Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

2382 - Στον Μυλοπόταμο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την εκατονταετία από την κοίμηση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλο-πρεπούς (φωτο - video)



Μνημόσυνο του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου 
κυρού Ιωακείμ Γ΄ στο Ιερόν Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου
του Αγίου Όρους


Την Παρασκευή 1/14 Δεκεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την εκατονταετία από την κοίμηση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς στο Άγιον Όρος. 
Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου Α΄ τελέστηκε Ιερά Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου Μυλοποτάμου, όπου ο εκ Βαφεοχωρίου Θράκης αοίδιμος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ΄ εφησύχασε επί δώδεκα περίπου έτη μέχρι τη β΄ εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο τον Μάιο του 1901. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε και το Μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ενώ συλλειτούργησαν οι Άγιοι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος και της Ιεράς Μονής Βλατάδων Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, οι Ιερομόναχοι Γεώργιος Ιβηρίτης, Παλαμάς εκ της Ιεράς Σκήτης Κουτλουμουσίου και Γαβριήλ Μαντρίλα. Συμπροσευχήθηκαν ο Γέρων του Καθίσματος του Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου Μοναχός Επιφάνιος, ο Ιερομόναχος Αναστάσιος, Γέρων του Ιερού Κελλίου Διονυσίου του εκ Φουρνά, ο Μοναχός Ιωακείμ του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου, ο Γέρων Ιερόθεος του Ιερού Κελλίου Αγίου Νικολάου του Χαλκιά, ο Γέρων Ευθύμιος του Ιερού Κελλίου Αγίου Αρτεμίου Προβάτας, ο Μοναχός Αβραάμ Λαυριώτης και ο Μοναχός Ιωάννης Ιβηρίτης. Παρέστησαν και αρκετοί ευλαβείς προσκυνητές.
.......Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου στο Αρχονταρίκι ομίλησε εκτενώς περί του Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ιδιαιτέρως έχει ασχοληθεί με τον μακαριστό Πατριάρχη. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2012, για να τιμηθεί δεόντως ο αοίδιμος Πατριάρχης του Γένους, με πρώτη τη διεξαγωγή του τριήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής ο από Θεσσαλονίκης Οικουμενικός Πατριάρχης και η εποχή του», του οποίου τα Πρακτικά προσφάτως εκδόθηκαν και παρουσιάστηκαν στην αίθουσα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, και κορυφαία την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στις 21 Νοεμβρίου στο Πέραν, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ. κ. Βαρθολομαίος τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη του Ιωακείμ Γ΄. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας αναφέρθηκε και στην εκπονηθείσα υπό την εποπτεία του και εγκριθείσα διατριβή του παρισταμένου κ. Αθανασίου Σωτ. Τζιερτζή με θέμα «Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ιωακείμ (1874-1878) και η μέριμνά του για την εκπαίδευση», η οποία υποστηρίχτηκε στις 8 Μαρτίου 2012, κατά ευμενή συγκυρία με τη συμπλήρωση της 100ετίας από της κοιμήσεώς του. Ο Γέρων του Καθίσματος π. Επιφάνιος και ο Μοναχός π. Ιωακείμ εκτός από το καθιερωμένο κέρασμα και τα κόλλυβα εις μνήμην του μακαριστού Πατριάρχου προσέφεραν στους παρευρισκόμενους κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς ως αναμνηστικό δώρο το επετειακό βιβλίο του Θανάση Γεωργιάδη, Ο μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο (2012), το οποίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Το βιβλίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Γέροντος Επιφανίου, ο οποίος εγκαταβιώνει από τον Μάιο του 1990 στο Ιερόν Κάθισμα, και του Μοναχού π. Ιωακείμ, ο οποίος φέρει το όνομα του αοιδίμου Πατριάρχου και εκάρη υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, λόγω του σεβασμού τους και της αγάπης τους στο πρόσωπο του Ιωακείμ Γ΄. Στο ίδιο Ιερό Κάθισμα εφησύχασε για λίγο διάστημα το 1923 και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιος Μεταξάκης, ο εκδημήσας ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
.......Ακολούθησε τράπεζα για όλους με νηστίσιμα μεν αλλά γευστικότατα εδέσματα που επιμελήθηκε ο Γέρων Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ευρέως γνωστός για τη μαγειρική του δεξιοτεχνία τόσο στους προσκυνητές που συμμετέχουν σε Ιερές Πανηγύρεις του Αγίου Όρους, αλλά και στον έξω κόσμο με το βιβλίο του Μαγειρική του Αγίου Όρους (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2008). Στο τέλος υπεγράφη στον Κώδικα του Ιερού Καθίσματος Πρακτικό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα και τους λοιπούς παρόντες Αγίους Καθηγουμένους, Ιερομονάχους και Μοναχούς σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος. Μετά την αβραμιαία φιλοξενία που παρατέθηκε στο Ιερόν Κάθισμα και τις αναμνηστικές φωτογραφίες οι παρευρεθέντες στην ιστορική εκδήλωση μνήμης αναχώρησαν με αισθήματα συγκινήσεως και αγαλλιάσεως.
.......Απομένει πλέον, όπως συζήτησε στο Πρωτάτο με τον Πρώτο του Αγίου Όρους Μάξιμο Ιβηρίτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, σε συνεργασία με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης να φιλοτεχνηθεί, να τοποθετηθεί και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του αοίδιμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς.
«Αιωνία αυτού η μνήμη».

Θεσσαλονίκη 2/15 Δεκεμβρίου 2012
Εκ των συμμετασχόντων προσκυνητών
Αθανάσιος Σωτ. Τζιερτζής
Φιλόλογος Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Νεαπόλεως


(φωτογραφίες: Δημήτριος Ακριτίδης – Αθανάσιος Τζιερτζής)


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου