Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

13274 - Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη./ Sveta Gora - Nebeski Grad

1. Sveta Gora - Nebeski Grad: Bogorodičin vrt /
1. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Το Περιβόλι της Παναγίας

Το «Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη» είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ με 11 επεισόδια που επικεντρώνεται σε γεγονότα και θέματα που αφορούν τη ίδρυση, ανάπτυξη και την πνευματική κληρονομιά της μοναδικής "μοναστικής δημοκρατίας" στον κόσμο. Πέντε ιστορικά και έξι θεματικά επεισόδια δείχνουν τα κομβικά σημεία της χιλιετούς ιστορίας του Αγίου Όρους, τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα, τις επιρροές, τις προοπτικές, καθώς και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του.

2. Sveta Gora - nebeski grad: Monaška republika /
2. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Μοναχική πολιτεία

Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς μιλά για την επίσημη και θεσμική έναρξη της ζωής του Αγίου Όρους, η οποία σχετίζεται με την ίδρυση της πρώτης μονής του - της Μεγίστης Λαύρας.

3. Sveta Gora - nebeski grad: Hilandar /
3. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη: Χιλανδάρι

Το τρίτο επεισόδιο της σειράς μιλά για τη διαφυγή του νεαρού πρίγκιπα Rastko Nemanjic στον Άθω, την μοναχική του αφιέρωση, τη διαμονή του στο Βατοπαίδι και την επακόλουθη ίδρυση του Χιλανδαρίου.

4. Sveta Gora - nebeski grad: Srpski zlatni vek
4. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Ο χρυσός σερβικός αιώνας

Το τέταρτο επεισόδιο της σειράς περιγράφει την ιστορία της «χρυσής εποχής» της μοναχικής δημοκρατίας του Άθω. Τον 14ο αιώνα ιδρύθηκαν στο Άγιον Όρος έξι νέα μοναστήρια, το οποίο συμπίπτει με την περίοδο της σερβοκρατίας.

5. Sveta Gora - nebeski grad: Mračni novi vek /
5. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Ένας σκοτεινός νέος αιώνας

Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς αναφέρεται στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας στον Άθω.


6. Sveta Gora - nebeski grad: Tajna molitve /
6. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Μυστική προσευχή


7. Svete Gora - nebeski grad: Život kao podvig /
7. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Η ζωή ως άσκηση

Το έβδομο επεισόδιο της σειράς αναφέρεται στην προέλευση, τις ιδιαιτερότητες και την ουσία του χριστιανικού αγώνα και άσκησης.

8. Sveta Gora - nebeski grad: Riznica /
8. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Θησαυροί

Από την αρχή της επίσημης ζωής του, το Άγιον Όρος υπήρξε τόπος πολυάριθμων καλλιτεχνικών έργων: στον τομέα της αρχιτεκτονικής, τοιχογραφίας, εικονογραφίας, ψηφιδωτών, βυζαντινής μουσικής κλπ. Το όγδοο επεισόδιο της σειράς αφιερώνεται σε αυτό το τμήμα της κληρονομιάς του Αγίου Όρους, δηλαδή στην πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά της «μοναστικής δημοκρατίας».

9. Sveta Gora - nebeski grad: Stara srpska knjiga /
9. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Παλαιά σερβικά βιβλία

Το ένατο επεισόδιο της σειράς αναφέρεται στην επιρροή της «μοναστικής δημοκρατίας» στην εμφάνιση και ανάπτυξη της σερβικής λογοτεχνίας κατά τον Μεσαίωνα.


10. Sveta Gora - nebeski grad: Novo srednjovekovlje /
10. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Νέος Μεσαίωνας

Το δέκατο επεισόδιο της σειράς αναφέρεται στον αντίκτυπο της πνευματικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους στον σύγχρονο σερβικό πολιτισμό και λογοτεχνία.

11. Sveta Gora - nebeski grad: Hiljadu godina kasnije /
11. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Χίλια χρόνια μετά

Το ενδέκατο τελευταίο επεισόδιο της σειράς μελετά τους πειρασμούς που υπέστη η «μοναστική δημοκρατία» τον 20ό αιώνα. Αναφέρεται στην αποκατάσταση του κοινοβιακού μοναχισμού από διακεκριμένους γέροντες, όπως τον γέροντα Ιωσήφ, τον γέροντα Εφραίμ, τον γέροντα Αιμιλιανό κ.ά. Τέλος ασχολείται με το νομικό και κανονικό καθεστώς του Αγίου Όρους και την προοπτική του στον σύγχρονο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου