Τρίτη 23 Απριλίου 2013

3034 - Για 246η φορά ο Τίμιος Σταυρός από την Ι.Μ. Ξηροποτάμου στα Πετροκέρασα!Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο χωριό των Πετροκέρασων για να υποδεχθεί τον Τίμιο Σταυρό.
Η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί μια μοναδική λατρευτική εκδήλωση, εξαιρετικής λαμπρότητας και θρησκευτικής κατάνυξης. Η μεταφορά, υποδοχή και φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού από την Ι. Μονή Ξηροποτάμου Αγ. Όρους πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς, από το 1768 (ίσως και παλαιότερα) την Κυριακή των Βαΐων, στην οποία μετέχουν χιλιάδες πιστοί.

Το παμπάλαιο και ιερό έθιμο της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο κομίζουν πατέρες από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους στο χωριό Πετροκέρασα του Δήμου Λαγκαδά, θ' αναβιώσει και φέτος. Είναι ένα αρχαίο έθιμο που επαναλαμβάνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο «την ιδίαν ημέραν, την ιδίαν ώραν, με την ιδίαν αρχαίαν τάξιν», όπως γράφουν τα ιερά βιβλία και μαρτυρεί η ζωντανή παράδοση, από το 1768!
Έκτοτε, σε ανάμνηση θαύματος, που έγινε τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν το χωριό μαστιζόταν από θανατηφόρα ασθένεια (προφανώς πανώλη) και σώθηκε από τη σωτήρια επέμβαση του Τιμίου Ξύλου, το οποίο έστειλε στο χωριό η Ι. Μονή Ξηροποτάμου, τα Πετροκέρασα προσκαλούν τον Τίμιο Σταυρό, τον φιλοξενούν και δίνουν την ευκαιρία στους πιστούς να ασπαστούν το Τίμιο Ξύλο.

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρόγραμμα υποδοχής- προσκύνησης

Σάββατο του Λαζάρου
17.30 Επίσημη υποδοχή στην είσοδο του χωριού
18.00 Πομπή προς τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πετροκεράσων
18.30 Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Mητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητου

Κυριακή των Βαΐων
7.30 Θεία Λειτουργία
Ασπασμός του Τιμίου Σταυρού όλη την ημέρα εντός του ναού
18.00 Παράκληση προς τον Τίμιο Σταυρό
19.00 Ακολουθία του Νυμφίου
21.00 Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό
23.00 Προπομπή του Τιμίου Σταυρού


Για περισσότερες πληροφορίες
Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Πετροκεράσων 23930-71441
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ομβριανός» Πετροκεράσων 2310-317585, 697-8656459, omvrianos@gmail.com
Δ.Δ Πετροκεράσων Δήμου Λαγκαδά 23930-71216

Πρόσβαση στα Πετροκέρασα
Από νότια και δυτική Ελλάδα: μέσω των κόμβων 21-23 της εγνατίας οδού, όπου στρίβουμε δεξιά, βγαίνουμε στην παλιά εθνική (Ε-90) Θεσσαλονίκης- Καβάλας. Μετά τη λίμνη Κορώνεια και συγκεκριμένα στο χωριό Γερακαρού βρίσκουμε φανάρι και πινακίδα δεξιά για Ζαγκλιβέρι. Από το Ζαγκλιβέρι τα Πετροκέρασα είναι 9 χλμ.
Από ανατολική Μακεδονία- Θράκη : μέσω του κόμβου 27 της εγνατίας οδού στην Ασπροβάλτα βγαίνουμε στην παλιά εθνική Καβάλας-Θεσσαλονίκης (Ε-90). Στο χωριό Απολλωνία στρίβουμε αριστερά για Καλαμωτό-Ζαγκλιβέρι-Πετροκέρασα.
 Από Θεσσαλονίκη: μετά από το Cosmos / Ικεα στρίβουμε για Αρναία-Πολύγυρο. Πριν από τα Βασιλικά αριστερά για Λιβάδι- Πετροκέρασα.
Κτελ Θεσσαλονίκης www.ktel-thes.gr, 2310-536260
Από Χαλκιδική: μέσω Αγίου Προδρόμου ή Γεροπλάτανου για Σανά- Δουμπιά- Πετροκέρασα.

Χάρτης πρόσβασης στα Πετροκέρασα και πληροφορίες για το χωριό υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.omvrianos.gr  
Ευχαριστώ Μιχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου