Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

9023 - Τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη μεταφέρθηκαν στη Μόσχα

Τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη, έφθασαν στη Μόσχα, στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους, όπου τα υποδέχθηκαν εκατοντάδες πιστοί, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ιδρύματος του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, το οποίο και διοργάνωσε το προσκύνημα. Τα λείψανα του αγίου φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος από το οποίο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν απομακρυνθεί. Η μεταφορά των ιερών λειψάνων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της χιλιετούς παρουσίας της ρωσικής μοναστικής ζωής στο Άγιον Όρος.

Στη Μόσχα, η κιβωτός με τα λείψανα θα παραμείνει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου: αρχικά τα εκτεθούν στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους και εν συνεχεία στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος και στη μονή του Αγίου Δανιήλ.
«Από τις έξι το πρωί εκατοντάδες προσκυνητές άρχισαν να συρρέουν στο ναό του Μεγαλομάρτυρος Νικήτα. Μετά την επίσημη υποδοχή των λειψάνων στο παρεκκλήσι ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία», ανέφερε το Ίδρυμα του Αγίου Βασιλείου.
Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στο ναό του Χριστού Σωτήρος, όπου θα μεταφερθεί η κιβωτός με τα λείψανα του αγίου, θα τελέσει την Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.
Μαζί με την «κάρα» του Αγίου Σιλουανού, έφθασε για πρώτη φορά στη Ρωσία, και η θαυματουργή εικόνα του Σωτήρος, η οποία συνδέεται με το θαύμα της αποκάλυψης του Ιησού Χριστού στον άγιο Σιλουανό. Ο Άγιος Σιλουανός (κατά κόσμον Σεμιόν Αντόνοφ, 1866-1938) έζησε περισσότερα από 45 χρόνια στο Άγιον Όρος, και υπήρξε ηγούμενος της Μονής Παντελεήμονος. Αγιοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 1987-1988, και το 1992 το όνομα του αγίου συμπεριελήφθη στο μνημολόγιο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Πηγή: www.ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου