή (1943-6.12.2012), απέκτησαν δώδεκα παιδιά και είναι σημαντικό αυτό να το τονίσουμε, καθότι στις μέρες μας γίνεται προσπάθεια αφανισμού του ελληνικού γένους - με διάφορους τρόπους - αλλά και με την αύξηση της υπογεννητικότητας, λόγω υποτίθεται των οικονομικών δυσκολιών.
Το παράδειγμα αυτό του π. Νικολάου Πέττα ας αποτελέσει πρότυπο για όλους μας και ιδία για τις λευιτικές οικογένειες. Μεταξύ των εκλεκτών του τέκνων-πρέπει να αναφέρουμε- ξεχωριστή θέση κατέχει ο σήμερον Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Πέττας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Χριστόφορος Παπουλάκος».
Στις μέρες μας, που ο οδοστρωτήρας της ύλης και του ατομισμού τείνει να σαρώσει κάθε υψηλό και ευγενές ιδανικό, που η χώρα μας βιώνει ανυπέρβλητες βασάνους, είναι σημαντικό να διδασκόμαστε την καρτερικότητα και την υπομονή, τον ενάρετο και πνευματικό βίο, από αγιασμένες μορφές σαν τον μακαριστό π. Νικόλαο Πέττα, να πορευόμαστε πάντα εν Κυρίω και τότε δεν θα χαθούμε.
Οδεύοντες στην Μεγάλη Σαρακοστή, προς το μαρτύριο, τον σταυρικό θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού μας - όπως μας λέγει και ο Μέγας Βασίλειος - δια της εξυμνήσεως του βίου « των διαπρεψάντων εν ευσεβεία», δοξάζομεν πρώτον τον Δεσπότην και Κύριόν μας Χριστόν, τον οποίον παρακαλούμε και διά πρεσβειών των Αγίων να ατσαλώνει την πίστη μας να ενδυναμώνει τη θέλησή μας, για να διέλθουμε τους δύσκολους καιρούς και να προστατεύει το γένος μας από κάθε επιβουλή.
Επιχαίροντες, δια την ένθεον προσπάθεια του Πρωτεπιστάτου Αγίου Όρους Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου - την οποία συναντούμε καθ΄όλον τον εν τω Αγιονύμω Όρει βίον του -συγχαίρομεν τούτον δια το παρόν πόνημα, εξαιτούμενοι τις ευλογίες του και τις ευχές του.
Μακαρία η μνήμη του π. Νικολάου Α. Πέττα εν ταις αγκάλαις του Κυρίου μας, είθε να μεσιτεύει στον Κύριο και υπέρ ημών, να γευθούμε τον αιώνιο παράδεισο.
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, λογοτέχνης, συγγραφέας, τ. αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιδήμαρχος Πολιτισμού τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων, γεννήθηκε στους Καμενιάνους Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας. Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε πολύ νωρίς και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εννέα βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, ιστορικές μελέτες κ.α., ενώ έχει συμμετάσχει και στη συλλογική συγγραφή αρκετών άλλων βιβλίων. Έχει επιμεληθεί επίσης την έκδοση βιβλίων και οδηγών πολλών φορέων καθώς και του τ. Δήμου Αροανίας. Πολλά από τα έργα του, έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικές εγκυκλοπαίδειες και ανθολογίες. Για αρκετά χρόνια υπήρξε αρχισυντάκτης στην περιοδική έκδοση Κεντροδυτικής Πελοποννήσου την εφημερίδα "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ". Σήμερα εργάζεται στους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους Αθηνών-Πειραιώς(ΗΣΑΠ) και συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.Διάθεση του Βιβλίου:
- Βιβλιοπωλείο: ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, Γερανίου 20 (κοντά Σοφοκλέους καί Γερανίου), 105 52 Αθήνα, τηλ. 2105243275.
- Βιβλιοπωλείο: ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ, Όθωνος – Αμαλίας 97 Πάτρα, τηλ: 2610346687, φαξ: 2610346687.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου