Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

5738 - Γέροντας Εφραίμ: «Ο Θεός δεν θα μας αφήσει στο έλεος της κρίσης»



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
«Είστε αισιόδοξος Γέροντα Εφραίμ ότι θα ξεπεραστεί η κρίση και η αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια», ήταν η ερώτηση που απευθύναμε στον γνωστό όσο και πολυσυζητημένο Αγιορείτη μοναχό, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ, την στιγμή του αντιδώρου, στο τέλος της Θείας λειτουργίας στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών, το πρωί της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου 2014 και η άμεση δίχως περιστροφές, ευγενική και αισιόδοξη απάντηση του ήταν πως «ο Θεός δεν θα αφήσει» και δεν θα εγκαταλείψει τους ανθρώπους.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν γεμάτος από πιστούς παρότι πρωί Δευτέρας, εργάσιμης μέρας και παρότι το επίκεντρο ήταν ο γειτονικός ναός του Παντοκράτορος όπου έλαβε χώρα ιερά πανήγυρη με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθίας (στο ναό του Παντοκράτορος φυλάσσεται ιερό λείψανο του Αγίου, συγκεκριμένα τμήμα του χεριού του, προερχόμενο από την ιερά Μονή Σταυρονικήτα).
Το ίδιο κατάμεστο από κόσμο ήταν και την Κυριακή 14/12/2014 το βράδυ το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών όπου παρέστη και μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ στο πλαίσιο της μουσικής εκδήλωσης με τίτλο «Φως στην Οικουμένη».
Ο σεβαστός αρχιμανδρίτης Εφραίμ επίσης χθες βράδυ δείπνησε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, άρτι αφιχθέντα από την Μόσχα όπου έκανε τριήμερο ταξίδι αστραπή για τον εκεί εορτασμό του Αγίου Ανδρέου.
Το δείπνο με την ευκαιρία της εκδήλωσης έγινε σύμφωνα με πληροφορίες στο ξενοδοχείο Patras Palace ενώ επαινετικά ήταν τα λόγια του Εφραίμ από του ιερού βήματος του ναού του Αγίου Νικολάου για τον κ. Χρυσόστομο.
«Είναι μεγάλη ευλογία η παρουσία του κ.κ. Χρυσοστόμου στην Μητρόπολη των Πατρών. Ο επίσκοπος σας είναι ένας πνευματικός άνθρωπος που έχει εξέλθει από τις τάξεις των μοναχών κι αυτό έχει μεγάλη, ξεχωριστή σημασία», είπε χαρακτηριστικά ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ.
Δεν ήταν διόλου τυχαία η παρουσία του Ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, ενός μοναστηριού γνωστού και αγαπητού σε όλο τον κόσμο και με πολλούς Ρώσους και Σέρβους επισκέπτες καθώς και από άλλες χώρες, στο ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών.
Όπως εξήγησε στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Τσιτσιβός που επιτελεί τα λειτουργικά του καθήκοντα στο ναό, ο Γέρων Εφραίμ συγκαταλέγεται στους τέσσερις μεγάλους ευεργέτες και δωρητές που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για οικονομική βοήθεια προκειμένου να καλυφθεί το υψηλό κόστος ανακαίνισης του ναού (είχε κυρτώσει το παλιό ταβάνι, έσταζαν νερά και είχε αποκολληθεί κομμάτι και από θαύμα δεν είχε χτυπήσει κάποιος πιστός).
Εδώ και ένα χρόνο λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία της αποκατάστασης του ιστορικού ναού που η ιστορική του συνέχεια και πορεία φτάνει πίσω μέχρι τον 13ο αιώνα. Ο αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Τσιτσιβός πριν από μερικούς μήνες πιεζόμενος από τις οικονομικές εκκρεμότητες του έργου επισκέφθηκε την Μονή Βατοπεδίου και με ντροπή όπως ομολόγησε και αμηχανία ζήτησε από τον Γέροντα Εφραίμ βοήθεια και εκείνος πρόθυμα την έδωσε.
«Το μοναστήρι σας είναι μία μεγάλη καρδιά και αγκαλιά για όλη την Ελλάδα και τον Ορθόδοξο δυτικό κόσμο», είπε ο π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός.
Το κόστος όπως αποκάλυψε, ανήλθε στα 160.000 ευρώ που καλύφθηκε από την βοήθεια του κόσμου και των δωρητών. Ένας εξ’ αυτών λοιπόν ήταν και ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος και δέχτηκε με ταπεινότητα τις ευχές των ιερέων και του κόσμου για έτη πολλά, πνευματικά και καρποφόρα αλλά και μία τιμητική πλακέτα και μία αναμνηστική ειδικά φιλοτεχνημένη εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου ανταπέδωσε προσφέροντας στους ιερείς του ναού του Αγίου Νικολάου (επίσης παρίσταντο οι ιερείς Αναστάσιος Γκοτσόπουλος και π. Σπυρίδων ενώ στην Θεία λειτουργία συγχοροστάτησαν και οι ηγούμενοι των Μονών Γηροκομείου και Ομπλού, αρχιμανδρίτες Συμεών Χατζής και Νεκτάριος Κωτσάκης αντίστοιχα) μία εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, που είναι μία από τις 7 θαυματουργές εικόνες, απεικονίσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου που φυλάσσονται στην Αγιορείτικη Μονή του Βατοπεδίου.
Επίσης ήσαν παρούσες και δύο μοναχές από την Ρώσικη μονή Γιαροσλάβ, Αγίου Νικολάου που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα έξω από την Μόσχα.
Η Γερόντισσα της μονής διάβασε το Πάτερ Ημών στην Ρώσικη γλώσσα.
Ο Γέρων Εφραίμ, μία μορφή της Ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας που ξεχωρίζει για την πραότητα, πνευματικό του μεγαλείο και κατάρτιση (ο αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Τσιτσιβός ανέφερε ότι ο Εφραίμ είναι πνευματικό "εγγόνι" του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, μίας μεγάλης πνευματικής προσωπικότητας που εκοιμήθη πριν από 55 χρόνια), στο Θείο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο μυαλό και το νου που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα που έχουν μόνο ένστικτο.
«Με κάθε αρετή που κάνουμε αποπέμπεται η δαιμονική ενέργεια. Είναι μεγάλο πράγμα να αγωνιζόμαστε για την αγιότητα και την αλήθεια. Γνώσασθε την αλήθεια του Θεού και θα έχεις την ελευθερία από πάθη και δαιμονικές πράξεις. Ο Θεός μας καλεί να αγωνιζόμαστε για να προχωρήσουμε ελεύθεροι στην βασιλεία των ουρανών.
Ήρθε στο Άγιο Όρος ένας λίγο αναρχικός στην σκέψη άνθρωπος και μου είπε πως δεν του αρέσει να λαμβάνει εντολές και πως οι μοναχοί είναι είλωτες και υποτακτικοί. Αυτό που του απήντησα ήταν πως είναι υποτακτικός κάποιος γιατί τον καλεί ο Θεός και πως όσο παίρνεις εντολές τόσο πιο ελεύθερος αισθάνεσαι και ανοίγεις την θύρα να γνωρίσεις τον Θεό», είπε χαρακτηριστικά ο Γέρων Εφραίμ.
Αίσθηση έκανε και η αναφορά του στον σύγχρονο άγιο των καιρών μας όπως τον αποκάλεσε τον όσιο Αγιορείτη Παίσιο.
«Έχει κάνει πολλά θαύματα ο Γέροντας Παίσιος. Ένας άνδρας με παράλυτο πόδι πρόσφατα πήγε εκεί που βρίσκεται ο τάφος του Παισίου, στην Σουρωτή και αφού προσευχήθηκε, εξήλθε χωρίς τις πατερίτσες του, με το πόδι του να έχει γιατρευτεί», είπε με συγκίνηση ο Γέροντας Εφραίμ ενώ σε άλλο σημείο του κηρύγματος του ανέφερε με νόημα πως καθημερινά οι άνθρωποι δαπανούμε τόσο πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για την επιτέλεση μάταιων, βιοτικών πραγμάτων.
* Στο ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών το πρωί της Δευτέρας το thebest.gr εντόπισε και τον μοναχό Αρσένιο, ο οποίος θεωρείται, όπως έχει γραφτεί, από τους πλέον σεβάσμιους «φρουρούς» της Ορθοδοξίας, ένας Αγιορείτης με μεγάλο πνευματικό έργο.
Να προσθέσουμε τέλος πως στην διάρκεια της Θείας λειτουργίας ήταν ξεχωριστή η τάξη στο ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών όπως και η ευσέβεια από τους πιστούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου