Τρίτη 7 Μαΐου 2019

12005 - Παρουσίαση της Έκθεσης «Από την Βενετία στον Άθω - Το Ταξίδι των Χάρτινων Εικόνων» στο Υπουργείο Εξωτερικών

Δύο κόσμοι, ενώνονται σε ένα μοναδικό ταξίδι τριών αιώνων: Βενετία και Άγιο Όρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και ελληνικό κράτος (υπουργείο Εξωτερικών), το χθες και το σήμερα. Μια ξεχωριστή διαδρομή που έρχεται στο προσκήνιο μέσα από την Έκθεση Χαρακτικών με τίτλο «Από την Βενετία στον Άθω – Το Ταξίδι των Χάρτινων Εικόνων» για να χαρίσει στους επισκέπτες το έναυσμα για μία πραγματική ξενάγηση στο χρόνο και την πνευματικότητα.
Την έκθεση παρουσίασαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών όλοι οι συντελεστές: ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου της Βενετίας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Χρήστος Αραμπατζής, ο επιμελητής της αγιορείτικης πινακοθήκης, Μάρκος Καμπάνης και ο πατέρας Ιουστίνος.
Πρόκειται για πενήντα χαλκογραφίες που έρχονται να αναδείξουν έναν κρυμμένο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, πολιτιστικό θησαυρό της Μονής Σίμωνος Πέτρας, στο Ινστιτούτο μας της Βενετίας οι οποίες πέρα από το κάλλος και την μοναδικότητά τους γίνονται η αφορμή για ένα αξιοθαύμαστο ψηφιακό ταξίδι στο χθες, από τα τέλη του 1700 μέχρι το σήμερα.
 «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί υλοποιούμε στην καρδιά της Ευρώπης, στη Βενετία, μια έκθεση που αποκαλύπτει στο ευρωπαϊκό κοινό έναν άγνωστο θησαυρό της Τέχνης. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι επιστρέφουμε από το Άγιο Όρος, από την Ελλάδα και πάλι στη Βενετία δύο τόπους σημαντικούς που συνδέθηκαν μέσω της θρησκευτικής χαρακτικής πριν από τρείς αιώνες» τόνισε ο κ. Μπόλαρης
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σάββατο, 11 Μαΐου, και οι πόρτες της έκθεσης στη Βενετία -μια πόλη με 30 εκατ. τουρίστες- θα είναι ανοιχτές για το κοινό για ένα μήνα, και μάλιστα δωρεάν.
Αυτή θα είναι και η απαρχή μιας νέας εποχής δράσης, μετά από μία μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, όπως τόνισε ο πρόεδρος Χρήστος Αραμπατζής. Το πρώτο σημαντικό βήμα σε μία σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για το καλοκαίρι, με ιδρύματα από Παρίσι, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, και επιστέγασμα ένα συνέδριο σε συνεργασία με τουρκικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, με θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Βενετία», στα μέσα Νοεμβρίου.
Η σχέση Αγίου Όρους-Βενετίας με συνδετικό κρίκο στην τέχνη της θρησκευτικής χαλκογραφίας ξεκίνησε γύρω στο 1780 όταν οι μονές του Αγίου Όρους έστελναν στα εργαστήρια της Γαληνοτάτης τα σχέδια για την κατασκευή της μήτρας αλλά και την εκτύπωση των χάρτινων εικόνων που χρησιμοποιούσαν είτε για δωρεές, είτε για ευλογίες, είτε για την αποκόμιση πόρων διαβίωσης, στη διάδοση ανά τον χριστιανικό κόσμο της πνευματικότητας και της μοναδικότητας του Άθω στην χριστιανορθόδοξη πίστη. Η Βενετία δεν κρατούσε τίποτα από αυτά τα αριστουργήματα, τα οποία σήμερα σώζονται στη Μονή Σίμωνος Πέτρα. Έναν αιώνα αργότερα η τέχνη της χαλκογραφίας θα αναπτυχθεί και θα λάμψει και στις μονές του Αγίου Όρους με 20 εργαστήρια χαρακτικής.
Από τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας τους οι χιλιάδες χάρτινες εικόνες, που απευθύνονταν στους απλούς λαϊκούς ανθρώπους, με τις απεικονίσεις όλων των μοναστηριών, του Θεού, της Παρθένου Μαρίας και των Αγίων ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας την ευλογία της Αθωνικής κοινότητας στους πιστούς. Τώρα επιστρέφουν και πάλι για να ξεναγήσουν το κοινό στην ιερότητα του Αγίου Όρους που έμεινε αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες. Διότι το θαυμαστό αυτής της έκθεσης συνίσταται στη μαγεία της σύνδεσης των φιλοτεχνημένων αναπαραστάσεων της ζωής στις μονές, του τότε με το τώρα, που μέσα από μία έξυπνη εφαρμογή σε τάμπλετ, θα επιτρέπει στους επισκέπτες να κάνουν άλμα στον χρόνο.
Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης, ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε και στις επικείμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας για πολιτισμικά θέματα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και την παρουσίαση Λευκώματος με συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λευκωσία στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο.
   Η ιστοσελίδα της έκθεσης: https://venicetoathos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου