Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

3156 - Στον Μυλοπόταμο στο Άγιον Όρος



Γεμίζουμε τα ποτήρια μας με ελληνικό κρασί διεθνών προδιαγραφών και αφηνόμαστε στην ευφραντική του δύναμη. Η απόφαση για το ποιο θα είναι το μπουκάλι που θα συνοδεύσει το επόμενο δείπνο, στο σπίτι ή το εστιατόριο, είναι δική σας. Οι κορυφαίοι οίνοι του τόπου μας αποκαλύπτονται.
Η αγάπη και η αφοσίωση των μοναχών του Μυλοποτάμου για τα αμπέλια και το κρασί διέσωσαν ένα ιστορικό οινοποιείο.
Ο Μυλοπόταμος είναι το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Ο πύργος και ο ναός, στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, χτίστηκαν από τον Αγιο Αθανάσιο, ο οποίος, όντας σοφός και προνοητικός, φύτεψε αμπέλια και ελιές και έχτισε «βουγιοναριό» και «λιτρουβιό» – οινοποιείο και ελαιοτριβείο. Από εδώ έπαιρνε το μεγάλο μοναστήρι το κρασί για την Αγία Τράπεζα, το νάμα για τη Θεία Λειτουργία, καθώς και το λάδι.
Πολλές οι ιστορικές αναφορές στο ονομαστό κρασί του Μυλοποτάμου, ενώ υπολογίζεται από τους ειδικούς πως η παραγωγή κρασιού έφτανε τους 60 με 80 τόνους ετησίως. Το 1990 ξεκίνησε νέα προσπάθεια αναβίωσης του Μυλοποτάμου, ενώ δύο χρόνια αργότερα φυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα. Σήμερα – ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονταν κατά καιρούς – υπάρχει αμπελώνας 50 στρεμμάτων με ποικιλίες Merlot, Λημνιό, Cabernet, Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ροδίτης. Στο σύγχρονο οινοποιείο-εμφιαλωτήριο, χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Ορους, παράγονται μοναδικά κρασιά, ενώ υπάρχουν επίσης χάλκινοι αποστακτήρες και άμβυκες για το τσίπουρο και τα αποστάγματα.
Οι εξαιρετικοί αυτοί οίνοι, οι οποίοι είναι αποτέλεσμα συλλογής, οινοποίησης, ωρίμανσης και εμφιάλωσης αποκλειστικά και μόνο από τους μοναχούς, διατίθενται στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου