Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

9945 - Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, ολοκλη-ρώθηκαν οι εργασίες του Δεύτερου  Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας και της Επιστημονικής Ημερίδας «Ο Ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του. Συντήρηση και νέα δεδομένα», που πραγματοποιήθηκαν στο αμφι-θέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών, ο επίτιμος Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Δημήτριος Σαλπιστής ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων, επευλογεί για ακόμα μία φορά την προσπάθεια της Αγιορειτικής Εστίας.

Ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και μέλος του Δ.Σ της Αγιορειτικής Εστίας, ανέγνωσε τον Χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας, ενώ ο κ. Πέτρος Λεκάκης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ  της Αγιορειτικής Εστίας, χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου. Το χαιρετιστήριο μήνυμα της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρίας Βλαζάκη, ανέγνωσε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, κ. Ιωάννης Κανονίδης, ενώ ο Περιφερειακός Σύμβουλος, συντονιστής επί θεμάτων κοινωνικής συνοχής μεταναστευτικού και προσφυγικού κ. Χάρης Αηδονόπουλος, μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.
Στην έναρξη παραβρέθηκαν ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Αγιορειτικής Εστίας κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης κ. Στέφανος Γωγάκος, ο κ. Βασίλειος Χατζημιχαηλίδης, Διευθυντής του Κε.Δ.Α.Κ., Καθηγητές Πανεπιστημίου, ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές και πλήθος φοιτητών και σπουδαστών.
Ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Αναστάσιος Ντούρος στο καλωσόρισμα των συμμετεχόντων τόνισε ότι οι εργασίες του Επιστημονικού τριημέρου, Εργαστηρίου και Ημερίδας, είναι η κορυφαία επιστημονική ετήσια εκδήλωση της Αγιορειτικής Εστίας, που ως κύριους στόχους έχει τη διεύρυνση και διάδοση της Αθωνικής έρευνας, αλλά και την προετοιμασία των νέων ερευνητών για την μελλοντική τους ενασχόληση με επιστημονικές εργασίες που αφορούν το Άγιον Όρος.
Κατά τη διάρκεια των συμπερασμάτων του Επιστημονικού Εργαστηρίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι είναι υπερήφανος που προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας, τόνισε, μάλιστα, ότι η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο να είναι η πόλη που συνορεύει με το Άγιον Όρος και ότι η Αγιορειτική Εστία είναι ο φορέας που έχει καταφέρει να αναδείξει τις σχέσεις αυτές μέσα από το πλούσιο έργο της.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών πλήθος κόσμου έσπευσε να παρακολουθήσει τις επιστημονικές ανακοινώσεις – εισηγήσεις γύρω από την Αθωνική επιστημονική έρευνα και οι οποίες διέτρεξαν μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων: από τα αρχεία, την ιστορία της τέχνης και την θεολογία, μέχρι την αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον καθώς και το σημαντικό και άκρως ενδιαφέρον θέμα της ενέργειας στο Άγιον Όρος.
Στην επιστημονική ημερίδα «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του. Συντήρηση και νέα δεδομένα», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά  τα αποτελέσματα της συντήρησης του μοναδικού μνημείου και των τοιχογραφιών του. Μετά την αναλυτική περιγραφή του έργου από τον Προϊστάμενο της Εφορείας, κ. Γιάννη Κανονίδη, ο οποίος ανέφερε με σαφήνεια ότι το εν λόγω έργο είναι το πιο σημαντικό έργο που έχει υλοποιήσει η Εφορεία στο Άγιον Όρος, η ομάδα των συντηρητών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο σπάραγμα των τεσσάρων γραμμάτων που αποκαλύφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησης στις τοιχογραφίες του ναού. Τα νέα δεδομένα, ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία περί του ζωγράφου του Πρωτάτου και δημιουργούν νέα ερωτήματα: Είναι ο Πανσέληνος τελικά ο ή ένας εκ των ζωγράφων του Πρωτάτου; Ποια η σχέση του Ευτύχιου Αστραπά και του γνωστού συνεργείου με το Πρωτάτο; Μήπως το όνομα Πανσέληνος είναι κάποιο προσωνύμιο που χρησιμοποιούσε ο Ευτύχιος Αστραπάς; Πότε πρέπει να χρονολογηθεί το Πρωτάτο σε σχέση με τα χρονολογημένα έργα του συνεργείου των Αστραπάδων;   
Στις διήμερες εργασίες του επιστημονικού Συνεδρίου που εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου έγιναν επιστημονικές ανακοινώσεις που αφορούσαν σε ιστορικά και μεσαιωνικά έγγραφα, στα νεότερα αρχεία και κώδικες των μονών του Αγίου Όρους, για τη συνεισφορά των μοναστηριών στην εκπαίδευση, για τα κατεστραμμένα Βυζαντινά μοναστήρια της αθωνικής πολιτείας και τη μνημειακή  ζωγραφική του 19ουαι. σε συγκεκριμένα παρεκκλήσια, αλλά και για τις χάρτινες εικόνες των αθωνικών αρχείων. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις περιελάμβαναν, επίσης, το ενεργειακό πρόβλημα του Αγίου Όρους, καθώς και τη διαχείριση του καστανόδασους της Αθωνικής χερσονήσου.
Η Αγιορειτική Εστία στη δεκαεπτάχρονη διαδρομή της έως σήμερα, οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία κάλυψαν  ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως π.χ., η Αρχιτεκτονική, το περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα. Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες προσέθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας.
Η Αγιορειτική Εστία με την εφετινή δεύτερη διοργάνωση καθιερώνει το θεσμό των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων καταβάλλοντας  κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να οργανώνονται ετησίως. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το οπτικοακουστικό υλικό της Επιστημονικής Ημερίδας και του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας και θα είναι διαθέσιμο για όλες και για όλους που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες στο τριήμερο που πραγματοποιήθηκαν. Η έκδοση των Πρακτικών, τόσο της Ημερίδας όσο και του Εργαστηρίου θα εκδοθεί εντός του 2018.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου