Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

5457 - Γνωρίζετε ότι το μοναδικό τεχνητό καταφύγιο που υπάρχει σήμερα στο Άγιο Όρος βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα;



Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της νότιας παραλίας του Άθω. Με τη σημερινή του μορφή κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι το μοναδικό τεχνητό καταφύγιο που υπάρχει σήμερα, σε όλη τη χερσόνησο και είναι κόσμημα της υψηλής σχεδίασης και τεχνολογίας της εποχής. Στις αρχές του 20ου αιώνα γνώρισε ημέρες δόξας, καθώς αποτέλεσε σταθμό για τα καράβια που έρχονταν από την Οδησσό, αλλά και σημείο στρατηγικής σημασίας για τις τσαρικές επεκτατικές τάσεις στο Αιγαίο. Φιλοξενούσε έως και 3.000 προσκυνητές εργάτες και τεχνίτες. Είναι κατασκευασμένο σε επαφή με τα περιφερειακά βοηθητικά κτίρια της Μονής και αποτελείται από τα εξής τμήματα:
α) προβλήτα,
β) κρηπιδότοιχους,
γ) κυματοθραύστες

1 σχόλιο:

  1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ24/10/14, 12:32 μ.μ.

    Ο Πανσλαυισμος δεν εξεδηλωθη ΜΟΝΟΝ απο τους μισελληνας αυτοκρατορας (Τσαρους),αλλα ΚΑΙ απο τους κομμουνιστας,ενεκα των βλεψεων ΑΠΑΝΤΩΝ επι του Ελληνικου τμηματος της Μακεδονιας και της Θρακης.Ορατε σχετικως εις το πονημα του Υποστρατηγου Δημητριου ΖΑΓΚΛΗ " Η Μακεδονια του Αιγαιου" εκδοσεις ΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή