Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

12711 - Αγιογράφοι από όλο τον κόσμο αγιογραφούν τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό!


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα στους χώρους της Αγιορείτικης Εστίας τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, σύγχρονων εικαστικών αποτυπώσεων με θέμα τον άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Χιλανδαρίου Αρχιμ. Μεθόδιος, Εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νις κ. Αρσένιος, Εκπρόσωπος του Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου, ο Ιερομ. Γεώργιος Βατοπαιδινός, Εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος.
Παρευρέθηκαν επίσης η επιτετραμένη πρόξενος της Σερβίας, ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο Αρχιμ. Εφραίμ. Γκιβίσης, Εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης ακαδημαϊκοί, και πολλοί φιλοαγιορείτες και φιλότεχνοι.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού ως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019) και ειναι εντάγμενη στο ευρύτερο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγιορειτικής Εστίας, το οποίο περιλαμβάνει την έκδοση αφιερωματικού τόμου για το βίο και το έργο του Αγίου Σάββα, τη μετάφραση και έκδοση της πρώτης βιογραφίας του Αγίου Σάββα από τον Δομεντιανό, καθώς και την διοργάνωση ημερίδαςπου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, 7-9 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Αναστάσιος Ντούρος.
Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Έκθεσης όπου παρουσιάστηκαν έργα απο καταξιωμένους εικαστικούς και εργαστήρια αγιογραφίας όπου συμμετέχουν: το Αγιογραφικό εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι ● το Εργαστήριο Ιεράς Μονής Μακρινού ● το Εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Γρηγορίου Παλαμά ● ο Ιερομόναχος Αναστάσιος, Ι. Κουτλουμουσιανό Κελλί Τιμίου Προδρόμου – «Διονυσίου εκ Φουρνά» ● ο Γιώργος Κόρδης● ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης ● ο Γιάννης Μαστερόπουλος● ο Ιερεμίας ● Miomir Bucalo● Aleksandar Deroko(†)● Lj. Djurdjević● Zoran Graovac ● Snezana Jovcic-Oldja● Goran Jovic● Miroslav Lazovic● Todor Mitrovic● Jovanović Pale● Branislav Petrić ● Vanya Sapundzieva ● Nicola Saric ● Svetislav Stanković. 
Διάρκεια έκθεσης: 5 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου 2019 
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη: 9:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00 – 20:00, και Σάββατο 9:00 – 14:00.


























Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος 
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου