Σάββατο 4 Μαΐου 2019

11991 - Η υποκρισία του ανθρώπου εμπρός στην Αγάπη του Θεού

       Έφεραν οι «τηρητές» του νόμου την παράνομη πόρνη εμπρός στον Ιησού. Ο νόμος έλεγε ότι η πορνεία τιμωρείται με λιθοβολισμό. Γεμάτοι υποκρισία, προκαλούν τον Ιησού, λέγοντας τι να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο.
Ο Ιησούς γνωρίζοντας την υποκρισία τους και το γεγονός ότι μαζί τους επόρνευσε και η «παράνομη» γυναίκα, γεμάτος αγάπη αλλά και θλίψη για την υποκρισία τους, τους λέει: «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».
Όποιος δηλαδή, τηρεί τον νόμο και εγκρατεύεται, ας ρίξει πρώτος τον
λίθο, σύμφωνα με τον νόμο.
Αποκαλύφθηκε η υποκρισία τους μέσα από τον απλό λόγο του Ιησού.
Αποκαλύφθηκε αγάπη του Θεού για όλα τα πλάσματά Του.
Αποκαλύφθηκε η έννοια Του για διόρθωση του σφάλματος.
Αποκαλύφθηκε η μέριμνά Του για όλους, ακόμη και για τους αμαρτωλούς.
«Πήγαινε και μην αμαρτήσεις πάλι», είπε της γυναίκας, συγχωρώντας της το σφάλμα.
Πόση δικαιοσύνη και αγάπη έχει ο Δίκαιος Κριτής για τον άνθρωπο και πόσο μίσος και υποκρισία έχει ο άνθρωπος για τον άνθρωπο! Ενώ ο άνθρωπος ζει μέσα στην ίδια αμαρτία και το λάθος με τον συνάνθρωπό του και γίνεται αυστηρός κριτής και του προκαλεί πολύ εύκολα πόνο, ο Δίκαιος Κριτής παραβλέπει το σφάλμα και δίνει πάλι την ευκαιρία της διόρθωσης, χαρίζοντας την συγχώρεση.
Είναι τόσο φιλεύσπλαγχνος ο Θεός, που από αγάπη για τον άνθρωπο τολμά και παραμερίζει τον δικό Του λόγο, παρότι ο λόγος Του είναι Νόμος, για να δώσει πάλι στον άνθρωπο - μέσα από την αγάπη Του - την ευκαιρία να επιστρέψει κοντά Του.
Όταν λέει «ο αναμάρτητος» να ρίξει πρώτος τον λίθο, εκεί βρίσκεται Ένας μόνο Αναμάρτητος, ο Ίδιος! Αυτός μόνο, σύμφωνα με τον λόγο Του, έχει το δικαίωμα να ρίξει την πέτρα για να τιμωρήσει την παρανομία της γυναίκας.
Δεν ρίχνει όμως την πέτρα, ως Αναμάρτητος, αλλά συγχωρεί!
Έτσι απλά!
†αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου