Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

8209 - ΑΘΩΣ. Το Άγιον Όρος. Афон, Святая Гора. Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο άγιος Παντελεήμων
(χαλκογραφία, Άγιον Όρος 1836, 
χαράκτης: Θεόφιλος μοναχός)
Μονή Βατοπαιδίου.
Τα μέλη της Προκαταρκτικής
Διορθοδόξου Επιτροπής
(8-23 Ιουνίου 1930)
Σήμερα, Δευτέρα 4 Απριλίου, εγκαινιάζεται στη Μόσχα, στο κτήριο της Κρατικής Δούμα, η έκθεση «ΑΘΩΣ. Το Άγιον Όρος», αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στη χιλιόχρονη παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).
Η έκθεση αποτελεί ταυτόχρονα τη συμβολή της Κρατικής Δούμα στο παραπάνω ιωβηλαίο καθώς και στις εκδηλώσεις του έτους 2016, αφιερωμένου στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.
Μέσα από τη μοναδική αυτή έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών από τις συλλογές της Αγιορείτικης Φωτοθήκης και Πινακοθήκης αντικατοπτρίζονται οι σχέσεις του Αγίου Όρους με τη Ρωσία και τον Ορθόδοξο κόσμο.
Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη περιέχει φωτογραφίες με πρόσωπα και γεγονότα του Αγίου Όρους από την περίοδο 1867-1963. Η δεύτερη περιέχει Χάρτινες Εικόνες – αγιορείτικες χαλκογραφίες τόπων, μνημείων και αγίων εικόνων (18ος-19ος αι.).
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 1993 στην Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου ψηφίσθηκε και η Διακήρυξη των Μελών, η Ιδρυτική Πράξη και ο Κανονισμός Λειτουργίας της. Μέλη της Δ.Σ.Ο. αποτελούν Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο θρήσκευμα βουλευτές από όλο τον κόσμο, τα Κοινοβούλια των οποίων είναι μέλη της οργάνωσης.


Το δίκορφο Άγιον Όρος (χαλκογραφία, Άγιον Όρος περίπου 1770)

Η Παναγία Πορταΐτισσα (χαλκογραφία, Μόσχα 1838) 
Ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994)

Ο ιερομόναχος Τύχων ο Ρώσος (1884-1968) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου