Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

66 - Αυθεντικοί Λόγοι του Γέροντα ΠαΐσιουΤο κείμενο που ακολουθεί, σε φωτογραφική απεικόνιση, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 3, Φεβ.-Μάρ. 1983.

Αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί αναφέρεται σ’ έναν Αββά του Άθω, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αλλά σήμερα εύκολα διαπιστώνουμε πως πρόκειται για τον Γέροντα Παΐσιο.

Είναι γραμμένο σε μια εποχή που ζούσε ο Γέροντας και δεν είχε ξεκινήσει η βιομηχανία παραγωγής του «Είπε ο Παΐσιος», με αποτέλεσμα να μην αμφισβητείται η αυθεντικότητα του κειμένου και ν’ αποδίδεται με πιστότητα το ύφος του Γέροντα. Απουσιάζουν όλα αυτά που αναφέρει 27 χρόνια μετά, σε άρθρο του με τίτλο «Ο προφητικός Γέροντας Παΐσιος», στο ίδιο περιοδικό (ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 120, Οκτ.-Δεκ. 2010), ο Αγιορείτης μοναχός Μωυσής:

…Δεν είναι ορθό να γενικεύονται, παραποιούνται, παραμορφώνονται και αλλοιώνονται οι σοφοί λόγοι του. Κάποια λόγια του προφητικά έχουν μεγεθυνθεί από ορισμένους, που αγαπούν τις υπερβολές και θέλουν να περάσουν δικά τους μηνύματα, χρησιμοποιώντας λόγια του αειμνήστου Γέροντος. Υπάρχουν πάντοτε κάποιοι που αρέσκονται στον φανατισμό, τον ζηλωτισμό, τον τρομοκρατισμό και τον φοβερό εσχατολογισμό…

…Πρόσφατες αναφορές σε εμφανίσεις του, όπου είπε να συγκεντρωθούν τρόφιμα, φαίνεται δεν ευσταθούν, δεν έχουν βάση, αλλά είναι φαντασίες αδαών, αφελών και αγαθών…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου