Τρίτη 14 Απριλίου 2015

6308 - Η Ανάσταση και η Εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές – τοιχογραφία Μανουήλ Πανσέληνου στο Πρωτάτο, Αγιον Ορος



Μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου όλη η Ορθόδοξη Ελλάδα, ο κόσμος της όπου κι αν βρίσκεται, σε πόλεις, χωριά, νησιά, χαίρεται και αγαλλιά με το «Χριστός Ανέστη» και τις αναστάσιμες καμπάνες να στέλνουν μήνυμα χαράς και ελπίδας σ’ όλη την επικράτεια, αλλά και μακρύτερα, στην Ομογένεια. Σε μια εποχή που υπάρχει κρίση και αγωνία, στέρεος συνδετικός κρίκος είναι, και παραμένει, η Ορθοδοξία.
 
Οι αναγνώστες μας που χάρηκαν την περασμένη Κυριακή των Βαΐων τη «Βαϊοφόρο», εικόνα κρητικής σχολής περί το 1500, και την περιγραφή της, ζήτησαν επανάληψη. Οι βυζαντινές εικόνες είναι οι θησαυροί μας, και όχι μόνο οι εικόνες, αλλά και οι τοιχογραφίες που γεμίζουν μεγάλες και μικρές εκκλησιές, αγιογραφίες τέχνης και ευλάβειας. Και εφ’ όσον, μέρες που είναι, φορτισμένες Πάθος και Ανάσταση, μας «μιλούν» με το υψηλό νόημα του θέματος, οφείλουμε να ακούμε τι έχουν να μας πουν.
Από τον μνημειώδη τόμο «Βυζαντινές Τοιχογραφίες» της Μυρτάλης Αχειμάστου - Ποταμιάνου, στη σειρά «Ελληνική Τέχνη» από την Εκδοτική Αθηνών, επελέγη η τοιχογραφία: Μανουήλ Πανσέληνος, Η Ανάσταση και η Εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές, π. 1290, η οποία βρίσκεται στο Πρωτάτο (ναός, κεντρικό κλίτος), στο Αγιον Ορος.
Μανουήλ Πανσέληνος, η Ανάσταση και η Εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές, π. 1290, τοιχογραφία Αγιον Ορος, Πρωτάτο.
Περιγραφή 105 - 106, σελ. 237. «Ο Χριστός, φως του κόσμου, πατεί στις σταυρωτά πεσμένες πύλες του Αδη και σκύβοντας, με θεοπρεπή συγκατάβαση, ανασταίνει “παγγενή” τον Αδάμ. Το ιμάτιο του Χριστού ανεμίζει θριαμβευτικά στην Κάθοδο, με το αριστερό χέρι σηκώνοντας τον σταυρό, με το δεξιό τον προπάτορα. Η ένταση όψης του υπέργηρου Αδάμ, η σεμνή προσμονή της Εύας με τα κατάκλειστα στο μαφόριο χέρια, το ανάστημα του φωτοστεφανωμένου Προδρόμου και η τρυφερή ελπίδα του Αβελ κοσμούν το δεξιό της σκηνής. Πίσω από τον Χριστό, οι προφητάνακτες και προφήτες στέκονται ωσάν στύλος του παλαιού νόμου. Ο ζωηφόρος σταθμός με τον ακάνθινο στέφανο, στον άξονα της σκηνής, σημαιοφορεί ύμνο στο σωτήριο Πάθος, προσκυνούμενος από τους αγγέλους επάνω. Σε σπάνιο συνδυασμό με την Ανάσταση, εικονίζεται δεξιά η παράσταση “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη” που δηλοί η περικοπή του Ματθαίου επάνω. Από αριστερά, οι Απόστολοι προσκυνούν και προσβλέπουν τον Κύριο σε ύψωμα. Ο Χριστός μεταδίδει με ευλογία στους μαθητές την εντολή να διδάξουν το ευαγγέλιο που σηματοδοτεί την ίδρυση της επίγειας Εκκλησίας του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου