Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

10402 - Ενέργειες για να γίνει το λιμάνι της Μηχανιώνας πύλη εισόδου του Αγίου Όρους

Η Θεσσαλονίκη, με περισσότερο από χίλια χρόνια θαλάσσιας επικοινωνίας με το Άγιο Όρος, διατηρεί μία σχέση διαρκούς πνευματικής αναφοράς και άμεσης γεωγραφικής επικοινωνίας με αυτό. To γεγονός αυτό συνεισέφερε πολύτροπα στην ιστορικά τεκμηριωμένη, βαθιά πνευματική και πολιτιστική σχέση μεταξύ τους.
Οι προοπτικές από μία αναβίωση της ιστορικής αυτής σχέσης είναι ιδιαιτέρως ευοίωνες, με τη μετακίνηση των προσκυνητών του Αγίου Όρους να διευκολύνεται και να καθίσταται ασφαλέστερη, και την τόνωση του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού τουρισμού να είναι σημαντική, αφενός μεν για την πόλη της
Θεσσαλονίκης με τις βυζαντινές εκκλησίες της και τα μουσεία, και αφετέρου για το Άγιο Όρος Άθως με την παγκόσμια ακτινοβολία που εκπέμπει.
Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προτείνει τη θαλάσσια συγκοινωνιακή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης, διά μέσου του λιμένος της Ν. Μηχανιώνας, με τους λιμένες του Αγίου Όρους.
Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης έχει προβεί ήδη σε επικοινωνία, αποστέλλοντας γραπτή επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με την ανταπόκριση να είναι άμεση και θετική υπέρ της εξέτασης της πρότασης, «δεδομένης της μείζονος σημασίας» της.
Αναφορικά με το θέμα, ο κ. Μαυρομάτης σημειώνει: «Η θαλάσσια διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Άγιο Όρος, δια μέσου του λιμανιού της Ν. Μηχανιώνας, είναι ένα μεγαλόπνοο και εξαιρετικής σημασίας έργο, με τεράστια οφέλη για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος, αλλά συγχρόνως για τη Ν. Μηχανιώνα και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά για τον τουρισμό και προσφέροντας, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα κατασκευής κατάλληλων υποδομών και εκσυγχρόνισης των ήδη υφιστάμενων. Ωστόσο, ας μη λησμονηθεί και η σημαντικότατη θρησκευτική διάσταση, με τη δημιουργία συνθηκών προς εκπλήρωση της βαθιάς ανάγκης του κόσμου για επικοινωνία με τους πνευματικούς πόλους αναφοράς, βασικός εκ των οποίων είναι το Άγιο Όρος, αναζητώντας τη γαλήνη και την αφύπνιση της συνείδησης. Οι πρώτες απαραίτητες ενέργειες με επαφές και επικοινωνία με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έχουν πραγματοποιηθεί ήδη, χωρίς να σταματούν εδώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου