Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

10995 - Σε προκατασκευασμένο χώρο προσωρινά η Τράπεζα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους

       Στην αυλή της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, παράλληλα προς το Μεγάλο Κονάκι, σε προκατασκευασμένο κτίριο, στεγάζεται η προσωρινή Τράπεζα του μοναστηριού, λόγω εργασιών ανακατασκευής της ιστορικής Τράπεζας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν πλήρη ανακατασκευή του χώρου και επίλυση προβλημάτων με τα θεμέλια που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του μοναστηριού. Εκτός από τις εργασίες κατασκευής, οι τοιχογραφίες του Γεωργίου Μητροφάνοβιτς από τον 17ο αιώνα θα αποκατασταθούν πλήρως.




       Η Tράπεζα είναι ενσωματωμένη στο ισόγειο της δυτικής πτέρυγας. Η κατασκευή της ανάγεται στο 1293. Έχει ορθογωνική κάτοψη και φέρει δύο κόγχες. 
       Είναι τοιχογραφημένη από το Σέρβο μοναχό Γεώργιο Μητροφάνοβιτς το 1623, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των περιμετρικών της τοίχων. Αποκαλύφθηκαν όμως αξιόλογες βυζαντινές εικονογραφίσεις του 14ου αιώνα. 
       Τα σημερινά ξύλινα τραπέζια της αντικατέστησαν στο τέλος του 19ου αιώνα τα παλαιότερα μαρμάρινα, δύο από τα οποία φυλάσσονται σε υπόγειο της μονής. Το μαρμάρινο όμως τραπέζι του ηγουμένου, διατηρείται το αυθεντικό στην ίδια θέση.

Πληροφορίες από: https://www.hilandar.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου