Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

9987 - Ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 
ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗ

Του Β. Χαραλάμπους,  θεολόγου
Τα παρακάτω λόγια ανήκουν στον μ. Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Καψάνη, από εόρτια κείμενά  του για τη μεγάλη γιορτή της Γεννήσεως του Χριστού: 

«Συνεορτάζουμε με όλους τους εν Χριστώ Ορθοδόξους αδελφούς μας, τα μέλη τα τίμια του Σώματος του Χριστού, τις εορτές της Θείας Ενανθρωπήσεως» (Χριστούγεννα 1976).

«O ταπεινός Ιησούς είναι Θεός των ταπεινών ανθρώπων.  Οι υπερήφανοι δεν τον καταλαβαίνουν, δεν τον πιστεύουν, δεν αναπαριστούν την εικόνα του, δεν τον δέχονται ως  Λόγο που φωτίζει το σκοτάδι της αλογίας» (Χριστούγεννα 1978).


«Ο άνθρωπος όταν πάσχη την ένδεια της θείας ζωής, έχει την εμπειρία ότι η φύσις του κείται εν ‘’μύχοις άδου’’, στο παράλογο και το μηδέν».
«Ο σαρκωθείς Λόγος είναι το θεμέλιο της Εκκλησίας και της προσωπικής υπάρξεως του ανθρώπου» (Χριστούγεννα 1979).

«Η αγία Γέννησις του Χριστού μας αποκαλύπτει σε όλους μας ότι η ειρήνη είναι δώρο Θεού Πατρός στον κόσμο του προσφερόμενο από τον ενανθρωπίσαντα Υιό Του  δια του Αγίου Πνέυματος» (Χριστούγεννα 1980).

«Ας εξέλθουμε από τα στενά πλαίσια της ατομικής μας ζωής και ας πορευτούμε στην Βηθλεέμ της ευρυχωρίας της θείας αγάπης και ελευθερίας για να  δοξολογήσουμε μαζί με τους αγγέλους τον θαυμαστό Θεό μας» (Χριστούγεννα 1981).

«Ο Σαρκωθείς Υιός του Θεού μας δίνει τη Χάρι Του να αγωνισθούμε κατά της φιλαυτίας μας» (Χριστούγεννα 1982).

«Ο ταπεινός Ιησούς, το θείον βρέφος της Βηθλεέμ μας προσφέρεται και πάλι.  Ας παραμερίσουμε τον εγωϊσμό μας, να Τον δεχθούμε ως Αδελφό μας, ως Φίλο μας, ως Νυμφίο μας, ως Ελευθερωτή μας ως Σωτήρα μας» (Χριστούγεννα 1983).

«Στην Γέννησί Του οι άγγελοι ψάλλουν την ‘’επί γης ειρήνη’’ και μετά την Ανάστασί Του οι πρώτες Του λέξεις στους μαθητάς Του είναι ‘’Ειρήνη υμίν’’» (Χριστούγεννα 1984).

«Στον σημερινό, ταραγμένο και ραγδαίως μεταβαλλόμενο κόσμο μας, το μόνο σταθερό σημείο και η μόνη ελπίδα μας είναι το ταπεινό Θείο Βρέφος της Βηθλεέμ και η Εκκλησία Του» (Χριστούγεννα 1991).

«Χριστούγεννα, φανέρωσις της απείρου αγάπης του Θεού» (Χριστούγεννα 1992)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου