Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

100 - Μια ζωντανή μαρτυρία για τη δράση των Αγιορειτών στη Γερμανική κατοχή

Το βιβλίο DARE TO BE FREE είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο, 252 σελίδων, του Νεοζηλανδού στρατιώτη W.B. «Sandy» Thomas (92 ετών σήμερα) ο οποίος τραυματίστηκε στην Κρήτη και απέδρασε από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου τον μετέφεραν οι Γερμανοί στην πορεία για τα στρατόπεδα της Γερμανίας.

Αποτελεί έναν ύμνο για τη φιλοξενία και τη βοήθεια που προσέφεραν οι Αγιορείτες μοναχοί στους φυγάδες συμμάχους κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Οι Νεοζηλανδοί το 2004 γύρισαν την ιστορία του σε ντοκυμαντέρ που αποτέλεσε το γεγονός της χρονιάς, ενώ το βιβλίο του γνώρισε αλλαπάλληλες εκδόσεις.

Μικρή περίληψη:

Φθάνει στον Άθω το φθινόπωρο του 1941 και διασχίζει τα σύνορα με τα πόδια. Πρώτος σταθμός το μοναστήρι του Ζωγράφου (βουλγαρικό) όπου κάποιος μοναχός του συνιστά να φύγει γιατί υπήρχε φόβος να τον καταδώσουν στους Γερμανούς. Αφού σταματά σ' ένα κελλί όπου ο μοναχός του προσφέρει αγιορειτική φιλοξενία, φτάνει στις Καρυές και από κει παραμονή Χριστουγέννων του 1941 στην Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρα.

Αργότερα πηγαίνει στην Ι.Μ. Διονυσίου όπου μένει 9 ημέρες και με βάρκα καταλήγει στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας. Εδώ συναντάει και τον μοναχό γιατρό Παυλίδη, ο οποίος τον περιθάλπτει. Το μοναστήρι έχει Γερμανούς αλλά οι μοναχοί τον κρύβουν σε πατάρι ενός παλιού κτιρίου. Οι Γερμανοί υποψιάζονται την παρουσία του και αρχίζουν να τον ψάχνουν. Φυγαδεύεται σε κελλί έξω από τη Λαύρα. Από δω μεταφέρεται κρυφά στο ερημητήριο του γέροντα Ελισσαίου στις αρχές Μαρτίου 1942. Τη Μεγάλη Παρασκευή, με άλλους φυγάδες συμμάχους, παίρνει μια βάρκα με προορισμό την Τουρκία, αλλά ξαφνική καταιγίδα τους γυρίζει πάλι στο Άγιο Όρος.

Δεύτερη απόπειρα απόδρασης από την Ι.Μ. Αγίου Παύλου αποτυγχάνει και καταλήγει κάπου στα Καυσοκαλύβια. Από δω με μια σχετικά καινούργια βάρκα κατάφερε με άλλους συμμάχους φυγάδες ν' αποδράσει στη Τουρκία.

To 2009 ο εγγονός του, Crish Paul, με φίλους του, ήλθε στο Άγιο Όρος και προσπάθησε ν' ακολουθήσει τα βήματα του παππού του, 68 χρόνια μετά. Τις εμπειρίες του καταγράφει στ blog «IN THE FOOTSTEPS OF HEROES». Οι αναρτήσεις 7-14 αναφέρονται στο Άγιο Όρος.

Η διεύθυνση του blog:

http://inthefootstepsofheroes.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/10/11, 7:23 μ.μ.

    Δεν θα έπρεπε αυτό το βιβλίο να μεταφραστεί στα Ελληνικά; Μια ιδέα προς τους μοναχούς είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαρίστως να το με
    ταφράσω εγώ και άμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή