Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

12819 - Άγιος Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης, «Ο Γέρων της Αναλήψεως». Η πρώτη τιμή του ως αγίου στη Μονή του

Με Συνοδική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο γνωστός Όσιος Γέρων της Αναλήψεως, Ἁγιορειτικού Μετοχίου στον Βύρωνα Αθηνών, ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ο ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ ανεγράφη πρόσφατα στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Η ιερά μνήμη του καθιερώθηκε την 9η Μαΐου εκάστου έτους.
Ο Άγιος προσήλθε στην Σιμωνόπετρα σε ηλικία δεκαεπτά ετών και εγκαταβίωσε σ’ αυτήνγια 43 ολόκληρα χρόνια, διετέλεσε δε Ηγούμενος της Μονής κατά τα έτη 1920-1931. Στην συνέχεια και μέχρι την οσιακή κοίμησή του, το 1957, χρημάτισε Οικονόμος και πνευματικός στο γνωστό Σιμωνοπετρίτικο Μετόχιο της Αναλήψεως στους πρόποδες του Υμηττού, υφιστάμενου από εκατονταετίας και πλέον, προτού καν σχηματιστεί ο οικισμόςτων προσφύγων και αργότερα ο πολεοδομικός ιστός του Βύρωνα και της Καισαριανής,
όπου εκοιμήθη και ετάφη και μέχρι σήμερα προσκυνείται ο τάφος του.
Στο άκουσμα της ιερής και ευφρόσυνης αυτής απόφασης οι καμπάνες της Σιμωνόπετρας, της Αναλήψεως, των λοιπών Μετοχίων της Μονής, αλλά και άλλων Ιερών Ναών, όπου ευλαβούνται τον άγιο Ιερώνυμο, γνωστό και από την πολλάκις εκδοθείσα βιογραφία του, χτύπησαν επί ώρα χαρμόσυνα.
Στην συνέχεια σε σεμνή και άκρως συγκινητική τελετή, με την συμμετοχή όλης της αδελφότητος της Μονής και με την παρουσία προστρεξάντων αγιορειτών μοναχών, έγινε επίσημη λιτανευτική είσοδος της τιμίας κάρας και των λοιπών λειψάνων, ως και της ιεράς εικόνας του αγίου από το ηγουμενικό παρεκκλήσιο της αγίας Μαγδαληνής, όπου και είχαν τοποθετηθεί από τον αοίδιμο Γέροντα Αιμιλιανό, προς το Καθολικό της Μονής.

Εκεί η τιμία κάρα τέθηκε υπό του Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Ελισαίου σε προσκύνηση στο μέσο του Καθολικού, ενώ η σορός των λοιπών τιμίων λειψάνων του αγίου, συμβολικά τοποθετήθηκε στον ηγουμενικό θρόνο, μαζί με την ράβδο του, ως αδίκως γενομένου εκπτώτου και εξορίστου στα δύσκολα χρόνια της ηγουμενείας του. Η πράξη αυτή της σημερινής αδελφότητας υποδήλωνε την αίτηση συγγνώμης και την αποκατάσταση της γενομένης αδικίας στον πράο και ταπεινό τη καρδία άγιο Ιερώνυμο από τους συμμοναστές της εποχής του.
Ακολούθως, μέσα σε πασχάλιο φωταψία και χαρά εψάλη δοξολογία και στη συνέχεια μέγας πανηγυρικός εσπερινός με την ακολουθία του αγίου, συνταχθείσα υπό του υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και αδελφού της Μονής Ιερομονάχου Αθανασίου.
Την επομένη εψάλη η πανηγυρική ακολουθία του όρθρου και τελέστηκε εόρτιο συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Μονής, φορούντος τα άμφια του αγίου Ιερωνύμου, ως ευλογία.
Ως γνωστό, την πρόθεση της αγιοκατατάξεως του αγίου Ιερωνύμου είχε επισήμως προαναγγείλει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από του Πανσέπτου Ιερού Ναού του Πρωτάτου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Η Ιερά Μονή απέστειλε στον Πατριάρχη αυθημερόν ευχαριστήρια σχετική επιστολή.
Στο Αγιορειτικό Μετόχι της Αναλήψεως, λόγω πυκνώσεως της προσελεύσεως των πιστών, τίθεται σε προσκύνηση τμήμα των ιερών λειψάνων του αγίου και προσκυνείται ο σεπτός τάφος του, όπισθεν του Ιερού Βήματος.
     Για τον ίδιο λόγο το λατρευτικό πρόγραμμα του Ιερού Μετοχίου εμπλουτίστηκε με καθημερινές ακολουθίες, Θ. Λειτουργίες και ιερές αγρυπνίες. Το Ιερό Μετόχιο παραμένει καθημερινά ανοικτό για αρκετές ώρες προς διευκόλυνση των προσερχομένων πιστών (6:00-11:30 και 17:30-20:30).






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου