Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

9503 - Εκ Μαρουδά ψελλίσματα

Πέντε ομιλίες
στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως
Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
Προλογικό σημείωμα
Ο Γέροντας του κελλιού Μαρουδά Μακάριος κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη, όμως δεν ειν’ αυτός ο λόγος της πνευματικής μας σχέσεως. Αυτή οφείλεται στον άτεγκτα ειλικρινή λόγο του. Στην ανεπιτήδευτα εκφραζόμενη γνώμη του. Στην σταθερά Ορθόδοξη άποψή του. Στην ανυπόκριτα ανθρώπινη ματιά του. Στην ακλόνητα βιωμένη πατερική εμπειρία του. Στην αγάπη του στην Εκκλησία, στο Μοναχισμό και στον άνθρωπο.
Ο ανίδεος χριστιανός και ο ευφάνταστος πιστός θα διερωτηθούν: «Μα! Δεν είν’ αυτονόητα αυτά;». Όχι! δεν είναι. Γι’ αυτό έφτασα να αγανακτήσω πολλές φορές μαζί του, όταν απέρριπτε τις πιο «φιλάνθρωπες» απόψεις μου, λέγοντας: «Δεν αφουγκράζεσαι σωστά την ανθρώπινη ψυχή», «μιλάς με βάση τα διαβάσματά σου, δεν ξέρεις τη ζωή».
Τελικά έχει δίκαιο. Αν η Ορθοδοξία δεν ανοίγει μονοπάτια, τότε δεν είναι για τη ζωή μας, είναι για προθήκη Μουσείου. Αν η Ορθοδοξία δεν παίρνει πρωτοβουλίες, κάποτε και ενάντια στη βόλεψή της, τότε δεν είναι υγιεινή τροφή, είναι κονσέρβα.

Τα κείμενα που ακολουθούν είναι ο λόγος που μόνο ο Γέροντας Μακάριος μπορεί να εκφράσει, χωρίς υπονοούμενα και κρατούμενα. Χωρίς περιστροφές και ψυχολογίες. Χωρίς διπλωματίες και καρυκεύματα. Ένας λόγος που σε ελευθερώνει, σε αναπαύει και σε χαροποιεί. Ένας γνήσιος, μοναχικός, χριστιανικός λόγος. Λόγος που εκστόμιζε η Ορθοδοξία κάποτε, τότε που δεν είχε ακόμα ξεκινήσει εκστρατεία κατά του εαυτού της.
† Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Περιεχόμενα:
Πρόλογος
9
Μετάνοια-Εξομολόγηση-Θεία Ευχαριστία
Την Ε΄Κυριακή των Νηστειών, 10 Απριλίου 2011
11
«Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»
Την Ε΄Κυριακή των Νηστειών, 1 Απριλίου 2012
31
«Ει έχεις καρδίαν, δύνασαι σωθήναι»
Την Δ΄Κυριακή των Νηστειών, 14 Απριλίου 2013
43
«…ζητείτε την Βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»
Την Δ΄Κυριακή των Νηστειών, 30 Μαρτίου 2014
57
«Είτε ζούμε είτε πεθαίνουμε, είμαστε του Θεού»
 Την Ε΄Κυριακή των Νηστειών, 29 Μαρτίου 2015
77



Οι ομιλίες του Γέροντα Μακάριου, όπως δημοσιεύτηκαν στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου