Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

2801 - Προσκύνημα στην Ι. Μ. Παντοκράτορος Αγίου Όρους μαθητών της Αθωνιάδας



Την Τρίτη 5 Μαρτίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους στα πλαίσια σχολικής εκδρομής για το μήνα Μάρτιο. Μαθητές και Καθηγητές ξεκινήσαμε το πρωί από τη Σχολή, και με μικρά λεωφορειάκια μεταφερθήκαμε στη Μονή.
Όταν φτάσαμε μας υποδέχτηκε με ζεστασιά ο αρχοντάρης όπου μας πρόσφερε κουλουράκια, καφέ νερό και πολλή αγάπη. Στη συνέχεια ο π. Κασσιανός μας ξενάγησε στο Καθολικό της Μονής το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Κυρίου και πανηγυρίζει στις 6/19 Αυγούστου.  Εκεί είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, η οποία έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι απεικονίζεται ολόσωμη. Μας διηγήθηκε την ιστορία της Μονής, μας είπε αρκετά λόγια για τους κτίτορες αλλά και γενικά για το Μοναστήρι.
Έλαβε δε την ονομασία αυτή από ένα θαύμα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του θανάτου ενός γέροντος ορθοδόξου ηγουμένου. Η Ιστορία έχει ως εξής. Σε έναν ασθενή ευσεβέστατο ηγούμενο ο Θεός απεκάλυψε την ημέρα του θανάτου του. Αυτός ηθέλησε πριν πεθάνει να κοινωνήσει τα Άχραντα μυστήρια. Ζήτησε λοιπόν από τον εφημέριο ιερομόναχο να βιαστεί για να προλάβει να τον κοινωνήσει. Εκείνος, όμως, καθυστερούσε και ο Γέροντας εκινδύνευε ν’ αποθάνει χωρίς να κοινωνήσει. Τότε από την εικόνα της Θεοτόκου ηκούσθη μια οργισμένη φωνή να ερωτά τον ιερομόναχο γιατί αργούσε και δεν συμμορφωνόταν με την παράκληση του Γέροντα. Όπως ήταν φυσικό ο ιερομόναχος συμμορφώθηκε και τρέμοντας σύγκορμος έκανε το λειτούργημά του. Έκτοτε η εικόνα αυτή ονομάσθηκε «Παναγία η Γερόντισσα», επειδή υπεστήριξε την παράκληση του Γέροντος.
Το μοναστήρι μας έκανε την τιμή και παρέθεσε Τράπεζα στους μαθητές και τους καθηγητές της Σχολής. Ακόμη είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον Πύργο της Μονής όπου φυλάσσονται σπάνιας πνευματικής και ιστορικής αξίας κειμήλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου