Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

9496 - Ιερά Πανήγυρις Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους

Με ιεροπρέπεια και παναγιορειτική συμμετοχή θα τελεσθεί και φέτος η πανήγυρις του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, συνολικής διαρκείας 15 ωρών.
Θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος. Επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος και o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος της Ιεράς Μητροπόλεως Καναδά.
Κατά το αρχαίον έθος, Ηγούμενος κατά την διάρκειαν της Πανηγύρεως θα είναι ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ.
Τον κόπο των ψαλτηρίων θα επωμισθούν στον δεξιό χορό ο Γέρων Δανιήλ από την Μοναστική Αδελφότητα των Δανιηλαίων και
η συνοδεία του Δαμασκινού Νεοσκητιώτη ενώ στον αριστερό χορό θα είναι οι Μοναστική αδελφότητα του Μπουραζέρη  από το Ιερόν Κελλίον Αγίου Νικολάου.
Επίτιμος καλεσμένος της εορτής ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ.κ. Τσουβάλας Κωνσταντίνος.
Πλήθος μοναχών από τις Ιερές Μονές, τις Σκήτες, τα Κελλιά, την Έρημο αλλά και αδελφοί εκ του κόσμου θα συνευρεθούν να τιμήσουν τον κοινό πατέρα των Αγιορειτών και θεμελιωτή του Κοινοβιακού Μοναχισμού στον Άθω.
Διαμονητήρια για την Μονή της Μεγίστης Λαύρας, είναι ελεύθερα έως και της 18 Ιουλίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ
Δευτέρα  απόγευμα 4/17 Ιουλίου στις
5:30 μ.μ Πανηγυρική κωδωνοκρουσία, λιτάνευση της εφεστίου σεβασμίας και θαυματουργού εικόνας Παναγίας της Κουκουζέλισσας από το ομώνυμο παρεκκλήσιό της στον Ι. Ναό του Καθολικού της Μονής, τέλεση Μικρού Εσπερινού.
6:30 μ.μ Παράθεση δαψιλούς τραπέζης.
8.30 μ.μ. Τέλεση Μεγάλου Εσπερινού με αργά Ανοιξαντάρια του Ιωάννου του Κουκουζέλους, Λιτή, Αρτοκλασία, Εγκωμιαστικό λόγο για τον Οσιο Αγ. Αθανάσιο τον Αθωνίτη, Όρθρο με αργούς μελωδικούς πολυελαίους, τέλεση Αγιασμού στη Φιάλη προ της εισόδου στο νάρθηκα του καθολικού, με προσκύνηση τιμίων χαριτοβρύτων λειψάνων, Θ. Λειτουργία, ευλόγηση των κολλύβων της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου.
       Οι Ακολουθίες τελειώνουν στις 11.30 π.μ της επομένης ημέρας (Τρίτη 5/18 Ιουλίου, συνολικής διαρκείας 15 ωρών).
____________________________________
Τρίτη 5/18 Ιουλίου.
11:45 π.μ Πλούσια εδεσμάτων τράπεζα, την ύψωση του άρτου της Παναγίας, ο οποίος περιφέρεται υπό τους ήχους του Μεγαλυναρίου «Αξιον εστίν ως αληθώς» που συμβολίζει τη συμμετοχή του πιστού στο Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, του Άρτου της Ζωής.
5:30 μ.μ Εσπερινός και τα Κτητορικά, το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά (963-969) και Ιωάννου Τζιμισκή (969-976) και όλων των οσιακώς εγκαταβιωσάντων και κοιμηθέντων στη Ι. Μονή από της ιδρύσεώς της ίσαμε σήμερα.
6:30 μ.μ Πλούσια τράπεζα, η προσαγορευόμενη «Κτητορική».
7:30 μ.μ Απόδειπνο.
____________________________________
Τετάρτη 6/19 Ιουλίου
3:45 π.μ Μεσονυκτικό, Τριαδικό κανόνα, γέμοντα δογματικών στοιχείων, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
10:00 π.μ Τράπεζα.
Εξαίρουμε ιδιαιτέρως την όλη προσφορά και φροντίδα του ταπεινού καθηγουμένου της Ι. Μ. Μ. Λαύρας Αρχιμ. Προδρόμου, ο οποίος σε συνεργασία με τους αδελφούς της Ι. Μονής, οργανώνει μεθοδικά την πανήγυρη, ώστε όλα να τελεσθούν με απόλυτη τάξη, ακρίβεια, ιεροπρεπή μεγαλοπρέπεια και αρχοντιάς για να εξυπηρετηθούν όλοι οι προσκυνητές. Ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγ. Αθανασίου να του χαρίζει υγεία κατ’ άμφω και να τον ενισχύει στον πνευματικό και διοικητικό αγώνα που αθορύβως διεξάγει.

Athos Zone

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος17/7/17, 12:48 μ.μ.

    Να δούμε και φωτογραφικό υλικό για όσους θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν να παρευρίσκονται στην πανήγυρη, αν βέβαια υπάρχει τέτοια δυνατότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή