Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

12482 - Έφθασε η Γοργοϋπήκοος στην ευλογημένη περιοχή του Σοχού

Με κάθε επισημότητα υποδέχτηκε και εφέτος η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και η ευλογημένη περιοχή του Σοχού, την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου εκ της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, λόγω της πανηγύρεως της Γυναικείας Ιεράς Μονής της Παναγίας Θεοσκεπάστου, η οποία και αποτελεί μετόχιο αυτής.
Η υποδοχή του πολυτιμώτατου τιμαλφές της Ορθοδόξου Πίστεως μας, πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου 2019, εις την κεντρική πλατεία του Σοχού, έμπροσθεν του Ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου
Γεωργίου, και εν συνεχεία τελέσθηκε Δέηση και η καθιερωμένη Αρτοκλασία.
Στην σύντομη προσφώνηση του ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς του Πατέρες της Μονής, διότι εδώ και 22 περίπου έτη που  υπάρχει αυτή η παράδοση, όπου ο Σοχός και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, χάρη αυτού του γεγονότος, γίνεται ένας τόπος φιλοξενίας για όλους τους προσκυνητές, οι οποίοι προστρέχουν για να λάβουν την ευλογία της Παναγίας, ενώ ανακοίνωσε ότι ο δρόμος που οδηγεί εις την Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου, θα μετονομαστεί σε οδό «Παναγίας Γοργοϋπηκόου», εκπληρώνοντας έτσι ένα παλαιό αίτημα και μία επιθυμία του μακαριστού Γέροντος της Μονής, Αρχιμ. Γρηγορίου.
Από την πλευρά του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος, αναφέρθηκε στην μορφή της Παναγίας μας, η Οποία ως φιλόστοργος Μητέρα, ακούει τα προβλήματα και τρέχει γρήγορα να βοηθήσει όσους με αληθινή εγκάρδια αγάπη, ζητάν την Μεσιτεία Της.
Εν συνεχεία κλήρος και λαός, οι οποίοι συνέρρευσαν από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, μετέφεραν πεζοί την Εικόνα της Παναγίας εις την Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου, όπου έμπροσθεν αυτής την υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, περιστοιχιζόμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας – Πάρου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Πήχο, την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Θεοσκεπάστου, Ευσεβία μοναχή και σύσσωμη την αδελφότητα της Μονής.
Ακολούθησε Ιερά Λιτάνευση της Εικόνος εντός της Μονής, ενώ έμπροσθεν της Φιάλης πραγματοποιήθηκε η Τελετή του Μικρού Αγιασμού, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία του  σπουδαίου αυτού γεγονός, το οποίο τελείται  καθ΄ έτος, αυτή την χρονική περίοδο στην περιοχή του Σοχού, επισημαίνοντας τους πνευματικούς συνδέσμους της Μητροπόλεως με το Αγιώνυμο Όρος, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και ξεχωριστεί αναφορά στο πρόσωπο του π. Γρηγορίου, προτρέποντας τον διάδοχό του, Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο, να συνεχίζει αυτή την σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη που άφησε ο μακαριστός γέροντας, προς όφελος όλων των πιστών.
Την παραμονή της Εορτής του Γεννεθλίου της Παναγίας, θα τελεσθεί η Ιερά Αγρυπνία και εν συνεχεία η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμφώνος με το Αγιορείτικο Τυπικό, προεξάρχοντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και εν συνεχεία η λιτάνευσις της Εικόνος πέριξ της Ιεράς Γυναικείας Μονής της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού.
       Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμαη εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, θα παραμείνει για προσκύνηση στη Ιερά Μονή έως και την 15η Σεπτεμβρίου, και ώρα 14.00μ.μ., όπου και θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Δοχειαρίου.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου