Τρίτη 14 Απριλίου 2015

6312 - Η ιερά λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στην Ιερά Μονή των Ιβήρων, την Τρίτη της ΔικαινησίμουΕορτάσθη και φέτος, την Τρίτη ημέρα της Διακαινησίμου, μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και συμφώνως προς την Αγιορειτική παράδοση η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στην Ιεράν Μονήν των Ιβήρων - Αγίου Όρους.
Πλήθος ευλαβών προσκυνητών από πολλά μέρη της υφηλίου προσήλθαν με κατάνυξη για να λάβουν τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης και Πορταϊτίσσης, στης οποίας τη μορφή διαγράφεται μια πλούσια δέσμη ευγενών και δυνατών αισθημάτων ενώ η αυστηρή έκφραση του Ιερού Προσώπου Της, τονιζομένη από την επιβλητική και καθηλωτική ματιά Της, προξενεί το δέος.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Την επομένη ετελέσθη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η Ακολουθία του Όρθρου και ο Αγιασμός στη Φιάλη της Μονής, χοροστατούντος του Επισκόπου Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου και εν συνεχεία η περισπούδαστος Εικόνα της Παναγίας, με τη συνοδεία όλων των προσκυνητών, λιτανεύτηκε στα κτήματα και στα παρεκκλήσια πέριξ του Μοναστηριού.
Η ιερά λιτάνευση κατέληξε στο Κάθισμα της Μονής όπου ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου και με τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Ναθαναήλ, του προηγουμένου π. Βασιλείου, καθώς και άλλων ιερομονάχων και διακόνων από πολλές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας.
Εν συνεχεία η Εικόνα μεταφέρθηκε στο Αγίασμα και τοποθετήθηκε στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση την ακούμπησε ο όσιος Γαβριήλ το 1004, όταν την πήρε από τη θάλασσα. Εκεί έγινε και η διανομή του Αντιδώρου και κατόπιν και πάλι λιτανευτικώς επέστρεψε στην Ιερά Μονή όπου και τοποθετήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, προτού επιστρέψει μετά από λίγες ημέρες στο Ιερό Παρεκκλήσιό Της, από όπου και φυλάττει συνεχώς τους μοναχούς αλλά και όλους τους ευλαβείς Χριστιανούς μεσιτεύοντας αδιαλείπτως προς τον Υιόν και Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.
Ακολούθησε εόρτια Αγιορειτική πανηγυρική τράπεζα, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούσθηκαν επίκαιροι αναστάσιμοι λόγοι, εόρτιες ευχές και ευχαριστίες, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ.κ. Νικηφόρο και τον Προηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους π. Βασίλειο Γοντικάκη.
Από  την Μητρόπολη Λαγκαδά 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου