Κυριακή 15 Απριλίου 2012

1113 - Ηγούμενος Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχιμ. Αλέξιος: Χριστός Ανέστη!


«Ω Πάσχα, λύτρον λύπης»! (Αίνοι Αναστάσεως)

Αγαπητοί μου αδελφοί, μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα της ανέχειας και των αδιεξόδων που μας οδήγησε ο άκρατος εγωισμός, η ειδωλική πλεονεξία και η ανυπακοή στις ευαγγελικές αλήθειες, ακούγεται πάλι η κοσμοχαρμόσυνη και ελπιδοφόρα ιαχή της Εκκλησίας μας, που μας μηνύει τη νίκη της ζωής κατά του θανάτου, την διάβασιν από την αχλύ της απελπισίας στη φεγγοβόλο αστραπή της θεϊκής ελπίδος, από την πτωχεία της ολιγοπιστίας και πλεονεξίας στον πλούτο της ολιγαρκείας και απλότητος, που μας εμπνέει η παρουσία του αναστατάντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο οποίος δεν είχε «πού την κεφαλήν κλίναι» στην παρούσα ζωή!
Χριστός ανέστη! αδελφοί μου,
και επλήρωσε τα σύμπαντα ευωδίας, έλυσε την λύπη της αμαρτίας, ελευθέρωσε τον Αδάμ παγγενή εκ του Άδου, και έφερε τη χαρά στους πονεμένους, την ειρήνη στους ταραγμένους, την ελπίδα στους απεγνωσμένους, την αγάπη στους δυστυχισμένους, την δύναμιν στους αδυνάτους, τη σωτηρία στους πλανεμένους, την πίστιν στους ολιγοπίστους, την παράκλησιν στους καταπονημένους, την συγχώρησιν στους αμαρτωλούς.
Χριστός ανέστη! αδελφοί μου,
και άνοιξαν οι ουρανοί για τον πεπτωκότα άνθρωπο, γέμισε με αγγέλους και αγίους η ζωή μας, λυτρωθήκαμε από τα δεσμά της λύπης και της πνευματικής φτώχειας, ανέτειλε το έαρ της κοινής ζωής, της αγάπης και της προσφοράς, της αναγεννήσεως και της μεταμορφώσεως.
Με την πίστιν και την ελπίδα στον αναστάντα Χριστό θα ξαναβρούμε τον βηματισμό μας μέσα στο κακότροπο θλιβερό περιβάλλον που μας οδήγησε η ασυνέπειά μας στις πνευματικές αξίες, στον λόγο της αληθείας που μας φανέρωσε η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή, ο αναστάς Κύριος.
Δεν χωρεί, αδελφοί μου, απελπισία· ο Χριστός είναι «η ελπίς των πάντων των περάτων της γης»! Ας Τον προσεγγίσουμε με αγάπη και ταπείνωσιν· ας ακούσουμε την φωνή Του: «Ειρήνη υμίν!»· ας γευθούμε μέσα στον πόνο μας τη γλυκύτητα του χαιρετισμού Του «Χαίρετε!» και εκ της τέφρας μας θα αναγεννηθούμε συν Θεώ, εφόσον εξέλθουμε από το κρησφύγετο της φιλαυτίας και του ατομισμού μας, και ατενίσουμε τον πλησίον μας με αγάπη, «αλλήλων τα βάρη» βαστάζοντες.
Είναι καιρός να δουλέψουμε μέσα μας και γύρω μας. Να καταλαγιάσει η οργή και ο θυμός· να επιδοθούμε σε έργα δημιουργίας. Η μάνα γη περιμένει να μας πλουτίσει· ας εργαστούμε πρώτα στο χωράφι της ψυχής μας και παράλληλα στην ευλογημένη γη μας. Ας δουλέψει δημιουργικά η σκέψις, η καρδιά και τα χέρια μας, ταπεινά και με αγάπη. Η διαμαρτυρία και η εκδίκησις δεν οδηγούν στην λύτρωσιν αλλά στη βία και στην διαιώνισιν των προβλημάτων.
Θα νικήσουμε το κακό με το καλό, όπως μας διδάσκει το Πνεύμα το Άγιο. Ο πλούτος της αγάπης θα φέρει την αφθονία της ελπίδος και της πίστεως.
Ο Σταυρός έφερε την Ανάστασιν! Η ταπείνωσις και η προσφορά θα μας αναστήσουν· αυτοί είναι οι καρποί του Πνεύματος.
Αυτό διακηρύττει το μοναδικό γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού· την ελευθερία από τα δεσμά της λύπης και της απογνώσεως, και τη σωτηρία έκλαμψη του ανεσπέρου φωτός της αιώνιας ζωής.
Χριστός ανέστη! χαρά στον κόσμο και στις ψυχές μας.

Με πασχάλιες ευχές.
Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος αρχιμανδρίτης Αλέξιος και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί

Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 14 Απριλίου 2012

1 σχόλιο: