Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

12748 - Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου δίδαξε σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς υποτρόφους στο Βατοπαίδι

Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, προκειμένου να συμμετάσχη ως διδάσκων σε μαθήματα προς μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς υποτρόφους.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα Υποτροφιών Προχωρημένων Σπουδών στην Ορθόδοξη Πνευματική Ζωή και Θεολογία «Ευγένιος Βούλγαρις», που συστήνει το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» με την έμπνευση
του Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Εφραίμ, μια προσπάθεια για να φέρουν σε επαφή τους κατόχους πτυχίων θεολογίας που θέλουν να προχωρήσουν σε ανώτατο επίπεδο τις θεολογικές τους σπουδές με την ζωντανή θεολογική παράδοση του Αγίου Όρους.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου, παρακολουθούν μαθήματα από αναγνωρισμένους δασκάλους της θεολογίας και της πνευματικής ζωής και συμμετέχουν στην λατρευτική ζωή της Ιεράς Μονής.
Το όλο εγχείρημα έχει λάβει το συμβολικό όνομα του πρώτου σχολάρχη της Αθωνιάδος Σχολής «Ευγένιος Βούλγαρις».
Ένας από τους καθηγητές του Προγράμματος είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος δίδαξε περίπου δέκα ώρες και το κεντρικό θέμα των παραδόσεών του ήταν: «Ταυτότητα εμπειριών και θεολογίας των Προφητών, Αποστόλων και Πατέρων μέχρι σήμερα». Το θέμα αυτό διαρθρώθηκε στα εξής σημεία:
1.Η θεολογία των Προφητών, Αποστόλων και Πατέρων και η σχολαστική θεολογία.
2. Το συνοδικό της Ορθοδοξίας και το Άγιον Όρος.
3. Η θεολογία των Οικουμενικών Συνόδων και η ορθόδοξη λατρεία (Lex crendendi και Lex orandi).
4. Αγιορειτικός Τόμος, ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ως αγιορείτης.
5. Η Φιλοκαλία για την κάθαρση, τον φωτισμό και την θέωση και ο άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης.
6. Κείμενα συγχρόνων αγιορειτών Πατέρων, όπου εκφράζεται η εμπειρική φιλοκαλική θεολογία.
7. Η Εμπειρική δογματική π. Ιωάννη Ρωμανίδη και η επιρροή του από τους νηπτικούς Πατέρες και τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή
Την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Ιερά Μονή ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος μίλησε και σε σύναξη των μοναχών της Μονής και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου