Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

5577 - Η αξία των συγχρόνων ΓερόντωνΠού βρίσκεται η αξία των συγχρόνων Γερόντων, όπως του π. Σωφρονίου, π. Πορφυρίου, π. Παϊσίου και άλλων; Είναι οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι αποδεικνύουν, ότι ο Χριστιανισμός είναι αληθινός και ότι μπορεί να βιωθεί. Είναι ανάγκη να το δούμε αυτό, όσοι πιστεύουμε, διότι συνήθως βλέπουμε ότι δυσκολεύονται οι γύρω μας κι εμείς οι ίδιοι, να βιώσουμε το Χριστιανισμό. Και σε στιγμές αγωνίας ή μεγάλου αγώνα διερωτάται ο άνθρωπος; «Είναι δυνατό να εφαρμοστούν τα λόγια του Χριστού;»

Αυτοί λοιπόν, οι άνθρωποι, όπως ο πατήρ Σωφρόνιος, ο πατήρ Πορφύριος και οι άλλοι που ανέφερα, μας αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι βιώσιμο το Ευαγγέλιο και ότι, αφού εκείνοι το πέτυχαν αυτό, όλοι μπορούμε να το επιτύχουμε, όλοι είμαστε ικανοί να το επιτύχουμε.
Τί ζητεί ο άνθρωπος από την Εκκλησία; Εγώ εργάστηκα για χρόνια, και στην Κύπρο και αλλού, μέσα στην Εκκλησία. Ο άνθρωπος δεν ζητεί πλέον τόσο πολύ τη φιλανθρωπία ή τις άλλες μορφές βοήθειας που η Εκκλησία προσέφερε στους ανθρώπους στη διάρκεια του Μεσαίωνα ή της Τουρκοκρατίας.
Αυτό που αναζητεί ο σημερινός άνθρωπος είναι η πνευματικότητα, πώς να προσευχηθεί, πώς να επικοινωνήσει με το Θεό, απάντηση στο ερώτημα του αν υπάρχει Θεός, πώς υπάρχει, αν κανείς φαίνεται να έχει βιώσει τα λόγια Του, αν τον γνωρίζει προσωπικά, άμεσα. Γι’ αυτό η μαρτυρία των μεγάλων αυτών Γερόντων είναι αναντικατάστατη, διότι ουδείς λόγος μπορεί ν’ αντικαταστήσει μια ζωή.
Αρχιμ. Παύλος Εγγλεζάκης

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ανάρτηση! Ποτέ δεν εγκαταλείπει η θεία χάρις την Εκκλησία, πύλαι άδου ου κατισχύσουσι αυτής, όπως το αψευδές στόμα του Κυρίου μάς διαβεβαιώνει! Το άγιο Πνεύμα δωρίζει απλόχερα τα χαρίσματά τους στους ανθρώπους κάθε εποχής, ιδίως τους ταπεινούς, κεκοπιακότες, αδικημένους και καθαρούς τη καρδία, όπως οι αναφερόμενοι στην ανάρτηση σύγχρονοι ΑΓΙΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ και επαυξάνω με τον προλαλήσαντα, ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ εις τους αιώνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή